Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.9 SD] Deska rozdzielcza, brzęczyk włącza i brak kilku

ODPOWIEDZ
domagalag
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.9 SD] Deska rozdzielcza, brzęczyk włącza i brak kilku

Post autor: domagalag » 04 sie 2014, 21:25

Audi 80 B3 - 1986r. 1.9E SD.

Deska rozdzielcza, wszystkie kontrolki ok i wskaźniki ok, lecz od czasu do czasu po włączeniu zapłonu nie zapalała się kontrolka ładowania aku, oraz kontrolki na górze czyli płynu chłodniczego i hamulcowa (te migające), oraz piszczy jakiś brzęczyk. Dzisiaj więc wyjąłem deskę, wymieniłem jedną kontrolkę która była obluzowana, sprawdziłem pozostałe kontrolki, zakręciłem i wszystko znów zadziałało. Trudno określić czy to kontrolki, czy jakiś przewód? Było fajnie pół dnia, pojechałem sobie gdzieś i potem już znowu nie działają te 3 kontrolki i włącza się brzęczyk, oczywiście nawet gdy mam wyłączone światła i postojówki to też się włącza.. Oczywiście po uruchomieniu silnika brzęczyk się wyłącza.

Tutaj tak to wygląda -

Który może być przewód za to odpowiedzialny, bo chciałbym zwrócić na niego uwagę, a taki pech jest, że jak rozkręcę tablicę, poruszają się przewody, to nagle wszystko działa :// , ?? Tam mam dwie kostki, żółtą i niebieską tylko do tablicy.

A ten brzęczyk to chyba jest jak się świateł nie wyłączy i otworzy drzwi bo tak mam w Oplu?, ale ten w Audi to mnie on już od dawna nie działa do świateł, może dlatego, że nie mam przy drzwiach tym wyłączników wciskanych?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 04 sie 2014, 22:44

ten drugi brzeczyk nie od swiatel jest od cisnienia oleju,

wyglada na to ze masz tradycjna chorobe, zbyt czestego demontarzu licznika - zimne luty do poprawki

te gorne lamki w liczniku sa na wspolnym plusie, adokladniej z niebieskiej wtyczki dostaj plusa a czy wtedy tez ci nie dziala predkosciomierz i wskazniki od paliwa i temp wody?

domagalag
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: domagalag » 05 sie 2014, 15:22

Szara80tkaTdi pisze: a czy wtedy tez ci nie dziala predkosciomierz i wskazniki od paliwa i temp wody?
Akurat oprócz tych 3 kontrolek reszta jest ok, wskaźniki oba działają poprawnie, prędkościomierz i obrotomierz też działa. Sprawdzę tę luty, a zanim jeszcze, to chyba odkręcę tę dolną półkę i poruszam może przewodami, jeżeli wtedy będzie działać to zapewne szukać przyczyny w przewodzie, a jeśli nie to na tablicy jest problem z lutami. Tak przeczytałem Twoją odpowiedź i tak sobie dodatkowo pomyślałem.. ?

edit:

Poszedłem dziś do garażu, przekręcam kluczyk i wszystko ok... Kilka razy przekręcam i też ok, rozkręciłem tablice, ruszałem kablami, kostkami, przekaźnikami, i wszystko super ok, stukałem palcami i nic się nie działo, obejrzałem tablicę wzrokowo, ale jeszcze nie odkręcałem do strony ścieżek, zakręciłem wszystko, potestowałem jeszcze kika razy i byłem zadowolony, że jest dobre, ale wieczorem udałem się w podróż do kolegi, teraz wyjeżdżam od niego, przekręcam stacyjkę .... no i znowu piszczy toto i kontrolek tych 3 brak. :/ Jutro myślę, może wymienić kontrolkę od wskaźnika aku ładowania, może ona nie kontaktuje i nie przepływa przez nią napięcie i jest błąd na tablicy i przy okazji brzęczyk kwiczy... A tak patrzyłem, kostki czy dobrze osadzone, czy przewody poruszane nie powodują błędu.. Pewnie jutro pójdę do garażu i znowu będzie wszystko ok, haha..

[Rozwiązany]:

Jakoś musiałem poradzić, przyczyn zawsze mogło być wiele, spalona żaróweczka aku ładowania, uszkodzone ścieżki w liczniku, przewody, regulator napięcia alternatora. U mnie było tak, ze pod maską silnika poruszałem przewodem do alternatora niebieskim wzbudzeniowym i czasem przestawało mi brzęczeć ... no i na trafiłem tak na przewód, że jak go poruszyłem to się urwał - był już naderwany wcześniej i przegrzany od gorącego silnika - więc przyczyną był ten przewód wzbudzeniowy od alternatora.. Zalutowałe, kawałek nowego przewodu i umieściłem go już tak aby nie był przy silniku, od tej chwili wszystkie kontrolki mi działają i bzyczek olejowy nie bzyczy :):) A z tym bzyczkiem od ciśnienia oleju to tak jest, że jak kontrolka oleju świeci a alternatora nie świeci, to "system" w samochodzie "myśli" , że auto ma odpalony silnik i dlatego daje alarm niskiego ciśnienia oleju, gdyż jak wiadomo, przy wyłączonym silniku nie ma ciśnienia wcale.. Stąd dodatkowo ten bzyczek się włącza, trochę się naczytałem i naszukałem czekając tutaj na odpowiedzi :) Przy okazji alternator od razu się wzbudza po odpaleniu, nie trzeba dodawać gazu :). Wszystko już działa z czego jestem zadowolony :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl