Witam serdecznie. Mam takie pytanie do klubowiczów czy miałby ktos wiedze na temat tego czy silnik td szło by jakos zamontowac do skrzyni biegów od audi 80 quattro ?? wiem wiem ze zaraz bzie ze to mija sie z celem ze to nie te same predkosci obrotowe ale STOP> mi chodzi czy fizycznie da sie tak polączyc te elementy a jak tak to od jakiej wersji silnikowej skrzynia od quattro podeszła by najlatwiej pod silnik td. zadaje takie pytanie gdyz posiadam taki silnik dosc wyzyłowany ale jeszcze jezdzi bral oleju moze z 1-1.5 l na 12 tys km ale ogolnie palil nawet na mrozach i chce to połączyc z taka skrzynia od quattro bo chce zrobic BUGGY z takiego silnika i zeby mialo staly napęd a 4 kola 4x4a predkośc pojkazdu zrekompensowaly by mi opony jak w załączonym linku
http://www.4x4tyres.co.uk/205-70-15/205 ... prnqcv4391
a po drugie to nie chodzi o predkość a oprzeniesienie napedu. a nie chce mi sie kupowac silnika benzynowego jak mam disla i wiem ze na opale jezdzic sie da na nim i bedzie jezdził i jezdził. Pozdrawiam i prosiłbym o pisanie w tym temacie jesli ktos posiada taka widze. oczywiscie nie stuka połączyc byle jak ale zeby działało sprzęgło i rozrusznik zeby szło jkakos zamontowac. :):) POZDRAWIAM KLUBOWICZÓw
[All] 80 quattro na BUGGy - delemat wyboru skrzyni
[All] 80 quattro na BUGGy - delemat wyboru skrzyni
Ostatnio zmieniony 05 maja 2014, 22:37 przez Chycel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Myślisz że do dzwon skrzyni quattro robili inny niż do ośki? I do tego robili inne silniki pod skrzynie quattro.Chycel pisze:czy miałby ktos wiedze na temat tego czy silnik td szło by jakos zamontowac do skrzyni biegów od audi 80 quattro ??
Skrzynie grupy VW od lat 70 (może i wcześniej) do dziś mają taki sam dzwon i pasują do niego silniki od R4 (i pewnie też R3), oraz na pewno R5, V6, V8 z epoki produkcji audi 80 i kilku pierwszych generacji A4, A6 (ale pewnie V6, V8 i może W12 czy W8 też pasuje ale nie mam informacji na ten temat). Nawet silniki montowane w VW poprzecznie da się połączyć ze skrzynią silnika podłużnego.
Różnica jest w tulejkach ustalających między R4, R5 i V6 które trzeba przełożyć w inne miejsca.
http://imageshack.com/a/img28/9940/skrzyniea4r4r5v6.jpg
I popraw temat (wpisz jakiś tag nawet tag [wszystkie] może być)
_uwaga
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH