Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Skrzynia, Tuba, Sub itd...

Subwoofery, skrzynie, głośniki, radiootwarzacze, nawigacje GPS, radia CB.
koziolmc60
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

[All] Skrzynia, Tuba, Sub itd...

Post autor: koziolmc60 » 15 lip 2014, 22:32

Witam ponownie. Czy ktos przerabial temat wstawiania tak zwanej "rury kiblowej" zamiast oryginalnego bas reflexu?? Chodzi o to jaka dluga powinna byc i jak gleboko powinna siedziec w skrzyni. Ori bas feflex jest srednicy 10cm i dlugosci tez 10cm.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2016, 12:16 przez koziolmc60, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dyras
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: dyras » 15 lip 2014, 23:01

Długość rury i średnica dobierana jest do litrażu obudowy i do parametrów głośnika. Podaj więcej szczegółów.

koziolmc60
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: koziolmc60 » 15 lip 2014, 23:08

Taki glosnik: http://www.audiosklep.pl/lanzar-max12-p-1148.html
w takiej skrzyni: http://allegro.pl/lanzar-max-12-max12-a ... 57131.html

Ile to ma litrow ? Nie wiem.

[ Dodano: 2014-07-15, 23:18 ]
Jutro ewentualnie ja moge zmierzyc jesli to pomoze :-P

[ Dodano: 2014-07-16, 09:22 ]
Powiem tak: zapodalem dzisiaj muze w stylu Lila Wayna to masakra bas jest na tej "kiblowce". Oczywiscie w ustawieniach radia i wzmaka nic nie zmienialem. Nie wiem jak bedzie na szybszych nutach ale na tych jest kosa. :lol:

[ Dodano: 2014-07-16, 19:33 ]
temat "kiblowki" juz ogarniety :lol: ladnie basik w dol schodzi :-)

btn1990
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[ALL] Skrzynia Basowa i wzmacniacz 1000-1200zł

Post autor: btn1990 » 20 lip 2014, 15:44

Witam , jaką skrzynie i wzmacniacz możecie polecić w tych pieniądzach?
Sprzęt który już posiadam to:
-Pioneer Deh 2100 UB
-Przednie głośniki Helix B4X Blue plus tweetery Helix
-Tył Helix Blue 62C

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Wybór głośnika, do budowy Subwoofera.

Post autor: arwam » 20 lip 2014, 21:48

witam, piszę tutaj bo z forów Elektroda i tematycznych moje zapytanie znika niemal natychmiast.
Otóż potrzebuję zmienić mojego obecnego Suba na coś mniejszego,
parę lat nie byłem w temacie i trochę "wypadłem" z tematyki
potrzebuję zmienić subwoofer na mniejszy gabaryt.
teraz wymagania, głośnik 30cm średnicy, koniecznie papierowa membrana.
Bas ma schodzić możliwie najniżej, ( nie powbiję obecnego subwoofera z racji różnicy w średnicy) ma być szybki, nie rozlazły, jak pijany leśniczy :)
muzyki słucham bardzo różnej, od klasycznej, przez Rocka aż po elektroniczną.
budżet to 400zł
głośnik ma pracować w obudowie zamkniętej, przynajmniej jest taki plan, chyba że dany głośnik będzie preferował BR.
Skrzynka będzie zbudowana po wyborze głośnika pod konkretny przetwornik.
wstępnie myślałem o PowerBas ale nie miałem okazji posłuchać a w mojej okolicy nie ma sklepów które miałyby takie przetworniki.
odpadł w przedbiegach Hertz w kosztach do 400zł
nowe rockfordy już mają albo plastik albo aluminium na membranach.

obecny sprzęt to :
źródło>Alpine 9883R
wzmacniacze> Fujitstu Ten Alpha-5000 który napędza przód w kongiguracji Bi-wiring.
wzmacniacz dla subwoofera> przejściowo CARPOWER Wanted 2/300, docelowo cośz palety Alpine z monobloków
dla każdego wzmacniacza po kondensatorze 1f

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 21 lip 2014, 21:44

Jeżeli masz mocny przynajmniej 600W RMS ( mile widziany mocniejszy :mrgreen: ) i stabilny wzmacniacz pracujący na 2 ohm to polecam Focala P30 DB jest to dwucewkowy młot <ok> U mnie gra w zamkniętej skrzyni na 36 litrach. Minusem jest cena bo przekracza twój założony budżet (650pln.) Jeżeli nie masz stabilnego wzmacniacza pracującego na 2 ohm to i tak nie wykorzystasz tego Focala. Wtedy kup trochę słabszego brata P30 4ohm jedna cewka. Też jest świetny. Cena ok 450pln, bas mocny i szybki. Gra świetnie z każdą muzą :mrgreen:

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 21 lip 2014, 22:23

DEDHI, możesz w paru słowach opisać nieco dźwięk tego głośnika?
bo stwierdzenie że gra świetnie to trochę zbyt ogólnikowo.
ogólnie styczność z Focalami miałem i nie wspominam jej źle, ale ale w przypadku kolumn domowych bo z nimi styczność miałem to właśnie dolny zakres pozostawiał nieco do życzenia, i zostały zastąpione Visatonami Atlas Compact MK1 które grają u mnie w domu do dziś, chętnie bym zbudował suba na głośnikach z tych kolumn, ale jeden TIW 360 gdy był jesszcze produkowany kosztował koło 1500zł,, jak wyglądają paskudnie, tak pięknie grają

Awatar użytkownika
ATLAS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ATLAS » 21 lip 2014, 23:12

Polecam Ground Zero GZRW 30SPL, który mam u siebie w skrzyni zamkniętej 40L. Wiele głośników nie słuchałem w życiu, ale ten napędzany ALPINE MRV-1000 w końcu nadąża za mocnym przodem (zestaw Powerbass 2XL-60.3C napędzany u-Dimension Jr.2-370 2x185W). Pomaga im kondensator 0,5F ROCKFORD FOSGATE.

Nowy kosztuje 500zł więc używkę spokojnie dałbyś radę wyrwać za 400zł. Ma papierową membranę i dwie 2 ohmowe cewki.

Zamknięte skrzynie sugerują w litrażu 20-28 L.
http://www.ground-zero-audio.com/en/pro ... 30spl.html

Awatar użytkownika
DEDHI
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: DEDHI » 24 lip 2014, 14:28

@ arwam
Charakterystyka dźwięku FOCAL P30DB ( 2 cewki 2x4ohm): dźwięk bez efektu zmiękczenia czy ciągnięcia się, jest bardzo szybki i punktowy. Częściowo jest to spowodowane skrzynią zamkniętą. Jest mniej podbity w dolnych rejestrach bo nie jest to bass refleks ale wolę mniej ale za to lepszej jakości, jest szybki co lubię. Nie gubi się w trudniejszych fragmentach. Zawieszenie gumowe jest sztywne, membrana nie ma dużego skoku ale za to nie ma zniekształceń przy wartościach progowych. Nie jest to głośnik nastawiony na SPL ale na czyste granie. Jak ma walnąć to łupnie ale czysto. Nie jest to pompka do powietrza tylko głośnik do wytwarzania drgań. Schodzi nisko. Warunek jest jeden: żeby uzyskać czyste i mocne granie musi być podłączony pod naprawdę mocny wzmacniacz, mocy większej niż sam głośnik czyli ponad 600W w RMS-ie. Osobiście nie żałuję zakupu. Muszę tylko kiedyś zmienić wzmacniacz bo głośnik gra u mnie na 60% swoich możliwości bo okazało się ze Alpinka nie jest stabilna na 2 ohmach i musiałem go połączyć na 8 ohm co spowodowało że gra dużo ciszej. Głośnika na pewno nie zmienię bo jestem zadowolony. Zresztą car audio to choroba ;-) Jest dobrze ale apatyt rośnie w miarę jedzenia :mrgreen: . Obecnie gram na takim samym jak Atlas piecyku czyli ALPINE MRV-1000. Wspomaga go kondensator Powerbass 2,4F.
Masz tutaj opis głośnika, jego charakterystykę i sugerowane litraże obudów <ok>
http://www.alphaaudio.co.jp/images/pdf_ ... _p30db.pdf

.
Ostatnio zmieniony 24 lip 2014, 21:36 przez DEDHI, łącznie zmieniany 1 raz.

arwam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: arwam » 24 lip 2014, 18:09

DEDHI, ATLAS, ewentualnie jeszcze jakaś propozycja głośnika który ma możliwie dobre zejście?

mój sobwooferek jeśli jest zasilany odpowiednim piecem potrafi zejść naprawdę nisko...
w najgłębsze czeluście :)
może nieco wtedy jest spowolniony, w najniższym zakresie poniżej 35Hz, ale w żadnym wypadku nie jest zmulony,rozwleczony,
też jest szybki, ale wiadomo, to 38cm średnicy

Awatar użytkownika
1.8s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Sub od A3 - podłączenie

Post autor: 1.8s » 29 lip 2014, 22:43

Witam, niedawno po okazyjnej cenie wpadł mi sub, z A3 więc pomyślałem dlaczegoby go nie podpiąć u siebie w 80-tce.

Poszukałem na internecie rozpiski kabli co i jak ma być no i znalałem coś takiego

kostka od strony subwoofera | kosta idaca w przod auta | Funkcja
-------------------------------------------------------------------------------------
1.Czarny | Czerwony z bialym paskiem | 12 V stale
-------------------------------------------------------------------------------------
2 Czarny z czerwonym | Niebiesko zielony | lewy boczek-wyjscie na lewy glosnik srednio i wyskoko tonowe
3. |zielono niebieski
4. Czerwony | Brazowy gruby | Masa
5 Zielony | Bialo czarny |sterowanie zalaczenia suba
6. Zielony | Zielono niebieski | kanal lewy -wejscie
7. Zolty | Czerwono zielony | kanal prawy -wyjscie
8.Zolty | Brazowo czarny | masa wejsc
9.Niebieski | Czerwono zielony |prawy boczek - wyjscie na prawy glosnik srednio i wysoko tonowe
10.Brazowy | Zielono czerwony
----------------------------------------

w.g tej rozpiski potrzebuję podpiąć tylko pin 1,4,5 6,7 i 8.

Więc zrobiłem tak:
Poniewaz sprawdzałem go w domu + brałem z zasilacza 12V a sygnał wysyłałem z wieży.

Pin 1 i 5 podłączyłem pod 12V (+)
pin 4 pod minus zasilacza.
Pod Piny 6,7 + z wieży
8 Masa z wieży.
Niestety gdy puściłem muzykę Sub w ogóle nie drga. poszedłem o krok dalej i podpiąłem pod pin 9 i 10 osobny mały głośniczek i on też nie grał.

Po rozebraniu Suba i podłączeniu bezpośrednio + i - głośnik zaczął grać. Czyżby wzmacniacz w tym Subie był spalony? czy może ja coś źle podłączyłem. Jak sprawdzić czy wzmacniacz jest spalony?

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 30 lip 2014, 20:57

Ten wzmacniacz w subie używa wysoko prądowych wejść liniowych. Wiec czincze z wieży absolutnie do tego się nie nadaje nawet z te z radia standardowego iso.

Awatar użytkownika
1.8s
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: 1.8s » 30 lip 2014, 21:44

Jest jakiś sposób, by to uruchomic w aucie bez jakiegoś specialnego radia, mam Delta II Bose?

oskars1434
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[all] wybór subwoofera

Post autor: oskars1434 » 05 sie 2014, 23:36

Siemanko muszę kupić wzmacniacz ponieważ mój daje już ciała a u tego samego sprzedawcy jest skrzynia basowa phonocar 600W 25cm z BR za 150 zł, obecnie u mnie w bagażniku jeździ magnat b30 i sobie pomyślałem że 150 zł to nie są duże pieniądze a można było by coś zmienić co prawda magnat mi wystarcza ale czemu nie i teraz czy jest sens zamawiać tą skrzynię czy dźwięk sie niewiele zmieni i nie ma sensu kupować nowego nagłośnienia. Muzyki słucham każdej co mi wpadnie w ucho ( disco polo, electro, trape, rap i wszystko inne co da się słuchać)

cypek51
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: cypek51 » 06 sie 2014, 21:26

cze powiem tak w skrzyni BR czyli bass refleks jest tak ze ona zejdzie ci jak najnizej i masz leszpy bass a ta zamkienta czyli closed to daje pukntowy i ona tak ci nisko nie zejdzie jak BR.w BR jest miesisty bass bo wychodzi z skrzyni a w tej closed zostaje w srodku jak zle wytlumaczylem niech ci sie wypowiedza wiecej oczytani

[ Dodano: 2014-08-06, 21:28 ]
a najlepej sobie podlacz ja i zobaczysz wtedy jaka jest roznica jak ktos ma z BR i czy warto zmieniac

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio, GPS, CB.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl