[B4 1.9 1Z 90KM] zmiana oleju z 10w40 na 5w40
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Szczerze to nie rodzaj oleju jest ważny lecz jego producent. Pseudo-półsyntetyki lane z beczki sprawują się jak średnie minerały z opakowań.PieterB pisze:zwykle pisze na opakowaniu czy dany olej nadaje się i do bp i on czy też tylko do jednego rodzaju paliwa.sylar pisze:Można lać do diesla ten od benzyny i odwrotnie?
Najważniejsze to producent, oryginalne opakowanie oraz data ważności.
Przecież nie można porównać 10W40 Lotosa i Valvolina czy to diesel czy PB.
Kto szanuje silnik kupi dobry olej renomowanego producenta (nic poniżej Valvoline czy Castrola), który spełnia normy dla Audi.
Poza tym należy tak doprowadzać silniczek do ładu (uszczelniać) by zmierzać do 0W40 lub 5W40 (choć 5W50 jest kuszący <ok> ).
Zmiana na minerał czy gorszy olej żeby nie było wycieków to robiebie sobie samemu szkody (chyba, że auto idzie do żyda).
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Wcześniej panowie pisałem że co niby olej syntetyczny może wypłukać.Teraz dopiero się zorientowałem że wszyscy rozumieli że to "coś" to syf w silniku a mnie chodziło o uszczelki itp.To prawda olej syntetyczny może wypłukać to dziadostwo co jest w silniku.Ja osobiście jestem tego najlepszym przykładem.Zawsze lałem 10w40 mobila. Zalałem ostatnimi czasy ten sam olej ale wydaje mi się że w butelce było coś innego,najprawdopodobniej jakiś syntetyk.Po 400km jazdy na tym oleju myślałem że mi silnik wyskoczy.Praca klawiatury wyglądała jak by nie było w ogóle smarowania.Pomogła dopiero płukanka ale i tak nie do końca bo coś jeszcze jest lekko przytkane.Myślę że druga płukanka rozwiąże problem całkowicie.
Tak że przejście na syntetyk ok ale tylko po płukance bo jak nie to zatkane kanały olejowe macie na bank.
Tak że przejście na syntetyk ok ale tylko po płukance bo jak nie to zatkane kanały olejowe macie na bank.
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt: