Witam wszystkich!
Od miesiąca jestem posiadaczem Audi80 z tym silnikiem. Dotychczas chodził bez zarzutu. Wczoraj rano nie chciał odpalić. Zalałem 5L ropy i nadal nie odpalał. Okazało się że było za mało paliwa, w wężyku były pęcherze. Sąsiad mechanik odpowietrzył wtryski, samochód odpalił, przejechałem się na dystans 3km i wszystko było w porządku. Dzisiaj ten sam problem, samochód kręci, nie odpala za żadne skarby, w wężykach jest paliwo. Co może być przyczyną że samochód nie chce odpalić? Zastanawiam się nad świecami, kątem wtrysku, rozrządem i zaworem stop (gdzieś wyczytałem ale nie wiem co to jest).
Proszę o szybką pomoc, gdyż w przyszłym tygodniu muszę dojeżdżać od rana do pracy
Z góry wielkie dzięki!
[B4 1,9TD AAZ] Kręci ale nie odpala.
-
- Forum Audi 80
Zminy AAZ baaardzo cięzko odpala bez sprawnych świec żarowych, tak najszybciej to weś gruby kabel i podłącz + na listwe świec, jezeli iskrzy to przynajmniej jedna jest sprawna, a najlepiej odkręcić listwę i sprawdzić tym sposobem każdą świecę,
Podpięcie na krótko ominie przekaźniki, które mogą zawodzić, lub jezeli gdzieś jest przerwa w dopływie prądu.
Podłącz kabel na krótko i trzymaj tak z 5-10 sek, i wtedy niech ktoś odpala (uważaj żeby kabla nie stopiło :mrgreen: )
Podpięcie na krótko ominie przekaźniki, które mogą zawodzić, lub jezeli gdzieś jest przerwa w dopływie prądu.
Podłącz kabel na krótko i trzymaj tak z 5-10 sek, i wtedy niech ktoś odpala (uważaj żeby kabla nie stopiło :mrgreen: )
-
- Forum Audi 80
Przez kilkukrotne próby odpalania spaliłem wszystkie świece. Wymieniłem, jest okej. Teraz mam taki problem, że w wężyku idącym do pompy jest sporo pęcherzy powietrza. Skądś ciągnie powietrze tylko skąd? Filtr do wymiany? Przewody zaciśnięte są dobrze. Sąsiad powiedział że mogłem coś ruszyć przy wymianie tarcz. Możliwe?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Jak to z kąd :?: :roll: w 99% przypadków zwykle winny jest filtr ,a raczej jego nieszczęsna głowiczka ,z jeszcze bardziej nieszczęsnym poronionym patentem ,pod nazwą "podgrzewacz paliwa " .Patent mocno upierdliwy i więcej z jego obecności problemów ,niż pożytku ...jedyna rada <ok> wywalić cały ten beznadziejny wynalazek i założyć filtr wejscie -wyjście,choćby z 1,6td ,bez głowiczki i podgrzewacza ,koszt filtrona ok.32zł .A AAZ -ta sprzedać ,bo to upierdliwa ,pełna wad jednostka i kupić tdi w takiej samej budzie :mrgreen:gremlin1232 pisze:Skądś ciągnie powietrze tylko skąd?
-
- Forum Audi 80