[B4 1.9 1Z] Zbieżność do zrobienia?
[B4 1.9 1Z] Zbieżność do zrobienia?
Na zimowych kołach 185/55 nie było problemu, samochód jechał normalnie prosto, natomiast na alufelgach 205/55, przy gwałtownym przyspieszeniu, rzuca samochód na różne strony, najczęściej prawo. Po prostej drodze również ściąga. Wina opon czy zbieżność do zrobienia?
- Sagitari
- Forum Audi 80
- Imię: Krzysztof
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Cześć
Może odświeżę temat, bo i ja swego czasu miałem trochę problemów tego typu. Jeśli po zmianie kompletu kół tak bardzo zmienia się prowadzenie auta, to na 99% któraś felga lub opona (lub nawet cały komplet ma jakieś mankamenty). U mnie znamienny był problem szczególnie z drganiami zarówno na kierownicy, jak i na całej kabinie, chociaż i prowadzenie też było do bani.
Dobry wulkanizator, ale zaznaczam tu - naprawdę DOBRY i z dobrym sprzętem jest wstanie stwierdzić, która opona jest już uszkodzona, nawet jeśli wizualnie wygląda na równą i zdrową.
Moje opony wszystkie wyglądały naprawdę dobrze, ale nie dało się wyważyć poprawnie kół. W efekcie zarówno letnie, jak i zimowe poszły do kosza, bo już mi brakowało nerwów. Teraz jeżdże na nowym ogumieniu plus zrobiona geometria i jest idealnie.
Może odświeżę temat, bo i ja swego czasu miałem trochę problemów tego typu. Jeśli po zmianie kompletu kół tak bardzo zmienia się prowadzenie auta, to na 99% któraś felga lub opona (lub nawet cały komplet ma jakieś mankamenty). U mnie znamienny był problem szczególnie z drganiami zarówno na kierownicy, jak i na całej kabinie, chociaż i prowadzenie też było do bani.
Dobry wulkanizator, ale zaznaczam tu - naprawdę DOBRY i z dobrym sprzętem jest wstanie stwierdzić, która opona jest już uszkodzona, nawet jeśli wizualnie wygląda na równą i zdrową.
Moje opony wszystkie wyglądały naprawdę dobrze, ale nie dało się wyważyć poprawnie kół. W efekcie zarówno letnie, jak i zimowe poszły do kosza, bo już mi brakowało nerwów. Teraz jeżdże na nowym ogumieniu plus zrobiona geometria i jest idealnie.
Miałeś illusin i na zimowych, tylko nie słyszałeś bo guma mięciutka i się poddaje. Letnie gumy są twarde i nie ustąpią tylko trasę nadrabiają przeskakiwaniem.
Masz rozjechaną zbieżność. Weż kawałek sztywnego patyka i zmierz odległości między felgami przednich kół - z przodu i z tyłu. Na pewno z przodu będziesz miał centymetr więcej.
Poro"zmawiaj wtedy z rzymskimi śrubami ( ja 2 dni gadałem) i ustaw żeby było po równo z przodu i ztyłu i będzie miodzio.
Mówie jak jest bo tak miałem. Do tego na suchym asfalcie przy skręcie czy też objeżdżaniu małego rondka, tak piszczało żesie ludzie ze strachu oglądały że pirat jakiś.
Masz rozjechaną zbieżność. Weż kawałek sztywnego patyka i zmierz odległości między felgami przednich kół - z przodu i z tyłu. Na pewno z przodu będziesz miał centymetr więcej.
Poro"zmawiaj wtedy z rzymskimi śrubami ( ja 2 dni gadałem) i ustaw żeby było po równo z przodu i ztyłu i będzie miodzio.
Mówie jak jest bo tak miałem. Do tego na suchym asfalcie przy skręcie czy też objeżdżaniu małego rondka, tak piszczało żesie ludzie ze strachu oglądały że pirat jakiś.
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Śmiem twierdzić, że tulejki wahaczy masz już nadwyrężone. Przy maksymalnym skręcie rozjeżdża się geometria i stąd to przeskakiwanie. Przy tych 185 - tkach (raczej nominalny rozmiar to nie jest) jeszcze dawały radę, a po zmianie na szersze, już się poddały.illusion pisze:Na zimówkach 185/55 nie było tego problemu, teraz mam 205/60.
Z tyłu ma być więcej.antoni pisze:ustaw żeby było po równo z przodu i ztyłu i będzie miodzio.
Ja ustawiłem po równo, bo gdzieś słyszałem ze przedni napęd tak mieć powinien. Problemów ze ściąganiem czy jakimś nurkowaniem po bokach nie mam.
Jak węzmę o 4 nad ranem ( mały ruch) środkową linię między koła, to i kilometr bez dotykania kierownicy po prostej pojadę.
Chyba że u mnie są też takie luzy, że auto SAMO WIE NAJLEPIEJ , jak mu najlżej i najwygodniej i samo sobie ustawia geometrię.
Nie mam też porównania, bo Dawno nie jechałem autem BEZ wspomagania, z właściwie ustawioną geometrią kół.
Jak węzmę o 4 nad ranem ( mały ruch) środkową linię między koła, to i kilometr bez dotykania kierownicy po prostej pojadę.
Chyba że u mnie są też takie luzy, że auto SAMO WIE NAJLEPIEJ , jak mu najlżej i najwygodniej i samo sobie ustawia geometrię.
Nie mam też porównania, bo Dawno nie jechałem autem BEZ wspomagania, z właściwie ustawioną geometrią kół.
illusion zrobisz jak zechcesz, ale jeszcze raz Ciebie gadam, niigdzie nie jedż . Mechanik wyczyści Tobie kieszeń od końcówek po maglownicę, albo nawet i z nią . Najważniejsze w tym, że BĘDZIE MIAŁ rację i nic mu nie zarzucisz, bo tam nikt się nie będzie pier...niczył z Twoimi zardzewiałymi od x lat gwintami. No bo niby z jakiej racji - krzsny ojciec czy co ??
Palnik młotek i jazda, a przy tem skutki uboczne niewykluczone.
S p r a w dż najpierw sam czy to zbieżność jest rozjechana. To żadna filozofia i przy pomocy kija czy nitki sam to zrobisz z dokładnością do milimetra.
Bo to WCALE nie musi być zbieżność, więc po co pakować kasę ?...że co ?, że mechanik powie że zbieżność spoko ?.....
[ Dodano: 2014-06-15, 10:48 ]
Sorrruję - z pogrubianiem liter coś żle pstryknąłem
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2014-06-15, 11:02 ]
ale zawsze można to edytować
[ Dodano: 2014-06-15, 11:37 ]
Dziękuję PieterB - wieeem, ale za bardzo nie obczajam i mogło by wyść jeszcze gorzej.
Palnik młotek i jazda, a przy tem skutki uboczne niewykluczone.
S p r a w dż najpierw sam czy to zbieżność jest rozjechana. To żadna filozofia i przy pomocy kija czy nitki sam to zrobisz z dokładnością do milimetra.
Bo to WCALE nie musi być zbieżność, więc po co pakować kasę ?...że co ?, że mechanik powie że zbieżność spoko ?.....
[ Dodano: 2014-06-15, 10:48 ]
Sorrruję - z pogrubianiem liter coś żle pstryknąłem
[ Komentarz dodany przez: PieterB: 2014-06-15, 11:02 ]
ale zawsze można to edytować
[ Dodano: 2014-06-15, 11:37 ]
Dziękuję PieterB - wieeem, ale za bardzo nie obczajam i mogło by wyść jeszcze gorzej.
Ostatnio zmieniony 15 cze 2014, 11:02 przez antoni, łącznie zmieniany 2 razy.