Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Audi 80 B4 2.E/ 1992/ Złomek :]

Prezentacja w/w od 1991 do 1996.
Awatar użytkownika
Marciino
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Audi 80 B4 2.E/ 1992/ Złomek :]

Post autor: Marciino » 15 maja 2014, 21:39

Witam,

Naoglądałem się Audiczek w innych galeriach, jest na co popatrzeć, co poczytać, i pomyślałem, że może przedstawie Wam mojego Złomka. Raczej zostanie ze mną dłużej więc może dalej coś będę ciągnął w temacie.

A więc oto i on:

Obrazek

W Polsce od 2006 roku, ja jestem jego trzecim właścicielem. Na blacie niedługo mignie mu 270tys. No gaz <piwo> . Szyberdach (nawet działa)

Obrazek

Auto kupiłem na początku marca 2013, raczej przypadkiem. Wcześniej jeździłem E34, sprzedałem ją jakieś pół roku wcześniej. W międzyczasie po prostu nie potrzebowałem auta, aż do momentu przeprowadzki, gdzie musiałem jakoś swój dobytek przewieźć, i na szybko szukałem auta solidnego, ale jednak maks po kosztach, bez ukierunkowania na konkretną markę.
Trafiłem na ogłoszenie Złomka, pojechałem obejrzeć, okazała się na tyle godna uwagi: zdrowe blachy, nowy wydech, hamulce i zawias bez zastrzeżeń; i stwierdziłem, że coś takiego jest mi potrzebne.

Obrazek

Skąd Złomek? Moja kobieta dała mu taką ksywkę, po tym, jak zobaczyła listę rzeczy, którą wymieniłem podczas pierwszych wizyt u mechanika (trochę go poniosło) :mrgreen: i tak już mu ta nazwa została.

20.03.2013 przeszedł serwis:
- świece
- filtry
- kmpl rozrząd (jakieś tam rolki bo pasek dostawał trochę), pompa wody, tłumik drgań, usczelniacze
- pasek alternatora, pasek wspomagania
- ust zapłonu
- płyn w chłodnicy
- sonda lambda
- pompa paliwa
.....

W sumie na dzień dobry troszkę wsadziłem, aczkolwiek zaskoczony pozytywnie byłem cenami części. I już po przeprowadzce, kilku wycieczkach, stwierdziłem, że zabawi u mnie w garażu dłużej.

W styczniu 2014 przegląd, na "szarpakach" wyszły jednak zbyt duże luzy poprzeczne. Wiedząc jakie są ceny już <urodziny> pojechałem od razu do (już znajomego) mechanika i niech działa. Dwa dni później przegląd podbity, a ja nie wyłapuje pukania/stukania itd itp

W międzyczasie jeszcze musiałem wymienić przednie lampy + kierunki, światełko stopu w spojlerze też już działa :mrgreen:

Złomkiem jeżdżę mało, do dojazdów do pracy nie jest mi potrzebny, także 95% czasu w dniach roboczych stoi w ciepłym garażu. W marcu 2014 robiłem standardowy serwis oleju/filtrów, i heh, zorientowałem się, że od momentu kupna zrobiłem nim 6tys km :shock:

GALERIA ZŁOMKA!!!!

Naturalnie mam w planach kilka rzeczy do zrobienia:
- płyn hamulcowy
- kontrolka ABSu się pali, i ABS przestaje działać, w którymś kole czujnik zgłupiał zapewne.
- siłowniki klapy bagażnika
- zdemontowanie haka
- zrobienie porządku z głośnikiem w lewych drzwiach tylnych - zostały jeszcze jakieś patenty po poprzednim właścicielu, muszę dobrać się do zdemontowania tapicerki by do kabli się dostać.
- i jakiś lakiernik może.

Awatar użytkownika
Przemas80
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Przemas80 » 17 maja 2014, 11:35

Fajne wozidełko zanabyłeś czemu lakiernik ??? może polera wystarczy,poszukaj może jakiś ori felg albo stal tryśnij na jakiś kolor <ok>

Awatar użytkownika
Marciino
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Marciino » 20 lip 2014, 21:08

Dziękować,

Wiadomo, zdjęcia nie bardzo oddają stan faktyczny lakieru. Dlaczego lakiernik, tam na zdjęciach widać powód, nalot w progu, pod czarną podkładką, lewa strona pasażera z tyłu. Sam się jednak boje tknąć tego, gdyż fachu w ręku nie mam. Koła, tak tak, obserwuje aukcje, i męczy męczy by sprawić, ale wszystko w swoim czasie.

Pozdr.

[ Dodano: 2014-07-18, 13:23 ]
Witam,

Autko się dzielnie turla dalej po naszych drogach, wpadła ostatnio pamiątkowa wlepka z 71 Rajdu Polski <piwo>

W najbliższym czasie ruszam nią w Polskę, wycieczka po Mazurach i nad nasze morze, więc zdecydowalem się wcześniej dokonać małego serwisu, by jednak ze spokojem udać się w drogę. I tak:
- wymiana przegubów zewnętrznych
- łączniki stabilizatora
- olej w skrzyni biegów
- przewód od wspomagania miał drobny przeciek
- hamulec ręczny, wymiana zacisków w lewym kole, wymiana linek, działa teraz bez zarzutu
- przy okazjii rzeźby przy hamulcach wymiana płynu hamulcowego, przewody w stanie ok to nie tykane, tarcze i klocki jeszcze w stanie bdb.

Jeszcze musze poszukać czujnika od ABS, zbuntował się ten w prawym przednim kole, i niestety abs się wyłącza po kilku przejechanych metrach.

Może podczas wypadu uda mi się znaleźc jakieś ładne miejsce do cyknięcia kilku fotek, to wrzuce coś nowego do galerii.

Pozdr <piwo>

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B4.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl