[B4 1Z SEDAN] Moc tweeter
[B4 1Z SEDAN] Moc tweeter
Witam Planuje kupić nowe tweetery w tylne drzwi ponieważ stare się spaliły gdy podłączyłem bezpośrednio bez żadnej zwrotnicy do głośników basowych w tylnych drzwiach . Sprzedawca mówił że jest kondensator że się nic nie stanie blabla . trudno . Teraz pytanie jak musi być moc tweeterow żeby nie spalić ani radia ani niczego innego . żeby poprostu podłączyć po przez zwrotnice do radia itd i żeby to wszystko ładnie czysto grało . w jaką granice mogę celować . na podszybiu z przodu mam 2 razy pioneer 100W max z tyłu 2 razy DAX ZGE-130 Moc znamionowa: 80W Moc max 160W i radio Pioneer Deh-2000MPb 4x50W
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
Chwyt marketingowy dla takich jak ty żeby ludzie złapali że mocny i kupią bo ładni brzmi.Pomyśl przez chwile jaki prąd może przejść przez kondensator 4,f uF
A jeżeli o moce to one mają od 0,2 do 5 W w RMS to max. No chyba ze weżniemy ekstardowe nagłośnienie to sięgają 15W
Wiec wysoko-tonowe ważne jest dB
Wytrzymałość człowieka to natężenia 130dB granica bólu a granica uszkodzenia 120dB
wysoko-tonowy tekstylne mają przeważnie poniżej 95dB dzwięk spokojny delikatny
wysoko-tonowy twardy mają przeważnie powyżej 95dB a nawet i 115dB metaliczny ostry ale też i potrafią łagodnie grać
I teraz druga sprawa człowiek z uszkodzonym słuchem od głośnej muzyki morze nie słyszeć wysokich częstotliwości wiec doradzanie mija się z celem bo nie wiem przy jakich częstotliwościach twoje ucho słyszy.
A jeżeli o moce to one mają od 0,2 do 5 W w RMS to max. No chyba ze weżniemy ekstardowe nagłośnienie to sięgają 15W
Wiec wysoko-tonowe ważne jest dB
Wytrzymałość człowieka to natężenia 130dB granica bólu a granica uszkodzenia 120dB
wysoko-tonowy tekstylne mają przeważnie poniżej 95dB dzwięk spokojny delikatny
wysoko-tonowy twardy mają przeważnie powyżej 95dB a nawet i 115dB metaliczny ostry ale też i potrafią łagodnie grać
I teraz druga sprawa człowiek z uszkodzonym słuchem od głośnej muzyki morze nie słyszeć wysokich częstotliwości wiec doradzanie mija się z celem bo nie wiem przy jakich częstotliwościach twoje ucho słyszy.