Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3/B4 2.0 ABK] Problem z temperaturą/chłodzeniem silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Sledzik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3/B4 2.0 ABK] Problem z temperaturą/chłodzeniem silnika

Post autor: Sledzik » 10 wrz 2014, 20:36

Witam !

Zaznaczyłem celowo B3/B4 ponieważ w papierach jest B4 a mój mechanik mówi że to jest B3 i sam głupieje , to tak nawiasem .

Przechodząc do samego problemu . Jak w temacie posiadam 115 konną B3/4 , wskaźnik od temperatury pokazuje temepreraturę około 50stopni w czasie jazdy natomiast kiedy stoi w miejscu rośnie do około 90 stopni i załącza się wentylator , pare dni temu wymieniany był termostat i problem jest nadal taki sam . Podczas gdy nagrzeje już się silnik strasznie puchnie wąż od chłodnicy i gdzieś ubywa płyn . Ktoś wie w czym może być problem ? Chłodnica , pompa wody ?

Awatar użytkownika
LUPO
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: LUPO » 10 wrz 2014, 21:09

wrzuć fotki auta i silnika to sami ci określimy co to za model

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 11 wrz 2014, 08:06

Sledzik, jak kolega wyżej napisał zapodaj fotkę auta i silnika i wszystko zaraz wyjaśnimy.
A co do temp. to rozumiem że przed wymiana było tak samo dlatego wymieniałeś termostat. Pompę wody bym chyba wykluczył bo wtedy raczej wiatraki by się nie załączały.

michalo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michalo » 11 wrz 2014, 10:51

Problemy z temperaturą wskazują na niepracujący termostat... pomimo wymiany. Bardziej martwi to co opisujesz
Sledzik pisze:Podczas gdy nagrzeje już się silnik strasznie puchnie wąż od chłodnicy i gdzieś ubywa płyn
to niestety wskazuje na uszczelkę pod głowicą. Jeśli masz osłonę pod silnikiem to zobacz czy nie jest mokra jak nie masz osłony to połóż karton pod auto... jak jest wyciek będzie mokry. Jak nie znajdziesz wycieku to ubywa do silnika... czyli uszczelka pod głowicą. Sprawdź olej, czy nie robi się majonez?

Awatar użytkownika
Rogosi3k
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rogosi3k » 12 wrz 2014, 23:15

Wydaje mi się że jakby to była uszczelka i faktycznie płyn ubywałby do środka silnika to samochód spalałby glikol zawarty w płynie i lekko kopciłby na biało.

Sledzik
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sledzik » 17 wrz 2014, 17:24

Co do kwestii węża od chłodnicy , dzis pojechałem do miasta " około 70 km " i gdy dojechałem zauważyłem wyciek . Na wężu była dziura i przez nią wyciekł płyn . Powiedzcie czy mogły by być te problemy z temperaturą od węża ? Sparciały stary już i dlatego puchł . Wystarczy wymiana ? Co to wersji auta to później wrzucę fotki , ale bardzo możliwe że w papierach jest B4 bo z tego co mi mówił poprzedni właściciel ona była juz dookoła bita i wymieniane były rzeczy , przód też walnięty dlatego jak otwieram maske to otwiera sie bez grila .

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 17 wrz 2014, 17:59

Sledzik pisze:Powiedzcie czy mogły by być te problemy z temperaturą od węża ? Sparciały stary już i dlatego puchł .
no jest to możliwe

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl