[B4 1.9 1Z] blaszki przy klockach hamulcowych - po co są
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] blaszki przy klockach hamulcowych - po co są
Witam.Jakiś czas temu montowałem klocki hamulcowe.Po kilku dniach coś zaczęło mocno piszczeć.Okazało się że odkleiły się z klocków blaszki ,na które naciska tłoczek, i tarły o tarczę.Usunąłem te blaszki ale w sumie tak naprawdę nie wiem jakie jest ich zadanie.Druga sprawa to chyba od tego momentu słyszę cichy metaliczny stukot gdy jadę do tyłu i nacisnę pedał hamulca nawet lekko.Myślę że to pochodzi od hamulców ale nie wiem czy przez to że usunąłem te blaszki czy tylko przez luz na klockach.
Panowie jakie jest zadanie tych blaszek i czy przez ich usunięcie klocek może mieć większy luz w zacisku?
Panowie jakie jest zadanie tych blaszek i czy przez ich usunięcie klocek może mieć większy luz w zacisku?
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ale jakim cudem one maja wskazywać że kończy się klocek jeśli te blaszki są od strony tłoczka i nie wystają poza obrys klocka.
[ Dodano: 2014-05-16, 13:24 ]
Ok już znalazłem.Na tej stronie jest to opisane: http://www.kolpax.pl/oferta-handlowa/ro ... -hamulcowe chodzi o element numer 5 czyli "podkładka tłumiąca wibracje" Ciekawe czy to że jej nie ma może mieć wpływ na większy luz klocka.
[ Dodano: 2014-05-16, 13:24 ]
Ok już znalazłem.Na tej stronie jest to opisane: http://www.kolpax.pl/oferta-handlowa/ro ... -hamulcowe chodzi o element numer 5 czyli "podkładka tłumiąca wibracje" Ciekawe czy to że jej nie ma może mieć wpływ na większy luz klocka.
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Przecież klocek jest dociśnięty z jednej strony przez tłoczek a z drugiej przez tarczę.Klocki mają lekki luz bo inaczej by tarły cały czas o tarczę.BorysTDI pisze:Przecież klocek jest dociskany czy przez tłoczek czy przez zacisk z zewnętrznej strony i brak tej blaszki zostanie skasowany zaraz po naciśnięciu hamulca...
[ Dodano: 2014-05-16, 15:01 ]
Leo, w tym linku na dole masz zdjęcie.Chodzi o element numer 5
- andrzejau
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B3
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.6 PP
- Kontakt:
A czy te blaszki nie zapobiegają "przyklejaniu" się klocka do tłoczka? Ja je wywaliłem, ale myślę je założyć. Muszę je tylko znaleźć
Co do piszczenia, mam nowe klocki i one piszczą co jakiś czas. Przeważnie prawy przód. Felgi zimne po dłuższej jeździe. Warunki atmosferyczne nie grają tutaj roli. Może klocek blokuje się w prowadnicach? Po naciśnięciu hamulca przestaje piszczeć.
Co do piszczenia, mam nowe klocki i one piszczą co jakiś czas. Przeważnie prawy przód. Felgi zimne po dłuższej jeździe. Warunki atmosferyczne nie grają tutaj roli. Może klocek blokuje się w prowadnicach? Po naciśnięciu hamulca przestaje piszczeć.