Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

glosnik basowy w cabrio

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
Xsio
Forum Audi 80
Forum Audi 80

glosnik basowy w cabrio

Post autor: Xsio » 16 cze 2014, 20:34

http://allegro.pl/hertz-es-200-5-super- ... 58045.html

wyczailem sobie taki glosnik. moje audi posiada fartuch na narty, a po jaki *** jest to ja nie wiem, wiem ze w to miejsce wsawia sie glosnik basowy, mysle ze ten bedzie pasowal tam idealnie ale mam pytanie do osob ktore maja tam glosnik, a mianowicie czy jest on tam sam czy czy zabudowany w niewielka skrzynie?? nie wiem czy sam glosnik bedzie mial ten efekt dzwiekowy. nie chodzi mi o typowe walenie zeby srupki mi sie rozkrecaly tylko delikatny basik

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 17 cze 2014, 22:40

żeby to sensownie zagrało to musisz zrobić zamkniętą skrzynkę z mdf i zamontować w tunel. Zamontowanie samego głośnika w tunel ( free air ) to nie porozumienie. Będzie to cienko grało. Żeby było to do zaakceptowania to tylko montaż w skrzyni ;-) Dodatkowo trzeba pod to podłączyć mocny piecyk...

tao
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tao » 17 cze 2014, 22:59

witam, da sie zabudować tam głośnik w skrzyni zamkniętej pojemność spokojnie ponad 8l, mi się udało przy głośniku 8'' ok 12l skrzynke. do uzupełnienia pasma ok ale potężnego basu nie uzyskasz na pewno. jest jeszcze problem z "charczeniem" fotela, ja nie przerabiałem kanapy bo przy słuchaniu spokojnym jest ok a jak chcę głośniej to muszę odchylić nazwijmy to podłokietnik.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 18 cze 2014, 09:18

Xsio, _uwaga

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 18 cze 2014, 12:53

to chyba logiczne ze słabe 8" nie dostarczy ci wrażeń jeśli go schowa i wytłumi kanapa .

Ważne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! kabriolety mają straszne straty jeżeli chodzi o nagłośnienie przez męki dach dlatego warto montować dobry br da on nam 30 % więcej efektywności a dobrze skonstruowany br zagra równie czysto jak obudowa zamknięta ważna jest dokładność przy wykonaniu obudowy i jej solidność !!! 18mm mdf to nie solidność jeśli chodzi o suba

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 19 cze 2014, 11:27

a propo suba: grubość ścianek ma znaczenie ale kluczowe znaczenie mają wzmocnia i wygłuszenie. MDF jest jednym z najlepszych materiałów ze względu na sztywność i dostępność (cena). Ważny też jest materiał z którego ścianki są zrobione. Grubość ścianki 18mm jest wystarczająca, choć drewna nigdy za wiele. Ostatnio zrobiłem kolumny do domu z 40mm MDF-u na Vifie, obecnie Peerles ;-)

Awatar użytkownika
Vigasyu
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Marcin
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Vigasyu » 19 cze 2014, 11:56

DEDHI, nie zgodzę się tutaj z tobą 18mm łatwo wprowadzić w rezonans ja nie robię z cieńszego niż 25mm a jeżeli grubość mdf jest odpowiednia do wielkości ścianek nie trzeba stosować wzmocnień . obudowa wentylowana z surowego mdf nie wymaga wytłumień tylko solidności i dokładności w litrażu i porcie br . fajnie jeśli obudowa ma nieregularne kształty żeby dźwięk w środku nie lądował na płaskiej ścianie tylko na przykład pod kątem tao, dlatego się tak dzieje że dźwięk nie ma możliwości rozejścia się jeżeli ma przed sobą ścianę (podłokietnik) i głośnik zachowuję się jak w obudowie 4th (bandpass) tylko że mu litraż nie odpowiada bo jest dla zamkniętej spróbuj mu zrobić jakiś wylot do kabiny żeby zmniejszyć ciśnienie zredukuje to rezonans i potrzebę otwierania podłokietnika

tao
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tao » 19 cze 2014, 16:21

wiem dla czego się tak dzieje, ja słucham raczej spokojnej muzyki gdzie basu dużo nie trzeba i świadomie nic nie przerabiam kanapy ;-) a od wielkiego dzwona to sobie odchylę i jest ok, zresztą nie mam tam nie wiadomo czego i jakiej mocy. zabudowany jest rokford punch p1. gra to naprawdę przyzwoicie. a charczenie fotela to już naprawdę trzeba podkręcić aby do tego doszło, i nie jest tu problemem mała przestrzeń za fotelem bo jej jest aż nadto tylko głośnik centralnie za podłokietnikiem w małej odległości. gdyby kanapa była z 1 kawałka to raczej na pewno by nic nie charczało.

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 19 cze 2014, 16:44

U mnie siedzi oryginalny sub nokii. Wkładany jest w ramkę rękawa na narty i z tyłu nie jest zabudowany. No chyba że można uznać za obudowę upchnięty rękaw w tunelu:). Głośnik jest dwucewkowy. Dupy nie urywa:) Przy spokojnym graniu uzupełnia doły. Do głośnego grania nie nadaję się. Mała średnica głośnika, wzmacniacz 2x20W więc nie ma czego się spodziewać:) Myślę też nad wymianą na coś większego z osobnym piecem, ale chciałbym to upchnąć w miejsce oryginalnego. Chce mieć trochę wolnego bagażnika :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl