Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3] Radio Gamma Blaupunkt

ODPOWIEDZ
Krims
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3] Radio Gamma Blaupunkt

Post autor: Krims » 15 lip 2014, 23:57

Witajcie.
Zwracam się do was z prośbą o pomoc.
Wiem, że ten temat jest dość znany, ale niestety nigdzie nie znalazłem odpowiedzi.
Otóż w mojej nowej B3-ce, padł akumulator, skutkiem czego radio się zakodowało i żąda wpisania kodu. Ku waszemu zdziwieniu - kod mam prawidłowy, a panel wpisywania kodu poprawnie mi się włącza.
Problem polega na tym, że gdy zamierzam zmieniać cyferki na wyświetlaczu, wszystkie przeskakują oprócz pierwszej, mianowicie, po wciśnięciu klawisza odpowiadającego za pierwszą cyferkę - ona gaśnie, gdy ponownie to wcisnę, to się pojawia i tak w koło. Reszta cyferek normalnie przeskakuje po kliknięciu tak jak fabryka planowała. Podejrzewałem że to problem wyrobionych gumek, bo przycisk mi się zapadał, rozebrałem radio, wymieniłem gumkę na nową i problem ten sam. Zastanawiałem się jeszcze nad tym, że może jest jakieś dodatkowe kodowanie, że żeby zmienić tą cyfrę trzeba coś pokombinować, ale wstępnie wykluczyłem tę opcję, bo przeczytałem z 50 tematów odnośnie zakodowanej gammy i nic.
Podejrzewam, że może być gdzieś jakieś zwarcie i dlatego cyferka gaśnie, łudzę się, że ktoś z was miał z takim czymś styczność. Nie chcę wymieniać mojej gammy na radio z biedronki. Zastanawiam się czy najlepszym pomysłem nie byłoby oddanie go komuś kto go rozkoduje? Ojciec elektryk zaglądał jednym okiem, ale nic nie ma przepalonego w środku.
Dołączam zdjęcie, dokładnego modelu radia. Obrazek
Ostatnio zmieniony 16 lip 2014, 07:44 przez Krims, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 16 lip 2014, 07:32

Krims, zastosuj tagi w temacie _uwaga

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 16 lip 2014, 09:14

sproboj bez tych nakladek plastikowych zalozyc panel, i w ten sposob jak bedziesz juz widzial bezposrednio sciezki drukowane zwieraj je bezposrednio

Krims
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Krims » 16 lip 2014, 19:14

Najlepsze jest to, że ścieżki wszystkie są nienaruszone, ale może i by to coś pomogło. Natomiast raczej wolałbym znaleźć jakieś rozwiązanie na stałe, ponieważ aktualne aku jest na wyczerpaniu (jedna celka jest padnięta) i czeka na wymianę, więc lada dzień może mi stracić napięcie i znowu bym musiał go rozbierać... :cry: Może macie jeszcze jakieś pomysły? :P Albo orientujecie się ile specjalista może za usługę naprawy tego wziąć?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 16 lip 2014, 19:57

ze latwy jest na to sposob to nie licz, bo jest to przeciw zlodziejom,

kiedys w poznaniu za swoja gamme aby ja rozkodowac zabrali mi 50zl, zalezy jak sie z gostkami dogadasz, i czy znajdziesz u siebie takiego magika

Fi$$$cher
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Fi$$$cher » 17 lip 2014, 22:35

Hej,

mam problem z radiem, przegladałem tematy i chyba najlepiej będzie jak u napisze :)
Problem nie jest duzy ale denerwuje.

Nie działa mi wyswietlacz w radiu.
Samo podświetenie jest ok (ładnie pali na czerwono) ale na RDS nic nei widać.

Jest jakiś prosty sposób na uporanie się z tym problemem?

Dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl