[inne] regulator napięcia objawy
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9 1Z] Raz ładowanie jest raz go nie ma
Witam
dzisiaj moje autko wykręciło mi psikusa z dosyć dziwnymi objawami natomiast:
zaczęła mi mrugać kontrolka ładowania- czerwony akumulator,
przejechałem około 25 km dojeżdżając do celu zauważyłem że wycieraczki na najwyższym biegu działały jak na najwolniejszym - padał deszcz,zapaliła się kontrolka ABS.
Zaparkowałem samochód i zgasiłem po czym chciałem zapalić go by sprawdzić czy jest to możliwe, niestety nie udało się kontrolki przygasły rozrusznik przekręcił z raz i lipa, brak prądu myślę. Zostawiłem go bo śpieszyło mi się, wróciłem po 1.5 h wsiadam przekręcam kluczyk kontrolki działają samochód odpala, na akumulatorze pokazuje mi normalnie 13 i nie waha się. Ruszyłem w drogę po przejechaniu kolejnych 25 km, w trakcie których kontrolka ładowania nie migała zgasiłem na chwilę skoczyłem do sklepu, wracam a tam to samo kontrolka ładowania miga. i to samo się dzieje od nowa. Wiem że rozrusznik skatowałem ostatnio przez mrozy i nie uszczelniony układ paliwowy i jest do regeneracji, ale czy to ma coś wspólnego z tym czy po prostu szczotki mi się kończą i mam lecieć do sklepu po regulator 4 dychami
dzisiaj moje autko wykręciło mi psikusa z dosyć dziwnymi objawami natomiast:
zaczęła mi mrugać kontrolka ładowania- czerwony akumulator,
przejechałem około 25 km dojeżdżając do celu zauważyłem że wycieraczki na najwyższym biegu działały jak na najwolniejszym - padał deszcz,zapaliła się kontrolka ABS.
Zaparkowałem samochód i zgasiłem po czym chciałem zapalić go by sprawdzić czy jest to możliwe, niestety nie udało się kontrolki przygasły rozrusznik przekręcił z raz i lipa, brak prądu myślę. Zostawiłem go bo śpieszyło mi się, wróciłem po 1.5 h wsiadam przekręcam kluczyk kontrolki działają samochód odpala, na akumulatorze pokazuje mi normalnie 13 i nie waha się. Ruszyłem w drogę po przejechaniu kolejnych 25 km, w trakcie których kontrolka ładowania nie migała zgasiłem na chwilę skoczyłem do sklepu, wracam a tam to samo kontrolka ładowania miga. i to samo się dzieje od nowa. Wiem że rozrusznik skatowałem ostatnio przez mrozy i nie uszczelniony układ paliwowy i jest do regeneracji, ale czy to ma coś wspólnego z tym czy po prostu szczotki mi się kończą i mam lecieć do sklepu po regulator 4 dychami
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
ale to w czasie pracy silnika :?: jak tak to stanowczo za małoAmynophylina pisze:na akumulatorze pokazuje mi normalnie 13 i nie waha się.
według powyższego, myślę że takAmynophylina pisze:ale czy to ma coś wspólnego z tym czy po prostu szczotki mi się kończą i mam lecieć do sklepu po regulator 4 dychami
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
sprawdzę, kurcze ale wczesniej mi sie zaswiecała, odkręciłem pokrywe na alternatorze odkręciłem 3 sróbki wyjołem regulator przelutowałem szczotki i złozyłem tak jak było to co może być przyczyna że nie mam tego wzbudzania
[ Dodano: 2014-02-14, 13:28 ]
może być za to odpowiedzialny regulator
bo jesli tak to kupie cały i tyle
tylko że wczesniej miałem ta lampke po przekreceniu--coś źle zrobiłem lub uszkodziłem przy wymianie szczotek
[ Dodano: 2014-02-14, 14:55 ]
A mógłbyś mi kolego powiedzieć jak sprawdzić żarówkę ładowania bez wyjmowania licznika z deski
[ Dodano: 2014-02-14, 13:28 ]
może być za to odpowiedzialny regulator
bo jesli tak to kupie cały i tyle
tylko że wczesniej miałem ta lampke po przekreceniu--coś źle zrobiłem lub uszkodziłem przy wymianie szczotek
[ Dodano: 2014-02-14, 14:55 ]
A mógłbyś mi kolego powiedzieć jak sprawdzić żarówkę ładowania bez wyjmowania licznika z deski
-
- Forum Audi 80
[B4 2.0 ABK] Alternator - szybkie pytanie. :)
Witam po długim czasie. Dzisiaj rano mój alternator zastrajkował i przestał ładować. Nie raz się obudził i ładował, a za chwilę znowu cichł i co mnie zdziwiło - gdy alternator ładuje wszystko jest ok, gdy przestaje to automatycznie zaczyna mi mrugać kontrolka od wody. Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje? Bo wydaje mi się że to nie jest normalny objaw.
I jeszcze jedno - mam sprawny alternator od audi a4b5 1.6 benzyna (dokładnie jaki tam był silnik nie wiem), czy podejdzie taki do ABK? też ma 90A.
I jeszcze jedno - mam sprawny alternator od audi a4b5 1.6 benzyna (dokładnie jaki tam był silnik nie wiem), czy podejdzie taki do ABK? też ma 90A.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
to normalny objaw, zresztą jest to na forum opisane już nie raz. Prawdopodobnie szczotki w regulatorze się skończyły i tyle.MikiTiki pisze:gdy alternator ładuje wszystko jest ok, gdy przestaje to automatycznie zaczyna mi mrugać kontrolka od wody. Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje? Bo wydaje mi się że to nie jest normalny objaw.
Dzięki, myślałem że coś z pompą wody też się dzieje. A regulator miał wytarte szczotki, więc podmieniłem na kilka innych regulatorów i na każdym ładowanie 12V z kawałkiem bez obciążenia, z obciążeniem 11, a nie raz zejdzie jeszcze niżej, to samo na wyższych obrotach. Dlatego wymieniam cały alternator, chyba się wysłużył.to normalny objaw, zresztą jest to na forum opisane już nie raz. Prawdopodobnie szczotki w regulatorze się skończyły i tyle.
[B4 ABK] Problem z ładowaniem.
Witam. W mojej Coupe wskazówka ładowania drga poniżej i powyżej 13 V i obroty są nierówne. Ale dzieje się tak tylko na biegu jałowym. Co może być tego przyczyną? PB zagazowana.