Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[2.0 2.2 2.3 ] Zmiana wtrysku na Elektoniczny

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
emanuel33

[2.0 2.2 2.3 ] Zmiana wtrysku na Elektoniczny

Post autor: emanuel33 » 20 maja 2014, 22:44

Witam.
W związku z tym że nie ma za bardzo inf odnośnie zmiany wtrysku z mechanicznego na elektroniczny w naszych NG postanowiłem trochę zbliżyć wszystkim temat.
Ja sobie przerobiłem oraz założyłem sekwencję, więc coś tam wiem... I nie są to inf wyssane z palca, bo ktoś gdzieś coś słyszał....

Wszelkie graty odnośnie przerobienia wtrysku można zamówic u mnie:
ObrazekObrazekObrazek
Nowa listwa wygląda aktualnie tak:
Obrazek

Obrazek

Listwa wtryskowa to kustom made in ja :mrgreen:
Czas takiej robótki, parę browarów. Kwestia kto jak długo sączy a jak długo robi.

Wystarczy zdemontować wszystko co się wiązało z mechanicznym wtryskiem. Zostawić goły kolektor bez wtrysków itd... Zamontować to co było paczce tak jak na foto:
Obrazek

Następnie skręcamy. Zarabiamy kostki zgodnie z instrukcja. Podłączmy podciśnienia i efekt jest taki:
Obrazek

Jeśli wszystko się ogarneło pod maska, czas na lutowanie i rozkręcanie wnętrza. Co do tego co i jak, to będzie w zestawie instrukcja która to dokładnie opisze.

POTEM KAŻDE, ALE TO KAŻDE AUTO MUSI TRAFIĆ NA STROJENIE. NIE MA UNIWERSALNEJ MAPY KTÓRA ZADZIAŁA IDEALNIE NA KAŻDYM SILNIKU, BO KAŻDY JEST INACZEJ KATOWANY.

Jeśli ktoś już sobie przerobi wszystko jak należy, poskłada, odpali, to może spokojnie zakładać sekwencję do tego. Efekt jest jak na foto:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek

Jeśli kogoś interesują ceny całego przedsięwzięcia czy się opłaca czy nie... PISAĆ NA PW.
Stożek: Kto jaki woli tyle zapłaci. Można tez zastosować nakładkę na oryginalną obudowę filtra powietrza i podłączenie jej do przepustnicy.
Ory obudowa filtra jak u mnie : 150zł. Sama góra.
Sekwencja powiedzmy: 2500zł. Jeśli ktoś ma starą instalację lpg i wbita w dowód z ważna butla, to koszt ok 1500zł. Też zakładam. Daję gwarancję. FV jeśli jest to kompletna sekwencja. Papiery do legalizacji.

Czas: Kto ile przeznaczy.
Frajda z jazdy i przerobionego NG: Nie do opisania <ok>

Nie wiem czy się opłacało, ale gdzie zaczyna się pasja, kończy się ekonomia :-P
Ja jednak ng nie zamienię na inny silnik a jeśli miałbym na coś zmieniać, to tylko na 4.2

Mój temat o Moim Avancie

Pewnie będą jeszcze pytania o spalanie... Zależy kto jaką ma nogę i jaka dawkę paliwa sobie ustawi. To NG spali ile wlejesz i nie oszukujmy się że jest inaczej.
Jak się bawiłem po złożeniu i miałem bogatą mieszankę to spaliła 20 ale frajda z jazdy niesamowita....
Po regulacji realne spalanie w moim przypadku w quattro to ok 10-12L/100Km biorąc pod uwagę moja ciężką nogę jakby nie było.

Jeśli pomogłem, proszę klikać Pomógł.
Więcej foto mam w galerii, ale tam nie ma nic skomplikowanego żeby udostępniać Fotostory.

Jeśli ktoś jest zainteresowany taką przeróbką, to pisać na PW.
Posiadam zestawy do NG, ACE, MC, PS ITD.... Merce, Fordy, Porsche.
Czas oczekiwania na zestaw ok 7dni od wpłaty.
Instrukcja itd wszystko w zestawie.
Możliwości auta można śledzić na youtubie. Linki poniżej i na mojej str na YT.
Jak widać auto ożywa.
Ciągnie od samego dołu.
Można wprowadzać wiele modyfikacji.
Zwiększać moc.
Auto staję się bardziej diagnostyczne, bo zostają fabryczne czujniki które są wpięte do nowego sterownika.
Zapłon zostaje fabryczny. Silniki 4 cylindrowe mogę mieć zapłon z nowego sterownika co daję parę KM na plus.
Brakujący sygnał z przepływki idzie ze sterownika. Również sygnał spalania.
Pozdrawiam i zachęcam do przeróbek.
Ostatnio zmieniony 14 gru 2016, 16:49 przez emanuel33, łącznie zmieniany 22 razy.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 20 maja 2014, 22:54

Trochę w dalekim miejscu masz wkrętki od gazu, powinny być jak najbliżej wtryskiwaczy benzynowych. Ale widać majstrowi nie chciało się zwalać połówki kolektora i wywiercił gdzie wiertarka podeszła. Przy okazji pewnie poszła do silnika kupa metalowych wiórów z wiercenia i jeszcze więcej z gwintowania.
Tutaj fotki wiercenia kolektora ABK: http://imageshack.us/a/img33/8463/25032013.jpg http://imageshack.us/a/img705/6417/25032013001.jpg oczywiście był ściągany do tego.

Np. ABK przy nawiertach takich jak u ciebie chodziło by bardzo źle.

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 21 maja 2014, 11:29

Miałeś rację aldi Jak będę zakładał pomalowany piecowo kolektor, to zmienię ich umiejscowienie w nowym kolektorze. Tym bardziej że będzie zdjęty i będzie można wiercić gdzie się będzie chciało. Aktualnie musi zostać tak jak jest, półki kumpel nie da mi drugiego kolektora i nie zostanie pomalowany. Dzięki za słuszną podpowiedz...

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 21 maja 2014, 13:19

I reduktor masz trochę przy słaby do tego. Powinien sobie jako tako dawać radę dopuki się nie zasyfi i nie będziesz pokonywał długich tras z pedałem ciągle wciśniętym w podłogę.

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 21 maja 2014, 15:19

Ja ostatnio mało latam w długie trasy, ale parę się zapowiada. Jak będzie sprawiał problemy, to wstawiam auto na reklamację, idę do siostry na kawę za płot z gazownikiem i jak ją skończę, to auto będzie gotowe :mrgreen: Ja w pracy zajmuję się przyjmowaniem zgłoszeń serwisowych i obsługa serwisów, wiec sobie poradzę jak będę jechał z reklamacją ;-) Dzięki za podpowiedź... Jak pomaluje kolektor, to zamontuję to co mówiłeś bliżej wtrysków.

Awatar użytkownika
Dżejkob
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dżejkob » 11 cze 2014, 21:59

spalanie 11-12l PB? a ile koni masz na tej mapie 150? czy ori moc? ;-) i było by super jakbys jakis filmik zapodał <ok>

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 18 cze 2014, 15:43

Coś tam nagrałem zanim oddałem auto do gazownika na regulacje:
Ostatnio zmieniony 24 lip 2014, 08:36 przez emanuel33, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ambro1234
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ambro1234 » 24 lip 2014, 02:10

czemu nie moge otworzyć filmu???

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 24 lip 2014, 07:36

ambro1234 pisze:czemu nie moge otworzyć filmu???
bo go tam nie ma :-P

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 24 lip 2014, 08:35

A nie wiem czemu.
Łap 1 filmik:

Łap drugi filmik:

Aktualnie mam inne wtryski od gazu bo te się nie nadawały co są na filmiku.

<piwo>

rafał84
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rafał84 » 13 sie 2014, 14:25

Jak coś to mam dużo fantów potrzebnych żeby założyć turbo do NG (kolektory,WG itp.) Oddam w dobrych cenach ;-)

emanuel33

Post autor: emanuel33 » 13 sie 2014, 14:41

Napisz coś więcej na PW. Fotki itd.

[ Dodano: 2014-08-14, 13:14 ]
Dzisiaj zostały powiercone wkrętki od gazu w nowym kolektorze. Powinno to wyglądać własnie tak:
Obrazek

Awatar użytkownika
enzoo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub
Imię: Mirosław
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: enzoo » 16 sie 2014, 13:12

a jak bylo poprzednio?

emanuel33