Witajcie,
właśnie wymieniłem skrzynie biegów w swoim 1Z na EEN. Chodzi ładnie, nic nie wyskakuje. Ale mechanik powiedział, że miał problem z synchronizowaniem biegu i pozycje lewarka sa nieco dziwne. Biegi są w tych samych kierunkach, ale np 1szy bieg jakby ktoś popatrzył z boku wygląda jak luz, a 2 jest bardzo pociagnieta do tyłu... Da się z tym jeździć, ale wolałbym oryginalne rozwiązanie.
Pytanie do tych co mają EEN: Czy wy macie podobnie, czy ktoś Wam to lub sami lepiej ustawiliście? Trzeba wymieniać na wybierak z Passata B5?
[B4 1Z] Wybierak biegów a skrzynia EEN
Zmień mechanika to dobra rada i będzie po kłopocie. Ja w weekend też montowałem skrzynię een do 1z i lewarek zmiany biegów jest tak samo jak przy skrzyni baa. I wcale nie trzeba wymieniać wybieraków pod skrzynię een. Jak masz kanał to weź sobie klucz 10 na długim przedłużeniu i popuść tą śrube od wybieraka i ustaw ją na wycięcie w wybieraku w skrzyni biegów. Jak zobaczysz to będziesz wiedział o co chodzi. Dla sprostowania ja też używam skrzyni een i kolega też ma een i nie mamy takiego problemu jak ty.
kamsta, dzięki za info!
Co do mechanika to niestety był to mechanik od którego kupowałem skrzynię i chciałem, żeby on to zrobił jakby coś nie działało to bym mu nie zapłacił... Jutro jade z rana do swojego u którego zawsze robię i nie mam problemów.
Aha dodam, że ten baran tak zaciągnął ręczny, że mi zacisk zblokował... Przy okazji muszę wymienić linkę.
Najgorsze jest to, że nie mam ani kanału, ani żadnego kolegi z forum, który byłby w stanie mi pomóc w okolicy... Solskier jest wprawdzie, ale kiedys do niego pisalem i jest teraz zajęty ;/
Co do mechanika to niestety był to mechanik od którego kupowałem skrzynię i chciałem, żeby on to zrobił jakby coś nie działało to bym mu nie zapłacił... Jutro jade z rana do swojego u którego zawsze robię i nie mam problemów.
Aha dodam, że ten baran tak zaciągnął ręczny, że mi zacisk zblokował... Przy okazji muszę wymienić linkę.
Najgorsze jest to, że nie mam ani kanału, ani żadnego kolegi z forum, który byłby w stanie mi pomóc w okolicy... Solskier jest wprawdzie, ale kiedys do niego pisalem i jest teraz zajęty ;/
kamsta, no niestety... Byłem dzisiaj u swoich mechaników i powiedzieli, że wybierak trzeba niestety przerabiać (giąć itd). Mechanik który przekładał mi skrzynie mówił, że nie ruszał go tylko zrobił regulacje, a przedtem biegi chodziły ok... Pytanie czy nie jest to wina skrzyni....
Jak myślisz kamsta, ?
Jak myślisz kamsta, ?
Powtarzam jeszcze raz. Ja używam skrzyni een od ponad 1.5 roku. Kolega Dave ma taką skrzynię od 3 miesięcy. Kolejny kolega zforum Klife jeździ na een z 6 miesięcy. W niedzielę montowałem skrzynię een dla kolegi smog. W żadnym wypadku nic nie było robione z wybieraliem biegów. Więc wątpię żeby u ciebie to musiało być przerabiane. Wyjmujesz baa i wkładasz een . Zapinasz wybierak i cieszysz się jazdą bez problemów. Więc sprawdź sobie sam bo ewidętnie ktoś chce cię naciągnąć na koszta.
Moze po prostu zrobili mnie w ciula i zamontowali inną skrzynię... Ale wszystko wchodzi tak jak powinno, tylko lewarek jest jakby przesuniety troche do tyłu...
Nie wiem czy to kwestia naciągnięcia mnie na kasę, czy rzeczywiście ktoś grzebał już wcześniej przy tym wybieraku...
Mi ciężko to stwiedzić, pracuje i nie mogę patrzeć mechanikowi na ręce. Znasz kogoś w okolicy Wrocławia z forum kto zna się na tym lub przekładał taką skrzynię?
Nie wiem czy to kwestia naciągnięcia mnie na kasę, czy rzeczywiście ktoś grzebał już wcześniej przy tym wybieraku...
Mi ciężko to stwiedzić, pracuje i nie mogę patrzeć mechanikowi na ręce. Znasz kogoś w okolicy Wrocławia z forum kto zna się na tym lub przekładał taką skrzynię?
Panowie, możliwe, że mam nieorginalny wybierak?
[ Dodano: 2014-09-24, 23:50 ]
Znalazłem taki artykuł, nadaje się?
http://www.scirocco.pl/wspolne-naprawy- ... iegow.html
[ Dodano: 2014-09-24, 23:50 ]
Znalazłem taki artykuł, nadaje się?
http://www.scirocco.pl/wspolne-naprawy- ... iegow.html