Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B2] zapadnięty pedał gazu

ODPOWIEDZ
wziut
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B2] zapadnięty pedał gazu

Post autor: wziut » 16 wrz 2008, 20:32

ostatnio przy mocniejszym wduszeniu pedału gazu coś się w nim popsuło. teraz jest niżej o jakieś 4-5cm. Jako tako działa ale stawiany opór wydaje mi się dużo mniejszy i 'skok' jak już napisałem, mniejszy o te 4-5cm. Podaje link ze zdjęciem http://turysientne.republika.pl/images/Zdjecie042_2.jpg zielona strzałka wskazuje pręt pedału, czerwona - bloczek do którego jest przytwierdzona linka gazu, pomarańczowa - miejsce przytwierdzenia bloczku do prętu, fioletowa - kierunek gdzie znjaduje się nakładka. Szukałem już o tym na forum ale takiego przypadku nie znalazłem,a wiekszość i tak dotyczyła B3. Powiedzcie czy da się to skręcić z powrotem czy trzeba wymienić cały pedał

Awatar użytkownika
pawelbicz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelbicz » 16 wrz 2008, 21:27

Ostatnio przerabiałem u siebie temat pedału gazu hehe..

Linka połączona jest z pedałem gazu tym właśnie aluminiowym łącznikiem.. poprzez dwa krążki z pianki :shock: Jako, że u mnie pianka uległa biodegradacji, łacznik spadł z pedału gazu (o zgrozo przy wyprzedzaniu!!) Musiałem dorobić nowe łączniki.. Na Twojej fotce chyba wszystko jest OK, więc przyczyny szukałbym w mocowaniu pancerza linki przy gaźniku.. (jest tam, tak jak piszesz ok. 5 cm regulacji..)

wziut
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wziut » 16 wrz 2008, 22:09

powiedz mi czy ten aluminiowy łącznik powinien być sztywno połączony czy raczej powinien się obracać w miejscu połączenia z prętem pedału? bo u mnie to on wręcz lata jak oszalały

Awatar użytkownika
pawelbicz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: pawelbicz » 16 wrz 2008, 23:14

:lol: no latać jak oszalały to on nie powinien.. Tak jak pisałem, i linka i pedał gazu połączone są z tym łącznikiem poprzez takie tulejki/krążki z pianki.. u Ciebie pewnie też się już pokruszyły ze starości.. Nie jest trudno to zdemontować, wyjmij tylko sworzeń pedału gazu i sam zobaczysz jak to jest rozwiązane..

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 17 wrz 2008, 00:12

tak jak pisali szukaj przy gazniku tam masz regulacje z taka blaszka i na niej ustawiasz sobie linke kiedys mialem to w b4 ;) wiec to raczej napewno bedzie to samo

wziut
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wziut » 17 wrz 2008, 14:54

najpierw rozebrałem pedał gazu i już wiem o co CI chodziło 'pawelbicz'. u mnie te pianko-tulejki nie są w tak opłakanym stanie jak wcześniej sądziłem. natomiast później wziąłem się za regulację przy gaźniku i przy przestawieniu tej spinki (blaszki) na początek 'miarki' regulacji jest znaczna poprawa, ale to rodzi kolejne wątpliwości. czy jest możliwe że ta spinka sama przeskoczyła z początku miarki prawie do połowy?

Awatar użytkownika
Canibal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Canibal » 19 wrz 2008, 00:28

wziut pisze:czy jest możliwe że ta spinka sama przeskoczyła z początku miarki prawie do połowy?
jest mozliwe ;)

wziut
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wziut » 19 wrz 2008, 08:47

ok :) w takim razie już wszystko jasne. dzięki

patrykbolec
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: patrykbolec » 17 kwie 2014, 19:07

Cześć, sorki że odkopuje stary temat ale mam ten sam problem , a mianowicie przy Moim Audi Coupe 85 z 86 r , łącznik aluminiowy na którym są te gąbki ze starości skruszały i spada mi pedał gazu nie wiecie jak fachowo się nazywa ten łącznik ? nigdzie nie mogę go znaleźć ;/

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl