[B4 1.9 1Z] Chłodnica a temperatura silnika .
[B4 1.9 1Z] Chłodnica a temperatura silnika .
Panowie takie pytanie mam . Ponieważ wymieniłem niedawno termostat i wszystkie króćce , zaczął w końcu łapać ładną temperaturę . jednak po krótkim czasie znowu przestał , i dochodzi do 82-83 i koniec. Zauważyłem że chłodnice mam do wymiany ponieważ się strasznie poci w dolnym prawym rogu . Czy taka temperatura silnika może być spowodowana uszkodzoną chłodnicą ? czy może termostat znowu padł . dodam że termostat nie był kupowany orgyginalny. Ale czy możliwe żeby aż tak szybko się popsuł ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
W przypadku termostatu ,wątpię 8-) Komputer "widzi" to ,co posiada jakiś czujnik ,którego odczyt "widzi " ...w przypadku temp.płynu ,mozna sprawdzić tylko jego temp.odczytywaną dla kompa ...na zegar odczyt idzie i innego czujnika ,i choć z grubsza wskazanie powinno się pokrywać ,to wcale nie musi i czasem różni się o kilka stopni Temp. 80 kilka stopni jest wystarczająca i na pewno nie ma żadnego negatywnego wpływu na cokolwiek ,więc ja bym tu nie kruszył kopi ,o te parę stopni :roll:bazoo6 pisze:więc podłączyć pod komputer i powinno mi pokazać co jest nie tak ?
- szymon_xd2
- Forum Audi 80
- szymon_xd2
- Forum Audi 80
termostat zaczyna otwierać się przy 87 stopniach. nie nie wykryje . ale na kompa możesz podłączyć i zobaczyć jaką temperaturę wskazuje dla komputera . jeżeli po obliczeniu wyjdzie ci te ok 90 stopni to znaczy ze szwankuje Ci czujnik temperatury odpowiedzialny za informacje na desce rozdzielczej . dla jasności są 2 czujniki temperatury - jeden dla kompa a drugi na deskę . komp nie pokaże ci żadnego błędu czujnika temperatury . chyba ,że w dolocie ( to wiem bo cos tam kiedys mialem). juz lepiej miec 82 stopnie niz jezdzic caly czas z otwartym -i jeszcze w zimę. jezeli ci szwankuje ten na desce to od razu wymieniaj bo jak termostat sie zamknie( uszkodzony) to zagotuje ci silnik a ty nie bedziesz wiedzial o tym- dopiero po fakcie
-
- Forum Audi 80