[80 B4 2.0 ABT] Nie działa lewy kierunkowskaz
[80 B4 2.0 ABT] Nie działa lewy kierunkowskaz
Mam problem z lewym kierunkiem. Nie działa a w momenicie włączenia załącza sie jakis brzęczyk czy coś. Prawy kierunek działa. Awaryjne także.Pytałem znajomego i stwierdził ze to może być przerywacz lub jakis przekażnik.A moze to jakiś bezpiecznik.Prosze o pomoc bo nie wiem nawet gdzie szukac tego przerywacza.Z góry dziękuje.Pozdrawiam
- Danek
- Forum Audi 80
- Imię: Damian
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.2 KK
- Kontakt:
Po przeanalizowaniu schematu wydaje mi się, że padł Ci albo przełącznik zespolony (po stronie przełącznika kierunków) albo przerywacz kierunkowskazów. To jest najprawdopodobniej ten sam element, który odpowiada za awaryjne tylko jest sterowany innym sygnałem. Ten przerywacz znajduje się albo skrzynce bezpiecznikowej na podszybiu, albo pod półką kierowcy. Najprościej to włączyć awaryjne i na słuch dojdziesz gdzie "pyka" przekaźnik.
Odpowiedź - różnicy chyba nie ma - sprawdź przekaźnik nad nogami kierowcy, najlepiej podmienić - ja dałem za używkę 8 zł i śmiga do dzisiaj.
Jak odkręcisz półkę nad nogami kierowcy i tam w okolicy miejsca w które wkręcona jest środkowa śrubka mocująca półkę znajdziesz przekaźnik zamocowany w takiej metalowej obejmie, po prostu go wysuń i spróbuj podmienić z innym, a jeśli to nie pomoże to możliwe, że wysiadła manetka od kierunków w pająku.
Jak odkręcisz półkę nad nogami kierowcy i tam w okolicy miejsca w które wkręcona jest środkowa śrubka mocująca półkę znajdziesz przekaźnik zamocowany w takiej metalowej obejmie, po prostu go wysuń i spróbuj podmienić z innym, a jeśli to nie pomoże to możliwe, że wysiadła manetka od kierunków w pająku.
kierunki audi b4 avant
Słuchajcie - ja też mam od jakiś 2 tyg problem z kierunkami - niestety wygląda to troche inaczej niż było opisane w poprzednich postach.
Otoż u mnie kierunkowskazy wogole nie działają. Podobnie jest też ze światłami awaryjnymi - przy włączeniu ich słychać tylko "pstrykniecie" w tablicy jednak ani na tablicy rozdzielczej, ani przycisk nie miga.
Jednak jest jeszcze jedna ważna rzecz o której nie powiedziałem - w aucie mam zamontowany alarm który po otworzeniu drzwi powoduje włączenie sie awaryjnych na pewna chwile - i to o dziwo działa. Co więcej podczas gdy migają kierunki a włączę przyciskiem awaryjne - przycisk sie podświetla! Kiedy mija "czas" migania kierunków awaryjne przestają sie migać razem z przyciskiem - pomimo tego ze caly czas jest włączony.
Kolejna sprawa jest taka ze jak ostatnio zacząłem juz nawet trochę w nerwach pstrykać kierunkami i awaryjnymi niby zaskoczyły i zaczęły działać.
Jesli chodzi o elektrykę w autach jestem zupełnie zielony, ale mimo wszystko podejrzewam ze albo coś mi sie podziało z alarmem - blokuje mi mozliwość włączania kierunków, albo zima (auto stoi caly czas na zewnątrz) spowodowała ze cos mi tam pomarzło, może zaśniedziało i teraz nie działa jak potrzeba.
Macie może jakiś pomysł w jaka strone uderzyć żeby rozwikłać ten problem?
Mi ostatnio chodzi po głowie żeby po kolei powyciągać i posprawdzać wszystkie bezpieczniki - może jakis sie przepalił i stad to wszystko...
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdr.
Marcin.
Otoż u mnie kierunkowskazy wogole nie działają. Podobnie jest też ze światłami awaryjnymi - przy włączeniu ich słychać tylko "pstrykniecie" w tablicy jednak ani na tablicy rozdzielczej, ani przycisk nie miga.
Jednak jest jeszcze jedna ważna rzecz o której nie powiedziałem - w aucie mam zamontowany alarm który po otworzeniu drzwi powoduje włączenie sie awaryjnych na pewna chwile - i to o dziwo działa. Co więcej podczas gdy migają kierunki a włączę przyciskiem awaryjne - przycisk sie podświetla! Kiedy mija "czas" migania kierunków awaryjne przestają sie migać razem z przyciskiem - pomimo tego ze caly czas jest włączony.
Kolejna sprawa jest taka ze jak ostatnio zacząłem juz nawet trochę w nerwach pstrykać kierunkami i awaryjnymi niby zaskoczyły i zaczęły działać.
Jesli chodzi o elektrykę w autach jestem zupełnie zielony, ale mimo wszystko podejrzewam ze albo coś mi sie podziało z alarmem - blokuje mi mozliwość włączania kierunków, albo zima (auto stoi caly czas na zewnątrz) spowodowała ze cos mi tam pomarzło, może zaśniedziało i teraz nie działa jak potrzeba.
Macie może jakiś pomysł w jaka strone uderzyć żeby rozwikłać ten problem?
Mi ostatnio chodzi po głowie żeby po kolei powyciągać i posprawdzać wszystkie bezpieczniki - może jakis sie przepalił i stad to wszystko...
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdr.
Marcin.
-
- Forum Audi 80
miałem podobny problem wszystkie kierunki działały przerywacz cykał ok ale z przodu lewy nie migał tylko swiecil swiatłem ciągłbym myślałem ze zarówka moze czy bezpiczncik lecz wyciaglem przerywacz i na jednym z pinów zobaczyłem jakąs mase twarde zbita nie byl to lut ani nic wyskrabałem to i wszystko ok
- Norbas
- Forum Audi 80
- Imię: Norbert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Podepnę się pod temat.
Problem jest tego typu, że nie działa mi prawy przedni kierunkowskaz. Reszta kierunkowskazów po prawej stronie działa bez problemu. Lewa strona również. Włączając światła awaryjne także nie działa tylko ten jeden czyli prawy przedni.
Sprawdzałem żarówkę i jest ok. Sprawdzałem czy dochodzi prąd i niestety prąd nie dochodzi do żarówki. Gdzie może pojawiać się problem :?:
Problem jest tego typu, że nie działa mi prawy przedni kierunkowskaz. Reszta kierunkowskazów po prawej stronie działa bez problemu. Lewa strona również. Włączając światła awaryjne także nie działa tylko ten jeden czyli prawy przedni.
Sprawdzałem żarówkę i jest ok. Sprawdzałem czy dochodzi prąd i niestety prąd nie dochodzi do żarówki. Gdzie może pojawiać się problem :?:
Witam, odświeżę lekko temat. U mnie pojawił się taki problem, że nie działają kierunki, ale tylko z manetki. Awaryjne chodzą normalnie, manetka też jest w porządku (podpinałem dwie różne i efekt ten sam), pozycyjne na wyłączonym zapłonie i w pozycji manetki góra lub dół też świecą normalnie. Bezpieczniki całe. Jakieś pomysły?
-
- Forum Audi 80
Zamówiłem 2 inne przełączniki, tak na wszelki wypadek jakby któryś też przyszedł strzelony, jak będą to dam znać czy to o to chodziło. Dzięki za naprowadzenie na trop
[ Dodano: 2017-11-02, 19:03 ]
No i niestety to nie to, na każdym z przełączników te same objawy, a raczej ich brak... Ktoś ma jakiś pomysł gdzie jeszcze szukać? Jeśli nie to oddaje to do elektryka bo nie dysponuje sprzętem żeby móc w miarę zgrabnie i sensownie posprawdzać ciągłość kabli..
[ Dodano: 2017-11-02, 19:03 ]
No i niestety to nie to, na każdym z przełączników te same objawy, a raczej ich brak... Ktoś ma jakiś pomysł gdzie jeszcze szukać? Jeśli nie to oddaje to do elektryka bo nie dysponuje sprzętem żeby móc w miarę zgrabnie i sensownie posprawdzać ciągłość kabli..