[B4 1Z] Zajechana skrzynia CVC naprawa czy wymiana
Kolego a możesz rozwinąć wątek o zmianie łożysko mechanizmu różnicowego? Bo mam skrzynię BAA i ogólnie na nią nie narzekam, nic nie haczy, biegi wchodzą bez problemów, ale od jakiegoś czasu słychać konkretny szum ze skrzyni, jest coraz głośniej. Czy trzeba wyciągać do wymiany tych łożysk skrzynię? I czy to tylko fachman od skrzyni może zrobić, czy jakiś bardziej rozgarnięty mechanik jest w stanie?czarekj pisze:
Przy okazji regeneracji skrzyni moja rada brzmi - ODPUŚĆ SOBIE.
Jedyne co ma sens to:
- zmiana łożysk mechanizmu różnicowego - prosta i często skuteczna metoda na efekty dźwiękowe w skrzyni.
- zmiana łożysk igiekowych od strony 5 biegu;
- zmiana łożyska od wstecznego biegu.
Można by jeszce długo i namietnie nad tym sie rozwodzić, ale już nie chce was zanudzać.
koledzy podpowiedzcie mi ile wytrzymują Wam skrzynie w 1Z, szczególnie BAA? Pytam po dlatego, że moja ma nastukane 350 tysięcy, niby wszystko gra, ale poza tymi łożyskami. Boję się, że zrobię łożyska mechanizmu róźnicowego a po pół roku znowu będę musiał robić skrzynię bo jakiś synchronizator padnie. Poradźcie pliz, bo w poniedziałek muszę si zdecydować, czy próbować robić skrzynię czy ją wymieniać.
To wszystko zależy w jaki sposób jest używana i była używana skrzynia. Moja padła przy przebiegu 370 tyś. Jak wyciągniesz skrzynię to do pracy musisz spuścić olej. Jak w oleju będzie dużo opiłkow koloru złotego to znaczy że synchronizator już ma swoje za sobą. Jeśli olej będzie czysty to zrób łożyska na przekładni głównej i przy okazji sprawdź łożysko walka sprzęgłowego w razie konieczności wymień. Sprawdź jeszcze sprzęgło w jakim stanie jest i jeździ dalej.
To nie powinno być drogie. Może być problem z dostaniem ich w motoryzacyjnym sklepie. Ale są jeszcze hurtownie co sprzedają same łożyska i tam napewno kupisz to co cię interesuje. A cena myślę że 150 to max. Gorzej się ma cena usługi. Czyli demontaż skrzyni i jej rozebranie. Wymiana łożysk i ponowne złożenie. Musisz to wszystko przeliczyć. Bo za 500 zł kupisz skrzynie een w dobrym stanie.