[ALL] Przetaczanie krzywych tarcz hamulcowych, tak czy nie?
[ALL] Przetaczanie krzywych tarcz hamulcowych, tak czy nie?
Drodzy forumowicze,
W garażu zalegają tarcze 280 mm lite, są grubości 11 mm, z tym że auto na nich strasznie biło, przejechały może 1000 km.
Tutaj rodzi się pytanie, czy można z nich coś jeszcze zrobić czy oddać na złom? Czy dobry fachowiec na tokarni usunie z nich to bicie? Jak będzie z ich dalszą trwałością?
nie ukrywam, że pewnie były przegrzane i dlatego biją.
W garażu zalegają tarcze 280 mm lite, są grubości 11 mm, z tym że auto na nich strasznie biło, przejechały może 1000 km.
Tutaj rodzi się pytanie, czy można z nich coś jeszcze zrobić czy oddać na złom? Czy dobry fachowiec na tokarni usunie z nich to bicie? Jak będzie z ich dalszą trwałością?
nie ukrywam, że pewnie były przegrzane i dlatego biją.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
odradzam ja kiedyś tak zrobiłem ale efektów brak także szkoda kasy.Jarek3601 pisze:Tutaj rodzi się pytanie, czy można z nich coś jeszcze zrobić czy oddać na złom? Czy dobry fachowiec na tokarni usunie z nich to bicie? Jak będzie z ich dalszą trwałością?
Poza tym podejrzewam że ona normalnie jest prosta wiec tu nic nie przetoczysz a bić dopiero zaczyna pod wpływem dużej temp. czyli podczas hamowania ale to tylko moja teoria.
- kubaaabee
- Forum Audi 80
- Imię: Jakub
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 1.9 1Z
Kwestia czy zrobi to ktoś kto się na tym zna czy zwykły tokarz. Poza tym raczej to tarcze są słabej jakości i właśnie temperatura tak działa bo za szybko się skrzywiły chyba że z gorącymi tarczami ktoś wjechał w dużą kałuże. Sam osobiście nie jedną tarcze toczyłem na specjalnie przygotowanej tokarce i wiem że później jest tak jak na nówkach
P.S na tarczy pisze jaka ma być grubość minimalna, z reguły można ją stoczyć trochę z wartości oryginalnej.
P.S na tarczy pisze jaka ma być grubość minimalna, z reguły można ją stoczyć trochę z wartości oryginalnej.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Silnik: 1.9 1Z
Potwierdzam opinie kolegów ,szkoda pieniedzy na przetaczanie ,tarcze które już biją ,będą bić nadal ,mimo przetoczenia i nic tu nie pomoże ....ja kiedyś w swojej naiwności , skusiłem się ,myśląc "że może będzie dobrze " ...niestety nie było ,mimo że przetaczał je profesjonalista ,który wiedział co robi ...niestety po tygodniu jazdy ,bez choć jednego gwałtownego hamowania ,"zaczęły bić na kierownicy '' przy hamowaniu . Zakupiłem polskie mikody , i od kilku lat ,kierownica nawet nie drgnie 8-) Także jak juz ktoś chce przetaczać ,to ewentualnie tylne.Przednie tylko nowe i jakieś sprawdzone ,odradzam gówn..ne tarcze firmy Raccer ,czy coś w podobie ,badziew ,albo mnie się trafiły takie ....nie wiem z czego to produkują ,ale zaczęły bić po 2 tygodniach ,również ani razu nie zahamowałem na nich gwałtownie ,ani nie wjechałem rozgrzanymi w kałużęJarek3601 pisze:W garażu zalegają tarcze 280 mm lite, są grubości 11 mm, z tym że auto na nich strasznie biło, przejechały może 1000 km.
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
Jeśli tarcza została przegrzana to toczenie niczemu nie pomoże. No ewentualnie na chwilę do pierwszego większego hamowania. Znów straci swoją "prostotę". Druga sprawa, że po przetoczeniu spada również ET tarczy. Niewiele ale jednak i już zacisk będzie minimalnie inaczej pracował.
Wolę wymienić niż dać do przetoczenia.
Wolę wymienić niż dać do przetoczenia.
- bloku
- Forum Audi 80
- Imię: Michal
- Silnik: 2.3 NG
- Kontakt:
No to ja akurat musiałem mieć w 3 autach pecha... Póki co najpewniej czuję się kupując Brembo lub Textary w ostateczności Mikody nacinane (tak, wiem to polski produkt ale jak szczęście da to trafi się dobre wykonanie i wytrzymują długo - w Omedze przejechały 35kkm bez wykrzywienia a lekko nie miały)cinu77 pisze:kupić firmy ate zapewniam że bedzie spokój z biciem
-
- Forum Audi 80