Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[A4 1,9 TDI 110 KM] Po zmianie biegu chwilowy brak mocy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
szpera
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[A4 1,9 TDI 110 KM] Po zmianie biegu chwilowy brak mocy

Post autor: szpera » 21 lip 2014, 20:25

Mam problem w swoim Audi A4 1,9 TDI 110 KM. Otóż po zmianie biegu nie mam jednolitego ciągu mocy, przyspieszenia. Np. wygląda to tak, ruszam, zmieniam bieg z 1 na 2 ( oczywiście w zakresie obrotów kiedy samochód ma największy moment ) po czym jest chwilowa dziura, brak mocy, przez jakieś 0,5 sek, 1 sek, i zaczyna znowu przyspieszać, nie ma tego jednolitego ciągu. I dzieje się to tak, na każdej zmianie biegów, czy to z 1 na 2 czy z 3 na 4 itd. Zauważyłem też, że jak jest jeszcze zimny silnik to " idzie " elegancko, jest cały czas ciągłość ciągu i przyspiesza jednolicie. Dopiero gdy silnik się rozgrzeje zaczynają się te akcje jak wyżej. Spotkał się ktoś z czymś takim? W czym może tkwić problem?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 21 lip 2014, 20:43

szpera pisze:Spotkał się ktoś z czymś takim?
Tak spotkało się z tym 90 %uzytkowników tej upierdliwej 110 konnej jednostki ,a raczej nieszczęsnej turbiny ze zmienną geometrią ,którą AFN posiada .Pozostałe 10% spotka się z tym wczesniej czy pózniej ;-)
szpera pisze:W czym może tkwić problem?
W niewłasciwym sterowniu kierownicami ...i raczej nie wynika to z ich zapiecznenia ,bo wtedy szedłby z dołu ładnie ,tylko by odcinał koło 2,5 -2,7 tys obr...do sprawdzenia węzyki podcisnienia ,gruszka ,regulacja sztangi ...no i czy cięgło kierownic chodzi bez oporów

Awatar użytkownika
szpera
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: szpera » 21 lip 2014, 20:47

Ok, dziękuję za konkretną odpowiedź, zastanawia mnie tylko fakt, że nie ma tego problemu jak silnik jest zimny, problem zaczyna się dopiero jak osiągnie swoją roboczą temperaturę.

[ Dodano: 2014-07-25, 18:44 ]
No więc tak. Wężyki całe, jak ściągam ten co steruje turbiną ładnie ciągnie, sztanga chodzi lekko. Po odpaleniu sztanga się unosi ok 2 cm, po przygazowaniu opada. Ktoś z forum a4 pisał że miał podobny problem jak miał zbyt małą dawkę paliwa. Co o tym sądzicie?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl