Raczej nie.ziemor pisze:Jeszcze jedno pytanie
Rura aluminiowa powrotna z parownika do osuszacza (ta grubsza) - mam ją pękniętą - czy jak ją połączę odpowiednim giętkim wężem i skręcę czterema opaskami to będzie to szczelne na lata ???
Pozdrawiam
[B4 All] Nabijanie Klimatyzacji czynnik R12 Freon
dzięki ale już mam rurękrótki pisze:Jeśli masz osuszacz z wyjściami naprzeciwko siebie, to chyba mam taką rurkę.
Szukam Kogoś w okolicy Bielska, Czechowic, Pszczyny kto napije mi R401a lub R409a !!!
Dodano 25.06.2014
No sam sobie pomogłem - Mikołów, ul. Rolnicza 6 - tam nabijają odpowiednikiem R12'tki
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
- Kontakt:
Mam taką sytuację: kupiłem audi 80 z pół roku temu rok 92 jest klima, na ori naklejkach pod maska pisze, że r12 jest też jedna z przed 2 lat że nabite r134a i 700g czynnika. Poprzedni właściciel mówił, że nawet nie wiedział że są różne typy i bez problemu nabił. Teraz byłem u mechanika powiedzieli że mogą nabić (chyba r134a ale nie dopytywałem) i że cena koło 300 za czynnik i robotę. Co myślicie dobra cena? Szukać kogoś kto nabije r12?
Witam, jakie mogą być przyczyny słabego chłodzenia klimy po nabiciu. Gaz nie ucieka, przed nabiciem sprawdzali przy mnie szczelność, być może tylko pobieżnie, tak by zamydlić mi oczy. Sprawa wygląda tak, wymieniłem silnik wraz z kompresorem (bo był) i osuszaczem bo w starym uwalili gwint , nabiłem klimę i prawie nie chłodzi. Po nabiciu i przetestowaniu wyszło, że obniża temperaturę w aucie o 10 stopni. Na starym silniku, starym kompresorze i starym osuszaczu klima wręcz mroziła. Teraz tak chłodzi jakbym miał tylko nadmuch , być może faktycznie jak się wsadzi czujnik w kratkę to wskaże 10 stopni mniej. Oczywiście po włączeniu klimy nadmuch się zwiększa. A 80 z 94roku. Czy wskazuje to na zawalony skraplacz, uszkodzony kompresor? Miał ktoś coś podobnego? Pytanie drugie. Jeżeli klima nabita i odzyskują czynnik, to przy ponownym nabijaniu uwzględniają "zdaną" ilość czynnika, czy również trzeba płacić za całe 700 gramów przy ponownym nabijaniu. Pytam, dlatego że może włożyłbym swój stary kompresor i kupił nowy skraplacz - teraz to cena około 60zł.
Koledzy, powiedzcie mi jak odróżnić instalację na R12 od R134a. Szukam właśnie do ABK kompletnej klimy manualnej i widzę, że w obu przypadkach sprężarka to ZEXEL DCW-17B, który różni się tylko naklejkami z użytym czynnikiem. Czy instalacje te różnią się rozmieszczeniem złącz do napełniania gazu? Tzn. R12 złącze gwintowane do napełniania jest na osuszaczu, a R134a ma na chłodnicy? Przeglądając ofert trudno to zweryfikować. Na poniższym zdjęciu jest klima na R12?