[B4 1.9 TDI 1Z] Jakiś problem związany z grzeniem świec.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
[B4 1.9 TDI 1Z] Jakiś problem związany z grzeniem świec.
Mam problem z świcami żarowymi, po przekreceniu zapłony kontrolka zapala sie na ułamek sekundy gaśnie i ponownie zapala sie na jakieś 30s (tak jak by było 30stopni mrozu - dlugie grzanie) predzej zapalała sie tylko na moment i gasał teraz zgaśnie i zapala sie na nowo. Podłączyłem vaga pokazło mi błąd:
00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
z tego co sie zorjentowałem to chodzi o czujnik temperatury, jedyny jaki przyszedł mi na myśl to był niebieski w króccu przy głowicy, kupiłem nowy nie zakładałem go narazie podpiołem tylko kostke ale problem pozostaje, wiec chyba to nie czujnik, ale nie wiem oddaje sprawe expertą. Dodam iż rzecz stała sie nagle, odpaliłem auto, torszke je pałowałem i potem zgasiałem, ponowne odpalenie było już z problemem. O co może chodzić?? Może ja zły czujnik wybrałem. PS. po przekreceniu zapłonu równo z mrygnieciem lampi od świec(po tym jak sie zapal i gaśnie i ponownie sie zapal); słychać któryś przekaźnik.
00522 - Engine Coolant Temperature Sensor (G62)
30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent
z tego co sie zorjentowałem to chodzi o czujnik temperatury, jedyny jaki przyszedł mi na myśl to był niebieski w króccu przy głowicy, kupiłem nowy nie zakładałem go narazie podpiołem tylko kostke ale problem pozostaje, wiec chyba to nie czujnik, ale nie wiem oddaje sprawe expertą. Dodam iż rzecz stała sie nagle, odpaliłem auto, torszke je pałowałem i potem zgasiałem, ponowne odpalenie było już z problemem. O co może chodzić?? Może ja zły czujnik wybrałem. PS. po przekreceniu zapłonu równo z mrygnieciem lampi od świec(po tym jak sie zapal i gaśnie i ponownie sie zapal); słychać któryś przekaźnik.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
kabel byl przerwany tuż za kostką od czujnika, co okazało sie po sprawdzeniu amperomierzem.quattros pisze:Mam taki sam objaw Solskier jaki kabel był padnięty przy czujniku czy przy wiązce do kompa
Pałowałem - tzn. bardzo głupio i nie rozsądnie obchodziłem sie z gazem wciskając go bez umiaru do samej podłogi <ok>fx65 pisze:Co to znaczy PAŁOWAŁEM