Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Radio - podlaczenie - piny itd

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Tomcionerwus
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: tomek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Audi 80 B4 [AAZ] kostki iso do radia.

Post autor: Tomcionerwus » 27 gru 2011, 22:37

Witam wszystkich....
Od pewnego czasu mecze sie z kostka iso do radia bo podłaczyłem tak jak mi powiedzieliscie niestety to mi zle pracuje bo zołty kable ktory mam podłaczy pod stacyjke.
Poprostu jak wyłaczam stacyjke w pozycje zero to radio sie wyłacza i automatycznie kasuje sie pamiec i wszystkie ustawienia i ostatnia odtwarzany utwor.

Ale wpadłem na pomysł i zrobiłem test i podłaczyłem zołty kabel z kostki iso na stałe a czerwony kabel podłaczyłem pod stacyjke i teraz wszystko sie zgadza i pracuje idealnie.
to konczac wszystko przedstawie schemat podłaczenie kostki iso..

Żołty- to pod stałego plusa (czerwony)
Czerwony- to pod stacyjke (rozowy)
Czarny- to pod mase(brazowy)

Mam nadzieje ze komus si e toprzyda....

Awatar użytkownika
krisiun1
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: krisiun1 » 29 gru 2011, 19:58

Tomcionerwus, To wszystko zależy od modelu radia ja po podłączeniu Alpine IDA X300 jak kolega wyżej opisał chciałem już wymieniać akumulator bo tyle prądu żarło w spoczynku.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 31 gru 2011, 15:05

hmm z tej rozpiski nie bardzo widać gdzie ten biały ma iść :-/ dzisiaj pokombinowałem podłączając ten biały i rozłączając go i dalej jakoś niby gubi fale :roll: raz dobrze gra a raz jak jadę to się przełącza samo :cry: nie wiem czemu tak :?: może trzeba coś tam poprztykać? w ustawieniach? :-/

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 31 gru 2011, 17:02

U mnie odłączenie przewodu białego powodowało, że radio grało o wiele gorzej. Wzmacniacz antenowy MUSI być zasilany. Swoją drogą drugi biały przewód to nie wiadomo do czego jest :roll:

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 01 sty 2012, 11:56

pawelrybak15 pisze:Swoją drogą drugi biały przewód to nie wiadomo do czego jest :roll:
Piszczenie po wyjęciu kluczyka i otwarciu drzwi kierowcy.

Co do tego tajemniczego brązowego to może była jakaś druga masz. Bo nawet na schemacie wtyczki jest zaznaczony "-" i masa. Ale na schematach bardziej współczesnych jest tylko jedna masa którą masz już podłączoną.

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: gibaj » 01 sty 2012, 12:07

chodzi mi o ten biały kabel co na fotce ;-) Obrazek

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 01 sty 2012, 12:39

To jak pisali koledzy wyżej to wzmacniacz albo brzęczyk, ale powinien być tam drugi biały kabel.

Awatar użytkownika
Gosia
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gosia » 20 maja 2014, 12:30

podepne sie pod ten temacik
po poprzedmnim właścicielu mam bajzel w instalacji radia, za kostkami ISO są przeróbki, chodził w tym aucie inny sprzet ze wzmacniaczem, który własciciel zabrał

w tej chwili są standardowe głośniki - dwa kokpit, dwa w drzwiach - gdzie prawy nie gra wcale

ja podłaczyłam swoje radio, ale prawy głośnik w drzwiach milczy, lewy gra, gra przód osobno, tył osobno, są kanały, tylko prawe drzwi nie grają

tak wygląda u mnie ta instalacja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

to po prawej jest tył - zielone lewy tył, fioletowe prawy tył, w oryginale tam powinna być jeszcze kostka a tu są spiete na krótko (ale to chyba bez znaczenia) tylko jeszcze pytanie które kolory wychodzące z instalacji auta są plus a które minus - czy to jest dobrze skręcone (bo strona lewa prawa, to na 100% tak)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w orginale głośniki do kokpitu idą do kostki zielonymi kablami, tutaj tz tak jest, tylko ktos te zielone przedłuzał innym kolorem- ale to działa ten przód

a jak w ogóle sprawdzic, czy ten głośnik prawy tylny jest sprawny, tam w drzwiach jest jeszcze syczek i z prawej strony (chyba) on też nie gra i jak idą przewody do prawych drzwi, którędy i jak sie zabrać, zeby to ogarnąc

oskars1434
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: oskars1434 » 20 maja 2014, 13:41

O kurde ale plątanina kabli :) a głośnik to najlepiej było by wyjąć i sprawdzić czy wogóle jest podłączony, jak jest to wziąć go i podpiąc bezpośrednio przy radiu żeby sprawdzić czy zagra, jak nie zagra to glośnik do wymiany, a jak zagra to może w tej harmonijce co osłania table przy drzwiach gdzieś kabel się przełamał i nie łączy najłatwiej to było by miernikiem sprawdzić czy jest obejscie na przewodach po wyjęciu głosnika, ale jak syczek nie gra to obstawiam gdzieś złamane kable od głośnika

Awatar użytkownika
Gosia
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gosia » 20 maja 2014, 13:52

no tam masakrycznie narzeźbione i ten kabel od wzmacniacza jest wpięty, a wzmacniacza nie ma (kabel sobie wisi za półką, jest zawinięty i zaizolowany koniec) a drugą stroną co widać w te instalację jeszcze wpięty i nawet się boję ruszyc, zeby jakiegoś zwarcia nie zrobić jak go zdejmę :/ ale to chyba nie ma wpływu na te głośniki? bo ja tu czytałam gdzies na forum, ze B4 ma w drzwiach głośniki nokia z własnym wzmacniaczem i jakiś biały kabel jest jest jeszcze który ma być podłączony i z tego jeszcze zrozumiałam, ze w tych prawych tylnych drzwiach coś ma być, ale nie ogarniam tego zupełnie, bo u mnie na tej drugiej kostce nie ma zadnego białego kabla, tylko ta plątanina jest z kablem od wzmacniacza dodatkowego, co jest odcięty, by mi musiał ktoś to łopatologicznie wytłumaczyc , jak to ogarnąc zeby wszystkie głośniki grały i instalacja ta była jak powinna wyglądac ;)

oskars1434
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: oskars1434 » 20 maja 2014, 17:08

a właśnie zapomniałem o tym wzmacniaczu trzeba było by sprawdzić czy jest zasilanie tego wzmacniacza ja rozpoczą bym od sprawdzenia drzwi i sprawdzenia napięć na kablach zasilających.

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 26 maja 2014, 18:59

Ale syf i makabra :shock: Instalacja od radia wymaga interwencji kogoś kto się zna na elektryce samochodowej i nie robi maniany, bo to co teraz jest zrobione może grozić nawet pożarem ! Miałem podobnie narzeźbione w moim VW, tyle że kompletny debil który zrobił u mnie rzeźbę wyciął z ori kostki ISO (była ori wiązka na radio) +12 stały, +12 po zapłonie oraz masę i podłączył do nowej kostki ISO (pewnie tej która była razem z radiem ) skręcając przewody z nowej kostki z tymi które wyciął z kostki oryginalnej, bez żadnego zalutowania a całość owinął taśmą jaka tylko mu w rękę wpadła (m.in papierowa :evil:). Tutaj jest przynajmniej użyta taśma izolacyjna, ale pod tą taśmą pewnie przewody są skręcone ze sobą i nie polutowane, co może być niebezpieczne, w dodatku taśma lubi się po czasie odklejać więc tak czy siak należałoby to ogarnąć, przewody polutować a łączenia zaizolować koszulkami termokurczliwymi. Oczywiście całość podłączyć tak jak fabryka przykazała. Wtedy powinno wszystko zagrać jak należy, oczywiście o ile gdzieś nie są przerwane przewody od głośników. Zastanawiam się po co ktoś robi tak kretyńskie przeróbki instalacji od radia, przecież ISO to ISO i jedynie niektóre radia nie fabryczne mają zamienione miejscami +12V stałe i +12V po stacyjce, co można w ori kostce zamienić dysponując tylko odpowiednio małym płaskim śrubokrętem <ok>

Awatar użytkownika
Gosia
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Gosia » 11 cze 2014, 13:35

opisy kabli na kartce, miernik do ręki, lutownica, koszulki termozaciskowe i sama ogarnełam w ten weekend, zostawiłam instalacje radia bezposrednio z akumulatora (grube są kable, całe i bezpiecznik 10 na plusie przy akumulatorze), ten dodatkowy kabel (jak podejrzeam do zasilania wzmacniacza co wisiał przy kostce odpiełam, bo on sobie tak wisiał ucięty i zawiniety gdzies pod półką drugi koniec :roll: a to po lewej co wisi to instalacja oryginalnej wiązki z auta zaizolowana

Obrazek

a te co są na zdjęciu zaznaczone strzałkami, też juz wpiete i zaizolowane, to wzmacniacz antenowy i głośników aktywnych - na 5 PIN na kostce siedzi

jakbym miała z wszystkim jezdzic do warsztatu to bym zbankrutowała, w koncu mam też dwie ręce i ubrudzić się nie boję ;)

[ Dodano: 2014-06-11, 13:39 ]
niestety prawych głośnik w tylnych drzwiach dalej nie gra, wiec na nastepny raz będzie prucie tapicerki, bo albo problem jest w nim samym albo na kablach do niego dochodzacych, tak czy tak, bez robierania drzwi się nie obejdzie :-/

oskars1434
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: oskars1434 » 11 cze 2014, 19:29

No i w końcu jakoś to wygląda :)

Awatar użytkownika
pawelrybak15
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: pawelrybak15 » 11 cze 2014, 19:41

O wiele lepiej, ale i tak nie za dobrze. Po co tak cudujesz ? Przecież oryginalne zasilanie w 100% wystarcza jak nie masz zainstalowanych na pokładzie nie wiadomo jakich ogromnych mocy. Trzeba było to wszystko połączyć tak jak było fabrycznie, tak byłoby najlepiej :roll:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl