[All B4] Samochodzik krzywo stoi - proszę o pomoc
-
- Forum Audi 80
[All B4] Samochodzik krzywo stoi - proszę o pomoc
Witam!
Od jakiegoś czasu staram się namierzyć co powoduje bardzo delikatne ściąganie w lewo podczas odpuszczania gazu (przyspieszanie i hamowanie jak po sznurku) i kilka dni temu zobaczyłem, że Audika krzywo stoi. Z tyłu raczej nie widać, ale prawy przód zdecydowanie niżej niż lewy przód. Różnica jest widoczna gołym okiem, a pomiar daje ok 3 cm różnicy miedzy prawym a lewym przodem i teraz moje pytanie czego szukać? Nic się nie tłucze w zawieszeniu, a od jutra mam trochę wolnego więc może uda się coś znaleźć z Waszą pomocą. Zastanawiam się tylko czy to, że od 2 lat nocuje lewą stroną na chodniku (niskim może 5-10cm wyżej niż droga) albo to, że koło zapasowe wożę po prawej stronie mogło zaszkodzić którejś sprężynie, jest możliwe?!? Czekam na jakieś pomysły
Od jakiegoś czasu staram się namierzyć co powoduje bardzo delikatne ściąganie w lewo podczas odpuszczania gazu (przyspieszanie i hamowanie jak po sznurku) i kilka dni temu zobaczyłem, że Audika krzywo stoi. Z tyłu raczej nie widać, ale prawy przód zdecydowanie niżej niż lewy przód. Różnica jest widoczna gołym okiem, a pomiar daje ok 3 cm różnicy miedzy prawym a lewym przodem i teraz moje pytanie czego szukać? Nic się nie tłucze w zawieszeniu, a od jutra mam trochę wolnego więc może uda się coś znaleźć z Waszą pomocą. Zastanawiam się tylko czy to, że od 2 lat nocuje lewą stroną na chodniku (niskim może 5-10cm wyżej niż droga) albo to, że koło zapasowe wożę po prawej stronie mogło zaszkodzić którejś sprężynie, jest możliwe?!? Czekam na jakieś pomysły
Prawdopodobnie tak - u mnie lewa strona jest niższa prawie o 2,5cm niż prawa. Z zawieszeniem również wszystko w porządku, jednak trochę mnie to denerwuje. Moja auto używane było większość czasu przez samego kierowcę, w dodatku kilka lat przestało na podwórku przechylone na lewą stronę. Odkąd je mam zauważyłem ze auto się wyrównuje jak jeździsz przynajmniej z pasażerem z przodu. Jak je kupiłem to prawa strona wyglądał jak terenówka a lewa jakby była obniżona, po mniej więcej roku auto samo siądzie <ok>
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Przyczyn tej krzywizny może być sporo. Wystarczy że przy jednym z kół sprężyna już siadło to całe auto krzywo stoi. Ciężko też zdiagnozować którego koła problem dotyczy i czy przodu czy tyłu. Najlepiej pojechać na stację diagnostyczną, niech sprawdzą amory, luzy itp. Jeśli nic nie wykryją to zostaje wymiana sprężyn.
-
- Forum Audi 80
u mnie w sedanie abk jest podobnie dzisiaj mierzyłem odległość od ziemi do błotnika i wychodzi, że prawy przód 66 cm, lewy przód 68 cm, prawy tył 68 i lewy tył 69 cm. Mechanik poradził, że można regulować tylne amortyzatory (nie wiem ile w tym prawdy). Mam w planach wyregulować lewy tył, żeby poszedł w dół i wtedy powinno się wszystko wyrównać. Ktoś coś wie na ten temat, czy daje to jakiś efekt? zaznacze, że sprezyny i amory z przodu wymienione na nowe.
-
- Forum Audi 80