[All] Skrzynia, Tuba, Sub itd...
-
- Forum Audi 80
[all] Kształt skrzyni
Witam wszystkich. Czy kształt skrzyni ma dużo wspólnego z dźwiękiem wydobywanym z głośnika zamontowanego w niej? Pytam, bo potrzebuję zrobić strasznie "powyginane" skrzynie i nie wiem czy nie zepsuje to dźwięku. Do tej pory miałem normalne kwadratowe. I od razu jakby ktoś miał program do obliczania objętości wszystkich figur geometrycznych to bym był wdzięczny. Pozdrawiam.
jeżeli zrobisz skrzynię o nieregularnych kształtach to tylko przy skrzyni zamkniętej nie będzie miało to wpływu na dzwięk. Ważne jest prawidłowe obliczenie skrzyni do głośnika, materiał do skrzyni, wygłuszenia i właściwy montaż. Bass reflex to już wyższa szkoła jazdy Tutaj ma wpływ wszystko :mrgreen: Ja nie słyszałem żeby był jakiś program który liczy inne kształty niż pochodne kwadratu. Ja korzystałem miedzy innymi z Win Isd. Jest OK <ok>
http://www.linearteam.dk/?pageid=winisd
http://www.linearteam.dk/?pageid=winisd
skrzynia zamknięta musi być po prostu szczelna (płyty muszą być równo docięte a klej musi porządny (ja kleje wikolem) a skrzynia ma być solidna ( jak najgrubsze ścianki, najlepiej z mdf-u). Jeżeli duża skrzynia to i wzmocnienia boczne. Średnio wytłumiona ale różne materiały wytłumień. Im większy głośnik tym większe ciśnienie w środku więc całość musi być też odpowiednia. Skrzynia pomimo że to typ zamknięty to też musi być dostosowana do głośnika (zalecenia litraż przez producenta). W bass refleksie wyliczamy obudowę i dodatkowo stroimy kanałem bass refleksowym (średnica i długość) . Gotowce uniwersalne są od czapy chyba że pasują parametrami ale to się rzadko zdarza...
-
- Audi 80 Klub
[all B4 sedan] skrzynia 2x30cm
Witam. W skrzynie 130L z 2 x bas reflex chce zamontowac 2x Powerbass M-124 o takich parametrach:
Głośnik 1-cewkowy
Średnica: 12" (30 cm)
Moc RMS: 375 W
Moc Peak: 750 W
Moc Max: 1100 W
Impedancja: 1x4 Ohm
Pasmo przenoszenia: 29 Hz - 450 Hz
Skuteczność 1W/1m: 92 dB
Średnica cewki: 51 mm
Magnes: 4,6 kg, wentylowany
Głębokość montażu: 137 mm
Bedzie to gralo w sedania i chce osiagnac niski bas. Zagra to jakos?? Prosze o jakies podpowiedzi bo obecnie mam te PB w zamknietej skrzyni ale to jednak nie o taki bas mi chodzi a mam mozliwosc za pare groszy kupic wlasnie to skrzynie z 2x bas reflex. Z gory dziekuje za rady.
Głośnik 1-cewkowy
Średnica: 12" (30 cm)
Moc RMS: 375 W
Moc Peak: 750 W
Moc Max: 1100 W
Impedancja: 1x4 Ohm
Pasmo przenoszenia: 29 Hz - 450 Hz
Skuteczność 1W/1m: 92 dB
Średnica cewki: 51 mm
Magnes: 4,6 kg, wentylowany
Głębokość montażu: 137 mm
Bedzie to gralo w sedania i chce osiagnac niski bas. Zagra to jakos?? Prosze o jakies podpowiedzi bo obecnie mam te PB w zamknietej skrzyni ale to jednak nie o taki bas mi chodzi a mam mozliwosc za pare groszy kupic wlasnie to skrzynie z 2x bas reflex. Z gory dziekuje za rady.
-
- Audi 80 Klub
-
- Audi 80 Klub
Dla mnie juz wystarczy. <lol> A wogole nie wiem co to sa te parametry t/s
[ Dodano: 2014-10-27, 22:38 ]
I za mna za bardzo cyfry nieprzemawiaja. Na sluch musi mi pasowac. Ta skrzynia w ktorek ori kupilem te PB {zamknieta} byla robiona po wyliczeniach i nijak sie ma do tego jak teraz to gra w skrzyni z 2x BR
[ Dodano: 2014-10-27, 22:38 ]
I za mna za bardzo cyfry nieprzemawiaja. Na sluch musi mi pasowac. Ta skrzynia w ktorek ori kupilem te PB {zamknieta} byla robiona po wyliczeniach i nijak sie ma do tego jak teraz to gra w skrzyni z 2x BR
skrzynia zamknięta a skrzynia br to zupełnie inny styl prezentacji dźwięku. Skrzynia br musi być obliczona konkretnie pod konkretny głośnik. Długością i średnicą bass refleksu dostraja się częstotliwość rezonansową A parmetry głośnika TS to podstawa do prawidłowego obliczenia skrzyni pod konkretny głośnik