Witam, to pierwszy mój temat, więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem tego typu, że gdy włącze zapłon zapalają się kontrolki, odpalam silnik i kontrolka od ładowania oraz dwie na samej górze nie gasną. Ale gdy dodam gazu (zwiększe obroty) to kontorlki gasnął. Dodam, że zmieniłem szczotki i regulator napięcia w alternatorze oraz dwa łożyska.
[B4 2.0 ABT] Kontrolka od ładowania
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Kontrolka ładowania
Gdy świecą się kontrolki przy zapalonym silniku bez dodania gazu nie ma ładowania, gdy dodam trochę gazu i spadnie z obrotów to juz później ciągle jest ładowanie a kontrolki gasnął i się nie zaświecają.
-
- Forum Audi 80
masz jak sprawdzić.
Zamiast niebieskiego przewodu przy alternatorze i do plusa akumulatora podepnij żaróweczkę 12V/4W na dwóch przewodach. Powinna świecić zupełnie bez kluczyka a w chwili uruchomienia silnika zgasnąć, za to powinno pojawić się ładowanie i to bez przygazówki Gdy właśnie tak się dzieje - kłopot jest z autem przewody, wtyki, licznik.
Jeśli nie dzieje się jak opisałem - dopiero teraz rozbieraj alternator bo być może padł Ci uklad wzbudzania. Wliczniku nie zmieniales zaróweczek?
Zamiast niebieskiego przewodu przy alternatorze i do plusa akumulatora podepnij żaróweczkę 12V/4W na dwóch przewodach. Powinna świecić zupełnie bez kluczyka a w chwili uruchomienia silnika zgasnąć, za to powinno pojawić się ładowanie i to bez przygazówki Gdy właśnie tak się dzieje - kłopot jest z autem przewody, wtyki, licznik.
Jeśli nie dzieje się jak opisałem - dopiero teraz rozbieraj alternator bo być może padł Ci uklad wzbudzania. Wliczniku nie zmieniales zaróweczek?
-
- Forum Audi 80