Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[cabrio B4] problem z elektryką - światła przód

ODPOWIEDZ
mecelli

[cabrio B4] problem z elektryką - światła przód

Post autor: mecelli » 01 maja 2014, 13:27

Witam,
Mam dla wszystkich prawdziwe wyzwanie. Zacznę od tego jak było:
przy włączeniu świateł pozycyjnych zapalały się mijania, długie nie działały. Pozycyjnych brak.
Przy włączeniu świateł mijania, palą się nadal mijania, pozycji brak, długie działają na odwrót (jak dzwignia jest w pozycji wyłączone to światła się palą).
Do tego brak klaksonu o ile może mieć to związek...
Sprawdziłem bezpieczniki. 2 dziesiątki były przepalone.
Wymieniłem. I teraz jest tak:
Przy włączonej stacyjce ze światłami nic się nie zmieniło, a dzwignia włączania świateł przy przesunięciu a pozycję świateł mijania ZAPALA MI SILNIK !!!!!!!
Oto zdjęcie moich bezpieczników, chyba czegoś tam brakuje... Czy ktoś ma może schemat co gdzie powinno siedzieć przy modelu B4 AAH 2.8 V6 cabrio ? Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 maja 2014, 14:19 przez mecelli, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 01 maja 2014, 13:32

mecelli, popraw temat i dopisz w czym rzecz, same tagi to za mało :!:
mecelli pisze:Oto zdjęcie moich bezpieczników, chyba czegoś tam brakuje...
a czego Ci tu brakuje :-P :?:
Moim zdaniem to nie tu leży problem a w kostce stacyjki lub pająku ale niech się bardziej obeznani wypowiedzą.

mecelli

Post autor: mecelli » 01 maja 2014, 14:18

Typ który sprzedawał mówił że był problem ze stacyjką, to prawda... A brakuje mi kilku kostek, jest kilka wolnych miejsc. Do tego te dwa wtyki lezą luźno po lewej stronie a dwa kabelki które powinny być przykręcone też po lewej (jakaś masa...) są na skrętkę podłączone właśnie do tych luźnych wtyków... Dodatkowo: przeciwmnielne przód włącza przód, przeciwmgielne tył włącza... też przód. Do tego po włączeniu świateł około 20 sekund wariuje prawa regulacja wysokości światła... Wygląda mi to na wizytę u elektryka mistrza świata :-)

[ Dodano: 2014-05-01, 14:20 ]
Dodatkowo po włączeniu stacyjki kontrolki na zegarach pulsują, a przy samym zapalaniu silnika pojawia się kontrolka świateł długich... Ech...

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 01 maja 2014, 14:24

mecelli pisze:Do tego te dwa wtyki lezą luźno po lewej stronie a dwa kabelki które powinny być przykręcone
to są wtyczki do diagnostyki i nie są przykręcone tylko wsunięte w miejsce ciut poniżej widoczne na fotce
mecelli pisze:A brakuje mi kilku kostek,
to zależy od wyposażenia w aucie przykład jak nie masz podgrzewanych siedzeń to przekaźnik chyba do nich też Ci nie jest potrzebny.

mecelli

Post autor: mecelli » 01 maja 2014, 14:54

Wtyczki, ok, masz racje. Tylko widać że ktoś coś kombinował z tymi 2 przewodzikami które na skrętkę podpiął własnie do tych wtyczek... A kostki - mam w zasadzie wszystko co można mieć, podgrzewane fotele, klime, elektryczny dach itd. . Zgłosze się do elektryka, bo jak światłami zapaliłem silnik trochę mnie to już zaniepokoiło :-)

Dzięki za pomoc.

[ Dodano: 2014-05-01, 14:56 ]
wyjąłem bezpieczniki 8 i 9 (od lewej) i już nie zapala "na światła" , ale światła nadal pomieszane wszystko...

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Pieterb » 01 maja 2014, 15:04

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 02 maja 2014, 00:55

dokladnie jak pisze wyzej kolega, manetke zmien, a dopiero jak juz nie bedziesz mial pomyslow to do elektryka

w profilu masz zdjecie przodu auta, domyslam sie ze to twoje zdjecie, i na nim jest halogen przedni, tylko ze wg skrzynki bezpiecznikow twojej co dales foto w pierwszym poscie to jakbys mial tylko tylne przeciw mgielne, chodzi mi o to ze jak siema przednie przeciw mgielne to powinnien byc przekaznik w miejscu pierwszym a nie zworka, przekaznik odciaza manetke gdy sa halogeny przod i tyl, i byc moze temu sie zaczela psuc ci manetka

mecelli

Post autor: mecelli » 02 maja 2014, 07:35

Uhm, możesz mieć rację, bo jak pisałem coś jest pokręcone z przeciwmgielnymi. Włączam tył pali się przód i obie kontrolki na włącznikach..., włączam przód i pali się przód. Myslę jednak że coś jest mocno pokręcone z bezpiecznikami.

Znalazłem taką:
http://allegro.pl/pajak-manetka-tempoma ... 62461.html

Ogłoszenie allegro dotyczy B4, ale sedan 91-95. Ja mam cabrio 97. Będzie pasowało ?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 02 maja 2014, 09:37

od 95 byl bodajze inny klin na kierownice, wiec to musisz byc pewny

odnosnie przeciw mgielnych, w skrzynce bezpiecznikowej przekaznik od klaksonu tu akurat nr 204 wloz na probe w miejsce 1 czyli do gory tam co jest ta zworka, i wtedy zobacz czy ci dzialaja prawidlowo przeciwmgielne

ODPOWIEDZ

Wróć do „Oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl