Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABT]Stukoty w silniku. B4 2.0 90KM Nie wiem co to..?

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
deebree

[B4 2.0 ABT]Stukoty w silniku. B4 2.0 90KM Nie wiem co to..?

Post autor: deebree » 17 kwie 2014, 23:19

Witam!

Mam problem, nie wiem co jest zepsute, ale mam silne stukoty w silniku.
Zamieszczam filmik byście posłuchali i powiedzieli co zrobić, co naprawić, bo muszę szybko to zrobić, a jestem w tym zielony... Proszę o szybką odpowiedź...

STUKOTY W SILNIKU

Pilne :(

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 18 kwie 2014, 11:04

Trudno powiedzieć z nagrania. Dla mnie brzmi to jakby gdzieś sprężanie uciekało przez uszkodzoną uszczelkę pod głowicą, nieszczelny zawór albo uszkodzoną uszczelkę pod pod kolektorem wydechowym. Jeśli to uszczelka pod kolektorem wydechowym to możesz tak jeździć.
Ale także może być to panewka na wale trudno ocenić po nagrywanym dźwięku. Tutaj inne nagranie stukającej panewki ze sposobem jak znaleźć tą która stuka:

Raczej nie licz że szybko to naprawisz szczególnie sam jak nie masz doświadczenia.
Co do kosztów to zależy co poszło, uszczelka pod głowicą to umiarkowany koszt. Gorzej jak trzeba będzie szlifować wał i wymieniać panewki, kosztowo wyjdzie taniej wymiana silnika (choć też nie wiadomo co się kupi).

Slawo777
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Slawo777 » 18 kwie 2014, 17:57

Cześć :-) A co zmieniałeś przy silniku ostatnio za nim to się stało.Jeśli Aldi trafił to oby to była tylko uszczelka bo fakt,umiejętności mile widziane nawet przy jej wymianie.Pozdrawiam :-)

deebree

Post autor: deebree » 18 kwie 2014, 19:47

Ogólnie to stało się to tak, że termostat nie działał i silnik się przegrzał, bo cały płyn już wyparował (nie wiedziałem). Jechałem na autostradzie testując prędkość osiągając 170km/h i nagle szlag trafił zaczęło coś trzaskać w silniku. Mało tego teraz to już całkowicie nie można jechać, a tym bardziej ruszyć.

Kupiłem ten samochód 4 dni temu, sprzedający gwarantował że silnik działa jak igła i jeszcze podziała.

Slawo777
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Slawo777 » 18 kwie 2014, 21:53

Spodziewaj się najgorszego ale myśl pozytywnie bo to jest dobre podejście.Raczej silnika już nie odpalaj jeśli Ci na nim zależy.Po za tym znajdź kogoś ogarniętego który rozbierze i za nim będzie działał powie Ci czy w ogóle się opłaca co kolwiek robić czy lepiej szukać świeższego serca.Więcej nie sugeruje bo Aldi napisał co go może gryźć.Pozdrawiam i powodzenia :-)

Awatar użytkownika
szaakaal
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: szaakaal » 18 kwie 2014, 23:03

to słychać tak jakby cos o cos ocierało

Awatar użytkownika
kardi21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kardi21 » 19 kwie 2014, 07:41

brzmi rzeczywiscie jak nieszczelnosc przy kolektorze ale na moje ucho słychać też metaliczne postukiwania(czy są w ogóle?? nasilają się ze wzrostem obrotów??) jeśli tak przyjrzyj się korbowodowi :roll: samochod na kanał i miska olejowa w dół. Dziwny zbieg okoliczności by był z uszczelką

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 20 kwie 2014, 12:46

Kupiłem ten samochód 4 dni temu, sprzedający gwarantował że silnik działa jak igła i jeszcze podziała.
Przy zakupie następnego samochodu nie ufaj sprzedawcy. A najlepsi są zawodowi handlarze, przed sprzedażą zachwalają, że igła stan cud wyposażenie bieda ale nie będzie się miało co zepsuć. A po zakupie jak coś nie tak to mówią, że tym autem nie jeździli bo tylko stoi na placu nie znają się na samochodach, nie sprawdzają ich czy to używane to musi być coś się zepsuć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl