Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Montaz podłokietnika z audi 100

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

[B4 1.9 1Z] Montaz podłokietnika z audi 100

Post autor: hudy » 21 mar 2014, 16:22

Witam.Dziś będąc na szrocie wpadło mi w ręce całe siedzenie z audi 100 w moim kolorze z oryginalnym podłokietnikiem za śmieszne 30zł.Niestety oparcie jest wytarte od wsiadania dlatego chciałbym przerzucić sam podłokietnik do mojego oparcia.Czy ktoś z was może mi w tym pomóc gdyż nie wiem jak się do tego zabrać by czegoś nie spieprzyć.
Po pierwsze ten trzpień sześciokątny który trzyma podłokietnik jest za długi i przez to podłokietnik się nie mieści między siedzenia.Jak by był krótszy to wejdzie bez problemu.Czy obcinaliście ten trzpień czy jest inne rozwiązanie?
Druga sprawa to jak przerzucić regulacje oparcia na drugą stronę? W ogóle to pokrętło w tym siedzeniu co kupiłem jest trochę inne bo są dwa pokrętła mniejsze i większe.Większym pochylamy oparcie a drugim jak kręcę to nic się nie dzieje tylko dochodzi do oporu i tyle.
Mam oczywiście całe siedzenie więc wszystkie potrzebne rzeczy, jeśli się da, mogę przerzucić do swojego oparcia.
Na forum były temat z montażu ale fotek już brak.
Z góry dzięki za wszelką pomoc

[ Dodano: 2014-03-21, 18:45 ]
Ok znalazłem informacje że najlepiej jest zamienić miejscami oparcia.Właśnie to zrobiłem.Teraz jak zamontować podłokietnik do dawnego oparcia pasażera? Da się wykorzystać elementy montażowe które są w siedzeniu które kupiłem z podłokietnikiem czy trzeba będzie coś spawać?

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 21 mar 2014, 20:25

Witam najlepiej zamienić tak jak zrobiłeś ja bym spróbował wyciąć mocowanie z tego siedzenia z audi 100 przyspawać lub przykręcić
Na takiej samej zasadzie jak robiłem z nasadką która była przyspawana do blachy i przykręcone wszystko do oparcia
https://audi80.pl/-b4-montaz-podloki ... t57975.htm
Reszta pasowała bez problemu ;-)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 21 mar 2014, 20:37

A czy śruba mocująca podłokietnik jest wkręcana tylko w to mocowanie o którym piszesz, to które mam wyciąć, czy w stelaż siedzenia?

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 21 mar 2014, 20:56

Wytnij te mocowanie z jakimś kawałkiem blachy stelażu oparcia i całe zamontuj do siedzenia przykręć.
Ta długa śruba skręca podłokietnik z mocowaniem żeby nie odpadł jak dobrze pamiętam

BAX
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: BAX » 22 mar 2014, 07:57

witam jeśli chodzi o montaż podłokietnika z a6c4 to po pierwsze zamień oparcia kierowcy na pasażera i odwrotnie problem regulacji już znikł dalej jak maż przełożone to jak ściągniesz tapicerka z oparcia kierowcy to zobaczysz że po prawej stronie oparcia jest dziurka w stelażu na idealnej wysokości gdzie ma być to ustrojstwo i na tej wysokości dziurki będziesz miał tą nasadkę

teraz tak musisz mieć nasadkę 19 dwunastolatkom i kawałek płaskownika dosłownie paro centymetrowy a szeroki na szerokość stelaża oparcia fotela przyspawaj nasadkę do płaskownika tylko ciśnij na dwunastokątną bo jest większa możliwość regulacji skapniesz się o co chodzi :-D niczego nie tnij u siebie broń cię panie Boże jak znajdę jakieś fity to wrzuce
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, 11:08 przez BAX, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 22 mar 2014, 17:58

Ok poradziłem sobie z tym.Nie montowałem nasadki gdyż tak jak wspomniałem miałem cały fotel z podłokietnikiem wiec wyciąłem ten element do którego przekręca się podłokietnik i wspawałem w mój stelaż.Problemem natomiast było odkręcenie oparcia kierowcy.Chyba ktoś w fabryce przesadził z klejem gdyż była nie do ruszenia.Nawet ułamał mi się wykrętak.No ale siła razy gwałt i musiało się dać odkręcić.Dzięki za wszystkie porady.

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 24 mar 2014, 21:25

Dużo jest zabawy z przełożeniem pokręteł regulacji oparć? Myślę o podłokietniku, ale zamiana oparć spowoduje, że będe miał jaśki od wewnętrznej.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 24 mar 2014, 21:32

Powiem ci że nie wiem gdyż nie rozbierałem całego fotela.W twoim przypadku wolał bym zamontować podłokietnik ponad pokrętłem bez zmiany oparć.Zresztą oryginalnie podłokietnik nie jest na tej samej płaszczyźnie co pokrętło tylko jest trochę wyżej.Nad pokrętłem jak zdejmiesz poszycie jest właśnie ten otwór przy którym jest montowany podłokietnik.

Awatar użytkownika
joandaw
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: joandaw » 24 mar 2014, 21:58

Ze zmianą oparć niema żadnego problemu ;-)

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: hudy » 24 mar 2014, 22:24

joandaw pisze:e zmianą oparć niema żadnego problemu ;-)
Ale on chce przełożyć samą regulację pochylenia.

[ Dodano: 2014-04-03, 19:50 ]
Aha bym zapomniał.Jak ktoś chce kupić podłokietnik to niedaleko mnie na szrocie są jeszcze dwa podłokietniki.Koleś razem z całym fotelem chce 30zł także jakby co to do mnie na PW po szczegóły.

elbula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: elbula » 07 maja 2014, 12:55

a jeżeli chce zamienić oparcia celem montażu podlokietnika ,i mam grzane dupki odkręciłem maskownice a tam przewód do lewi idzie wuchodzi z podpupnika do oparcia szkoda ciąć

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i tapicerka”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl