[B4 1.9. TDI 1Z] Sprzęgło-dziwny dźwięk i drga przy ruszaniu
Witam.Mam podobny problem , więc podepnę się pod temat. W mojej od ok. 3000obr/min zaczyna charczeć na każdym biegu. Jedynie na 5-ce jest ciszej. Czuć drgania na pedale szprzęgła , im wyższe obroty tym mocniej drga(oczywiście podczas jazdy) jeżeli wrzucę na luz pedał nie drga, na biegu jałowym też. Byłem z tym u mechanika i powiedział mi,że mogą być popękane sprężyny na tarczy. Biegi wchodzą idealnie, bardzo lekko. Co o tym sądzicie? Aha i gdzie można kupić sprzęgło SACHS-a za 540 zeta, u mnie takie kosztuje od 760-900 zł. Pozdrawiam.
[ Dodano: 2007-08-11, 14:00 ]
W szystkie poduszki pod skrzynią i silnikiem są ok.
[ Dodano: 2007-08-11, 14:00 ]
W szystkie poduszki pod skrzynią i silnikiem są ok.
-
- Forum Audi 80
Panowie doradzcie,bo nie wiem czy kupować samą tarcze,czy kompletne sprzęgło.Różnica w cenie jest spora,a do auta chyba za długo się nie przywiąże,ponieważ chcę kupić taka samą!!! tylko lepiej wyposażoną.
[ Dodano: 2007-10-09, 19:58 ]
Witam.Może mi ktoś podać nr.seryjny sprzęgła SACHSA do silnika ABK?
[ Dodano: 2007-10-09, 19:58 ]
Witam.Może mi ktoś podać nr.seryjny sprzęgła SACHSA do silnika ABK?
-
- Forum Audi 80
ja mam cos podobnego ale jednak innego pedał też troszke drży, ale minimalnie, biegi wchodzą ok ale jedno mnie denerwuje. przy przyspieszaniu, najczesciej w okolicach 2tys słysze z okolic miejsca na nogi pasazera taki dziwny dzwięk. szum pomieszany z czyms jakby jakas metalowa osłona drżała. dzwięk trudny do opisania. byłem z tym u goscia i mówił ze byc moze sprężynki w tarczy sprzęgłowej mają luz i tak halasują. spotkał sie juz ktos z tym? dzwięk bardzo denerwujący bo ma sie wrazenie jak cos zaraz by mialo sie rozleciec
-
- Forum Audi 80
tez masz taki poyebany dzwiek? ja zauważyłem jeszcze ze ten dzwiek robi sie glosniejszy przy ruszaniu i przy przyspieszaniu z niskich obrotów.lluukkaasss pisze:mam dokladnie tak samo , i moim zdaniem to wina tej urwanej poduszki ktora wprawia w drgania ta okolice. zmienilem takze lozysko oporowe...
która poduszka ma byc urwana?
[ Dodano: 2007-12-07, 20:11 ]
no i eureka. sprzegło padło :mrgreen: jak zapalam na biegu z wcisnietym sprzeglem to jest tak jak by wogole nie bylo sprzegla, tzn auto szarpie do przodu. jak zapalam na luzie i wcisne sprzeglo to lipa, nie moge wrzucic biegu.
mechanik powiedzial ze prawdopodobnie docisk, ale nie wiadomo.
wiecie gdzie moge taniej kupic sprzegło? jak bede robic to chcial bym wymienic kompletne...
P.S a moze to nie sprzęgło? :roll:
Witam,
odkopuje temat by nie robić śmietnika
Sprawa wygląda następująco. Parę tyg. temu sprzęgło zaczęło piszczeń ,a mianowicie jak wciskałem pedał do końca (obojętne czy był wrzucony bieg ,czy też nie). Potem nie piszczało. Po paru dniach znowu zaczęło piszczeć i jak zaczęło tak znowu przestało... Tydzień temu jak stałem w korku nie mogłem wrzucić ani 1-biegu ani 2-giego , ale przy przesuwaniu dźwigni biegów na pozycje 1 biegu i mimo wciśniętego sprzęgła do końca samochód sam zaczął ruszać. Wczoraj po paru godzinnej jeździe po mieście nic nie piszczało, nic samo nie ruszało, wszystko okej. Termin do mechanika mam na jutro i sam nie wiem co robić ? Wymieniać sprzęgło czy też zostawić obecne. Może to tylko łożysko oporowe ,ale mechanik polecił wymianę od razu całego sprzęgła ,iż sama robocizna to 400 zł (rozłączenie skrzyni z silnikiem) i jakby znowu coś się popsuło czekają mnie kolejne wydatki. Jeśli będą wymieniać sprzęgło to zalecić im wymianę oleju w skrzyni ? Z tego co czytałem AUDI nie zaleca wymiany płynów w manualnej skrzyni biegów (aktualny przebieg autka to 178 xxx km)
Co do sprzęgła to jeśli wymieniać to na które ?
http://allegro.pl/sprzeglo-kpl-audi-80- ... 06327.html LuK
http://allegro.pl/sprzeglo-sachs-audi-8 ... 01442.html SACHS
Zapraszam również do zapoznania się z moim drugim problemem w tym temacie : https://audi80.pl/b4-20-abt-szybkie- ... htm#939686
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie rady i odpowiedzi
P.S. Zapomniałem dodać ,że przy ruszaniu jak odpuszczam sprzęgło to łapie pod sam koniec. Również słychać delikatny pisk ,ale tylko gdy silnik zimny.
odkopuje temat by nie robić śmietnika
Sprawa wygląda następująco. Parę tyg. temu sprzęgło zaczęło piszczeń ,a mianowicie jak wciskałem pedał do końca (obojętne czy był wrzucony bieg ,czy też nie). Potem nie piszczało. Po paru dniach znowu zaczęło piszczeć i jak zaczęło tak znowu przestało... Tydzień temu jak stałem w korku nie mogłem wrzucić ani 1-biegu ani 2-giego , ale przy przesuwaniu dźwigni biegów na pozycje 1 biegu i mimo wciśniętego sprzęgła do końca samochód sam zaczął ruszać. Wczoraj po paru godzinnej jeździe po mieście nic nie piszczało, nic samo nie ruszało, wszystko okej. Termin do mechanika mam na jutro i sam nie wiem co robić ? Wymieniać sprzęgło czy też zostawić obecne. Może to tylko łożysko oporowe ,ale mechanik polecił wymianę od razu całego sprzęgła ,iż sama robocizna to 400 zł (rozłączenie skrzyni z silnikiem) i jakby znowu coś się popsuło czekają mnie kolejne wydatki. Jeśli będą wymieniać sprzęgło to zalecić im wymianę oleju w skrzyni ? Z tego co czytałem AUDI nie zaleca wymiany płynów w manualnej skrzyni biegów (aktualny przebieg autka to 178 xxx km)
Co do sprzęgła to jeśli wymieniać to na które ?
http://allegro.pl/sprzeglo-kpl-audi-80- ... 06327.html LuK
http://allegro.pl/sprzeglo-sachs-audi-8 ... 01442.html SACHS
Zapraszam również do zapoznania się z moim drugim problemem w tym temacie : https://audi80.pl/b4-20-abt-szybkie- ... htm#939686
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszelkie rady i odpowiedzi
P.S. Zapomniałem dodać ,że przy ruszaniu jak odpuszczam sprzęgło to łapie pod sam koniec. Również słychać delikatny pisk ,ale tylko gdy silnik zimny.
-
- Forum Audi 80
witam,podepnę się do tematu sprzęgła,może ktoś miał podobne objawy więc doradzi.Mianowicie jedyny mankament ze sprzęgłem mam gdy stoję w korku i co chwilę pokonuję 1-2 metry,po ćwiczeniu tego manewru a zwłaszcza na wzniesieniu zaczyna poszarpywać i nasila się to.Czasem mam wrażenie że czuję tarczę.Jak wystygnie to jest ok.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Szymon
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Miałem podobny problem, po dłuższej jeździe zaczynał szarpać. Gdy zimny nic się nie działo.
Wymieniłem całe sprzęgło na nowe (SACHS) i był spokój. Myślę że jakbym wymienił same łożysko oporowe to by problem ustąpił, ale dla pewności wymieniłem całe sprzęgło.
Dodam, że teraz też mam problem... mianowicie przejadę ok 1,5 km na zimnym silniku i na wyciśniętym sprzęgle słychać takie coś jakby się coś ocierało. Gdy wcisnę sprzęgło tylko trochę (ok 2 cm ) to ten odgłos ustaje... Od wymiany przejechałem ok 2000 km.
Czy to możliwe, że to łożysko oporowe jest znowu do wymiany? Komplet sprzęgła firmy SACHS.
Czy to już skrzynia może ma dość?
Wymieniłem całe sprzęgło na nowe (SACHS) i był spokój. Myślę że jakbym wymienił same łożysko oporowe to by problem ustąpił, ale dla pewności wymieniłem całe sprzęgło.
Dodam, że teraz też mam problem... mianowicie przejadę ok 1,5 km na zimnym silniku i na wyciśniętym sprzęgle słychać takie coś jakby się coś ocierało. Gdy wcisnę sprzęgło tylko trochę (ok 2 cm ) to ten odgłos ustaje... Od wymiany przejechałem ok 2000 km.
Czy to możliwe, że to łożysko oporowe jest znowu do wymiany? Komplet sprzęgła firmy SACHS.
Czy to już skrzynia może ma dość?