[B4 ABK sedan] brak swiatel postojowych
-
- Audi 80 Klub
[B4 ABK sedan] brak swiatel postojowych
Witam. Dzisiaj przylukalem ze zniknely mi swiatla postojowe. Ani lewa ani prawa strona nie swieci. Jakies pol roku temu mialem wymieniana stacyjke i odpinane byly kostki od pajaka. Nie wiem czy to cos ma wspolnego z tym i nie wiem od kiedy nie ma tych postojowych. A byly
-
- Audi 80 Klub
-
- Audi 80 Klub
-
- Audi 80 Klub
no caly czas o tym pisze wlasnie (to sa postojowe wlasnie ) i wlasnie tych swiatel nie mam. Zeby bylo juz jasne dla wszystkich chodzi mi o te swiatla ktor wlacza sie kierunkiem albo lewa strone auta albo prawa. To wlasnie u mnie zginelo.Roman_S pisze:Albo prawa albo lewa strona to świeci jak wyciagniesz kluczyk ,wbijesz kierunkowskaz i auto zamkniesz
[ Dodano: 2014-08-31, 08:44 ]
Światła postojowe są to światła, które są włączane w warunkach niedostatecznej widoczności, w czasie postoju oraz w czasie zatrzymania pojazdu. Dopuszcza się włączenie świateł postojowych jedynie od strony środka jezdni w pojeździe nie złączonym przyczepą oraz w pojazdach o długości nieprzekraczającej 6 m i szerokości nieprzekraczającej 2 m (Dz.U.Nr 32 Poz.262 z 2002 roku). W samochodach osobowych stosowane są żarówki o mocy 5 W (najczęściej W5W). Światła postojowe nie należą do obowiązkowych elementów samochodu. Często mylone są ze światłami pozycyjnymi.
Światła postojowe włącza się w samochodach tak jak kierunkowskazy, przy unieruchomionym silniku. W niektórych samochodach światła postojowe włącza się przez ustawienie przełącznika świateł na dodatkową pozycję umożliwiającą włączenie świateł postojowych.
O tak zeby juz wszyscy mieli pewnosc co to sa te postojowe i o czym ja pisze :lol:
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABT
No ja wiedziałem o co chodzi i podałem co masz zrobić.
A jak by się okazało że na pinie "P" w manetce nie ma napięcia po wyłączeniu zapłonu to sprawdź w kostce stacyjki na pinie też "P" kolor kabla ten sam raczej.
A jak by się okazało że na pinie "P" w manetce nie ma napięcia po wyłączeniu zapłonu to sprawdź w kostce stacyjki na pinie też "P" kolor kabla ten sam raczej.
Ostatnio zmieniony 31 sie 2014, 10:54 przez Jarewa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Audi 80 Klub
-
- Audi 80 Klub
Podłącze się pod temat, w moim przypadku wygląda to następująco:
jak włączę postojowe przełącznikiem świateł, to brak jest z przodu obu postojówek, tylne świecą, tablica, zegary także.
przy zgaszonym zapłonie włączę kierunek lewy/prawy to także zegary,tablica i tylne są, natomiast brak jest postojówki z przodu (i lewej i prawej) oczywiście żarówki OK.
jak włączę postojowe przełącznikiem świateł, to brak jest z przodu obu postojówek, tylne świecą, tablica, zegary także.
przy zgaszonym zapłonie włączę kierunek lewy/prawy to także zegary,tablica i tylne są, natomiast brak jest postojówki z przodu (i lewej i prawej) oczywiście żarówki OK.