[B4 1.9 TDI 1Z] ABS z funkcją antypoślizgowa mit czy prawda?
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
[B4 1.9 TDI 1Z] ABS z funkcją antypoślizgowa mit czy prawda?
Własciwie nie wiedzialem jak nazwac teamt, ale jestem ciekaw wiec pytam, gdzieś kiedys doczytałem sie że w ostatnich wypustach naszej niuni szła seria ABSu z czymś w stylu anytypoślizgu, tzn, na sliskiej nawierzchni do predkości 30Km/h ciągną oba koła naraz cos w stylu blokady mechanizmu róznicowego opcja ta wystepuje ponoć przy tych wiekszych pompach ABSu, nie wiem ile w tym prawdy ale szczerze mówiąć wczoraj jak ruszałem pod góre na sniegu to boksowały mi dwa koła nara dopiero jak przycisnołem mocniej to zaczeło boksowac tylko jedno. Co koledzy o tym myślicie a moze coś wiecie na ten temat.
- hołard
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2,2 AAN
Występowały 80tki z ABS/EDS. Ja u siebie tez wyczytałem że mam ale raczej brak. Proponuje dla pewności sprawdzić numery na sterowniku absu (w coupe pod tylna kanapą, w innych chyba też) brązowa naklejka nr: sterownika 4A0 907 379 A sam ABS, zielona nr: 4A0 907 379 E, sterownik abs dla pojazdów z elektroniczną blok. mech.róznicowego EDS.
WOJTEK26 pisze:Wystarczy popatrzec na pompe ABS czy jest na niej napis EDS i bedzie wszystko jasne.
Dokładnie tak, w bratowym B4 2.6 V6 jest EDS i powiem szczerze że podczas wyjeżdżania z garażu pod górkę EDS dzielnie walczył :mrgreen: Gdy włącza się EDS z pod maski dochodzi dziwny dźwięk - chrobotanie. Identyczny dźwięk słychać też gdy włącza sie ABS. Podejrzewam że te 2 układy są zintegrowane
Najlepsze efekty EDS uzyskujemy na mokrej nawierzchni przy braku trakcji :mrgreen:
- radek kocio
- Forum Audi 80
u mnie jest taki sam dźwięk jak ruszam w nocy da się zauwarzyć jak światła lekko przygasną ale czy ma EDS to nie wiem jutro sprawdzę, zaciekawiło mnie to :mrgreen: :mrgreen:Dokładnie tak, w bratowym B4 2.6 V6 jest EDS i powiem szczerze że podczas wyjeżdżania z garażu pod górkę EDS dzielnie walczył :mrgreen: Gdy włącza się EDS z pod maski dochodzi dziwny dźwięk - chrobotanie. Identyczny dźwięk słychać też gdy włącza sie ABS. Podejrzewam że te 2 układy są zintegrowane
Najlepsze efekty EDS uzyskujemy na mokrej nawierzchni przy braku trakcji :mrgreen:
Musze przyznać że EDS to jest bardzo dobra sprawa w zimę mam w swojej niuni ABS i EDS. A żeby zobaczyć czy macie EDS wystarczy zobaczyć czy koło pompy macie napis ABS a obok EDS. EDS polega na tym że np jedno koło stoi na lodzie a drugie na suchym asfalcie wciskamy gaz do dechy a samochodzik jedzie prosto :lol: Zapomniałem dodać że samochód miałem ściągany z austrii i pewnie dlatego posiadam EDS