[80 ALL] tapicerka drzwi odłazi
- GreenNatural
- Forum Audi 80
- GreenNatural
- Forum Audi 80
Ja też wymieniałem materiał w tych parapetach, jak będziesz miał za cienką gąbkę pod materiałem to będzie ciężko Ci to powciskać żeby ładnie wyglądało, najlepiej musisz wcześniej sam dobrać grubość gąbki z materiałem i popatrzeć jak wciśniesz kawałek aby nie było żadnej szczeliny, wtedy ten materiał będzie dobrze siedział. Możesz jeszcze po zerwaniu materiału ten element ze środka wyciąć jakimś cienkim brzeszczotem, obić i wrzucić na nowo i od tyłu posklejać klejem do szyb ale bardzo ciężko jest to później ustawić tak jak było, także tej metody nie polecam. Po zdjęciu materiału najlepiej resztki kleju podgrzewać suszarka i ściągać małą szpachelką.
- GreenNatural
- Forum Audi 80
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
- Daniel Choros
- Forum Audi 80
- GreenNatural
- Forum Audi 80
odpal foto jak to wyglada
[ Dodano: 2014-12-20, 20:08 ]
[ Dodano: 2014-12-20, 20:08 ]
Wiec lepiej oddać i sie nie męczyć materiał mam dobry tylko zaczyna to się fałdować powoli a nie bardzo chce inny ori to oridaniel110791 pisze:ja płaciłem za materiał+robota 30zł u tapicera za jeden boczek, więc dla mnie nie ma sensu się męczyć z tym, samemu to tylko kilka metrów materiału zepsułem <ok> ale może tylko ja nie mam umiejętności tapicerskich
[ALL B4] Oklejanie tapicerki boczków, podsufitki - pytania.
Witam, moja ładna, oryginalna tapicerka zaczęła odchodzić od boczków.. więc muszę coś z tym zrobić.
Pomysł jest prosty - wymiana na nowy materiał. Coś mi po głowie chodzi.. chciałem się tylko dowiedzieć, jakich dokładnie klejów użyć - czy ktoś oklejał kilka lat temu i może powiedzieć co jest dobre..?
Czym odtłuścić podłoże na które będę dawał nowy materiał?
Pytanie o materiał:
interesuje mnie alcantara - na boczki ma być jak rozumiem na gąbce.. - mniej więcej jak ori.. a na podsufitkę? i ewentualnie inne elementy tapicerki słupki, boczki bagażnika?
Czy wymieniał ktoś dywan na nie oryginalny - jakiego materiału użyć, da się w ogóle coś wyprofilować czy ten pomysł z góry skazany jest na niepowodzenie..?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Co do klejów to spróbuję zaczerpnąć języka u tapicerów samochodowych, aczkolwiek nie wiem czy któryś będzie na tyle życzliwy
Pomysł jest prosty - wymiana na nowy materiał. Coś mi po głowie chodzi.. chciałem się tylko dowiedzieć, jakich dokładnie klejów użyć - czy ktoś oklejał kilka lat temu i może powiedzieć co jest dobre..?
Czym odtłuścić podłoże na które będę dawał nowy materiał?
Pytanie o materiał:
interesuje mnie alcantara - na boczki ma być jak rozumiem na gąbce.. - mniej więcej jak ori.. a na podsufitkę? i ewentualnie inne elementy tapicerki słupki, boczki bagażnika?
Czy wymieniał ktoś dywan na nie oryginalny - jakiego materiału użyć, da się w ogóle coś wyprofilować czy ten pomysł z góry skazany jest na niepowodzenie..?
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Co do klejów to spróbuję zaczerpnąć języka u tapicerów samochodowych, aczkolwiek nie wiem czy któryś będzie na tyle życzliwy
Ja robiłem sufit tradycyjnym materiałem u tapicera. Zapłaciłem połowę mniej bo sam sobie go oczyściłem z tej struchlałej rudej gąbki jak na foto.
Tapicer powiedział że jak zostawię jej nawet trochę to żebym mu tego nie przywoził, ogólnie przeje..ne. Taka maź lepiąca się do wszystkiego, nic tego nie rusza, do tego mechanicznie trzeba ostrożnie żeby nie złamać szkieletu sufitu.
Docelowo wyszło to jak oryginał
Z boczkami jest analogicznie, ta sama struchlała gąbka jest miedzy materiałem a plastikiem. Jak chcesz je obciągnąć, to poszukaj obić tylnych kanap w kolorze swoich siedzeń, bo jak dla mnie ta alkantara,trąci lekko agro tuningiem.Co do kleju to typowo tapicerski ala Butapren, najlepiej w spreyu.
Tapicer powiedział że jak zostawię jej nawet trochę to żebym mu tego nie przywoził, ogólnie przeje..ne. Taka maź lepiąca się do wszystkiego, nic tego nie rusza, do tego mechanicznie trzeba ostrożnie żeby nie złamać szkieletu sufitu.
Docelowo wyszło to jak oryginał
Z boczkami jest analogicznie, ta sama struchlała gąbka jest miedzy materiałem a plastikiem. Jak chcesz je obciągnąć, to poszukaj obić tylnych kanap w kolorze swoich siedzeń, bo jak dla mnie ta alkantara,trąci lekko agro tuningiem.Co do kleju to typowo tapicerski ala Butapren, najlepiej w spreyu.