[B4 1.9 1Z] Który olej wybrać?
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[B4 1.9 1Z] Który olej wybrać?
witam panowie.Miałem dziś kupić olej na wymianę i pojechałem do sklepu z zamiarem kupna Liqui moly mos2 (oznaczenie 2184) jednak sprzedawca namieszał mi w głowie i twierdzi że lepszym olejem jest Liqui moly Diesel Leichlauf 10W-40 HD (oznaczanie 1387). Podobno ten drugi nie zawiera tego mos2 ale jest podobno zbliżony do oleju syntetycznego.Lepiej czyści silnik i można troszkę przedłużać okres miedzy wymianami gdyż wolniej się "starzeje" Czy ktos go stosował u siebie.a może stosował ten i ten i może powiedzieć czy jest jakaś różnica?
- Ganimadeus
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Dziś kumpel zabił mi jeszcze jednego klina gdyż powiedział że ma olej Castrol 10w60 który może mi go oddać za darmo.Ma 3 L i musiał bym 1L okupić. Teraz to już kompletnie mi namieszał <ok> Ten castrol ma lepkość przy 100 stopniach ponad 20 ale nie wiem czy to nie będzie za "gęsty" olej. Zanim się nagrzeje itp to miną wieki a ja robię zazwyczaj krótkie odcinki.
- Jarewa
- Forum Audi 80
- Imię: Jarek
- Nadwozie: Sedan
W książce obsługi Audi80 pisze jak byk że olej jest systematycznie zmieniany i ulepszany i może zajść potrzeba na zmianę innego.
Ja jeżdżę na Synthoil High Tech 5W-40 i nie narzekam a nawet poczułem że jest dynamiczniejszy. Odpalam i jadę nie czuje że olej gęsty i zimny silnik. A przed jeździłem na castrolu 10/40
Ja jeżdżę na Synthoil High Tech 5W-40 i nie narzekam a nawet poczułem że jest dynamiczniejszy. Odpalam i jadę nie czuje że olej gęsty i zimny silnik. A przed jeździłem na castrolu 10/40
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Zgadza sie 8-) Dobre juz było ...i nie dotyczy to moze akurat olejów ,ale sposobu tworzenia i projektowania aut ...im nowsze ,tym gorzej niestety.Nasze poczciwe 1,9 tdi ,też zaczeli "ulepszać ",ale niestety lepszego i mniej upierdliwego jak 1z czy jego brat blizniak AHU ,już nie udało się zrobić :roll: za to udało sie zepsuć to co było dobre i dołozyć elementów które zaczęły sprawiać problemy po jakimś czasie ,typu dwumasa ,upierdliwa turbina ze zmienną geometrią ,pompa vacum przy głowicy ,upierdliwy soft w 98 roku ,czy inne "ulepszenia ".Wedlug mnie ,w miarę porzadne auta robili do ok.2000 roku ,a dokładnie to w przypadku 1,9 tdi ,do 97 roku ...potem bylo już tylko gorzej ,bo zaczęli "ulepszać :roll: A co do oleju ,to nadgorliwosc w kwesti oleju ,czyli lanie jakiegoś super syntetyka do auta ,ktore na pewno nie było projektowane pod taki olej ,i silnik nie jest tak "ciasno " pasowany ,jak wspólczesne wynalazki jezdzące na full syntetykach ,rzadziutkich jak woda ,moze skańczyć sie rożnie ...a już na pewno żle ,gdy stary silnik ,ma sporo "uszczelnień " w postaci nagaru .Nie ulega wątpliwości że w takim silniku ,zastosowanie pelnego syntetyka o mocnych wlasciwosciach czyszczących ,czy innych "plukanek" ,skończy sie zle ...Ja osobiscie nie odwazył bym sie zalać do swojego auta ,pelnego syntetyka ,płukanki na pewno też nie wleję ...bo pomimo że wydaje mi sie że jest w bardzo dobrej kondycji ,to nie widzialem jego "wnetrza " i nadgorliwym być nie zamierzam Wystarczy mu valvoline ,choć myśle że i na jakimś gorszym roznicy by nie było Co innego jak ktoś remontował swój silnik,i na pewno nie ma tam nigdzie "uszczelnień " z nagaru ...wtedy jak najbardziej nie bał bym się zastosowac jakiegoś syntetyka .Prawda jest taka ,że po takich przebiegach jakie mają nasze auta ,nie jesteśmy już w stanie niczego zmienić na lepsze ,żebyśmy nie wiem jakie oleje zalewali ...ważne co było lane lata wstecz Także panowie <ok> lejta co chceta ,ale niczego ,prucz własnego samopoczucia ,tym raczej juz nie jestescie w stanie zmienić na lepsze . Dobry 10w w zupełnosci wystarczy 8-)YaCooL pisze:Jeśli uważasz że wszystko co nowe jest lepsze to popatrz na wycierające się wałki w 2.5 tdi V6
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Bo samochody robią tak jak inne rzeczy. Mają służyć przez pewien czas i do żyda. Niestety możemy mieć jedynie pretensje do tego że nie zarabiamy tyle by pojeździć autem kilka lat i kupić nowy w salonie.
Co do płukanek to miałem podobne zdanie do ciebie dopóki jej nie zastosowałem.Zużycie oleju spadło z bardzo małego do prawie zerowego.Przecież płukanka nie zrobi ci sita z silnika.
Co do płukanek to miałem podobne zdanie do ciebie dopóki jej nie zastosowałem.Zużycie oleju spadło z bardzo małego do prawie zerowego.Przecież płukanka nie zrobi ci sita z silnika.