[80 B3 1,8 SF 1989 r] Brak wskazań kilometrów
[80 B3 1,8 SF 1989 r] Brak wskazań kilometrów
Po demontażu na czynniki pierwsze prędkościomierza(działa poprawnie) stwierdziłem uszkodzenie zębatki pomarańczowej- brak jednego ząbka i nadkruszony następny.Pytanie moje kieruję do moderatora-COBRA-czy pasuje do B3 prędkościomierz z B4?Moim zdaniem prędkość będzie pokazywał dobrze,natomiast kilometry nie,gdyż ze względu na inny rozmiar opon inne jest przełożenie na zębatkach-moja ma 15 ząbków(ta gumowo-silikonowa-pomarańczowa).Gdzieś czytałem o impulsach na kilometr ,że jest 1300/km lub 1310/km,natomiast na naklejce prędkościomierza mam napis K=4260 imp/km oraz numery 893 190 i 437 204/005/001.Na białym plastiku licznika 88 311 113.Na allegro do B4 więcej jest niż do B3-prawie nic.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2007, 18:58 przez assai, łącznie zmieniany 1 raz.
Koledzy ja mam taki sam problem,muj prędkościomież wskazuje prędkość ale nie nabija kilometrów.Zegary woziłem do sprawdzenia i gościu powiedział mi że właśnie jakiś trybik poszedł w las. Mam drugie zegary ale w nich jest to samo. co radzicie,mam szrot od siebi raptem 1.5 km, ale typ jest zryty i drogo krzyczy za rożne piredoły.
wina zapewne leży w zimnych lutach płyty głównej licznika... rozbiezr zegary i sprawdź czy nie ma gdzieś przerwań w miejscach lutowań na płycie (możesz też profilaktycznie przelutować)
Wina może też polegać na spalonym rezystorze na płytce prędkościomierza (zwykle jest obsmalony na czarno)
z zegarkiem podobnie - zimne luty
Wina może też polegać na spalonym rezystorze na płytce prędkościomierza (zwykle jest obsmalony na czarno)
z zegarkiem podobnie - zimne luty
-
- Forum Audi 80
To napisz kolego ile byś sobie życzył za taki trybik,bo mam już drugie zegary od znajomego ale ta sama bajka nie nabijają kilometrów.To w takiej sytułaci niewiem nawet ile mi autko pali.Gregor1984 pisze:Jakby ktos potrzebował jakies graty do licznika b3 VDO to cos niecos mam:) miedzy innymi ten trybik:)