[ALL B4] problem ze światłami mijania
Cześć jestem nowym klubowiczem. Co do tego pajączka to jest rozbieralny. W mojej b3 wypalił się styk od krótkich ale został naprawiony i zamontowane zostały przekaźniki, działa tak już ponad 5 lat. Teraz robiłem w innej i też był z tym problem ale również tutaj został naprawiony. Jak masz zdolności manualne to będziesz mógł to zrobić sam jak nie znasz się na tym to będzie ciężko.
W B4 śmiało rozbieraj przełącznik świateł,ale na stole i na czystej powierzchni,nieco trudniej jest złożyć,warto skorzystać z pomocy drugiej osoby(będziesz składał to się dowiesz czemu),akurat brakuje trzeciej ręki.Styki mają takie małe wgłębienia-nadpalenia i tam zbiera się brud i powoduje ,że nie łączy styk.Pilniczek iglaczek potrzebny i dużo cierpliwości.Dla osoby wprawnej cała operacja z demontażem i montażem nie powinna zająć więcej niż 1 godzinę.W końcu nie ma nic do stracenia,jak się nie uda kupuje się drugi.Mnie kilka razy w różnych modelach się udało i działa do dziś(B 3 , B4 )
Co do poduszki,to fachowcy przed wyjęciem modułu zalecają odłączenie akumulatora,i odpięcie poduszki nie wcześniej niż po godzinie(aby rozładowały sie pojemności)
Co do poduszki,to fachowcy przed wyjęciem modułu zalecają odłączenie akumulatora,i odpięcie poduszki nie wcześniej niż po godzinie(aby rozładowały sie pojemności)
Panowie, ja ponad rok jeździłem bez długich świateł bo mi się nie chcialo rozbierać tych przełączników :oops: Dziś coś mnie tchnęło - myślę sobie - spróbuje psiknąć tam WD-40, popsikałem, poczekałem chwilkę, popsztykałem trochę przełącznikiem i... działają mi już długie światła! Zanim weźmiecie się za rozbieranie swoich przełączników zaryzykujcie WD-40 - to zawsze prostrze niż rozdzieranie przełączników.
U mnie też był problem ze światłami a nawet 4 problemy
1 to uszkodzona wiązka w bagażniku od której paliły sie bezpieczniki chyba z 4 sie jarały po kolei + przekaźnik pod kierownica
2 przełącznik świateł były mijania ale nie można było włączyć drogowych tylko mruganie działało wynik przełącznik do wymiany koszt na szrocie 50 zł ale ten co go sprzedawał ostrzegał ze on już może być zjechany
3 kostka która jest podłączona do przełącznika styki nie łączyły w kostce naprawione zostało to domowym sposobem a mianowicie włożyłem cieniutki druciki miedziane po czym poprawiło sie i nie ma problemu do dziś
4 i tutaj znowu przełącznik tym razem ten kupiony na szrocie wszystkie światła są a nawet jest ich za dużo gdy są włączone światła mijania i włączam lewy kierunkowskaz to załączają sie drogowe z kierunkiem rozmawiałem z elektrykiem powiedział ze to wina przełącznika a dokładniej wyrobiły się styki w przełączniku i znów przełącznik do wymiany cena na allegro to około 80 zł nowy 100 zł używany a w sklepie 120 nówka
I teraz mam pytanko do znawców są przełączniki które maja 10 styków wyjściowych i 13 styków ja mam 10 czy jak kupie 13 stykowy to będzie normalnie działał w kostce jest 10 styków do których są doprowadzone kable i 3 są puste czy jak podłącze ten 13 stykowy to będą mi działać wszystkie światła??
Sorry że tak sie rozpisałem pozdrawiam
1 to uszkodzona wiązka w bagażniku od której paliły sie bezpieczniki chyba z 4 sie jarały po kolei + przekaźnik pod kierownica
2 przełącznik świateł były mijania ale nie można było włączyć drogowych tylko mruganie działało wynik przełącznik do wymiany koszt na szrocie 50 zł ale ten co go sprzedawał ostrzegał ze on już może być zjechany
3 kostka która jest podłączona do przełącznika styki nie łączyły w kostce naprawione zostało to domowym sposobem a mianowicie włożyłem cieniutki druciki miedziane po czym poprawiło sie i nie ma problemu do dziś
4 i tutaj znowu przełącznik tym razem ten kupiony na szrocie wszystkie światła są a nawet jest ich za dużo gdy są włączone światła mijania i włączam lewy kierunkowskaz to załączają sie drogowe z kierunkiem rozmawiałem z elektrykiem powiedział ze to wina przełącznika a dokładniej wyrobiły się styki w przełączniku i znów przełącznik do wymiany cena na allegro to około 80 zł nowy 100 zł używany a w sklepie 120 nówka
I teraz mam pytanko do znawców są przełączniki które maja 10 styków wyjściowych i 13 styków ja mam 10 czy jak kupie 13 stykowy to będzie normalnie działał w kostce jest 10 styków do których są doprowadzone kable i 3 są puste czy jak podłącze ten 13 stykowy to będą mi działać wszystkie światła??
Sorry że tak sie rozpisałem pozdrawiam