Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] auto zadymiło i zgasło - błąd 00513

ODPOWIEDZ
ieble
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] auto zadymiło i zgasło - błąd 00513

Post autor: ieble » 10 paź 2014, 07:01

Panowie mam problem - wczoraj opłaciłem audi - założyłem tablice odpaliłem - za 3 razem - dwa pierwsze kręciłem długo za trzecim zapalił od strzała. Pojechałem na jazdę próbną - pierwsze co zauważyłem to dużo szarego/siwego dymu po wduszeniu gazu - przejechałem ok 4km i auto zgasło. Po ponownym odpaleniu wkręcił się na 3tyś na 2s i zgasł - po czym nie dało się go więcej uruchomić. Vag pokazał błąd 00513 - skasowałem błąd i auto odpalił na 2 i znowu zgasło po czym wywaliło błąd 00513 - czujnik położenia wału - i tak w kółko. Teraz pytanie to trudne odpalanie mogło mieć związek z czujnikiem położenia wału? i martwi mnie to dymienie przy przyśpieszaniu - Silnik jest po remoncie - jedynie turbiny nie ruszałem - możliwe że puszcza na gorącej str? czy uszkodzony czujnik położenia wału mógł się przyczyniać do tego dymienia?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 10 paź 2014, 08:55

ieble pisze:pytanie to trudne odpalanie mogło mieć związek z czujnikiem położenia wału? i martwi mnie to dymienie przy przyśpieszaniu - Silnik jest po remoncie - jedynie turbiny nie ruszałem - możliwe że puszcza na gorącej str? czy uszkodzony czujnik położenia wału mógł się przyczyniać do tego dymienia?
Oczywiscie ze tak .Czujnik polozenia walu , to jeden z wazniejszych czujnkikow ,dla prawidlowej pracy silnika 8-) Kup ori uzywke ,mozna kupic w idelanym stanie za 30-40zl ...zadnych nowych zamiennikow za 50 zl ...gosciu kupil i po dwoch tygodniach zaczely sie problemy ...na vagu ciagle blad czunjnika polozenia walu,auto gaslo i nie moglo odpalic ...i ciagle powtarzal "ale przeciez nowy kupilem" ... :roll: zalozylem mu ori uzywke i smiga juz pol roku bez problemu .... takze tylko ori

ieble
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ieble » 10 paź 2014, 09:15

Munior zamówiłem EPS 1953224 - jeszcze sie na tej firmie nie zawiodłem a kilka czujników już od nich miałem - cena 150zł - muszę mieć to auto na jutro. A używek w okolicy brak.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 10 paź 2014, 21:13

ieble pisze:Munior zamówiłem EPS 1953224 - jeszcze sie na tej firmie nie zawiodłem a kilka czujników już od nich miałem - cena 150zł - muszę mieć to auto na jutro. A używek w okolicy brak.
No z tej firmy raczej bedzie ok ...ja przestrzegałem przed nowymi za 50zł ,bo to najtańszy badziew ...od którego lepszy jest każdy uzywany i sprawny ori .Ja sobie jakiś czas temu zakupiłem na zapas dwie sztuki ori uzywek na alle...drogo ....za "kosmiczne " pieniądze :-P jedną za 15 zł ,drugą za 20 ;-) ...eleganckie jak nówki 8-)

ieble
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ieble » 13 paź 2014, 12:08

Wymieniony - autko odpala bez problemu. Polecam czujniki tej firmy ja się nigdy nie zawiodłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl