Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 AAZ] kostka licznika

ODPOWIEDZ
grubyy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 AAZ] kostka licznika

Post autor: grubyy » 10 lis 2014, 22:47

Witajcie wszyscy, mój pierwszy post więc jeśli zrobiłem jakiś błąd proszę wyrozumiałość i poprawić mnie, a do rzeczy, ok.3 tyg temu kupiłem audi 80 b4 AAZ, a mianowicie chodzi mi o podświetlenie licznika, nie było od "nowości" po założeniu innego licznika nadal brak, żarówki ok, myślałem o podłączeniu kabla "na krótko" z włącznika zespolonego tzn po włączeniu świateł włącza się podświetlenie licznika (tak też zrobiłem podświetlenie pokręteł nawiewu którego też nie było), stąd moje pytanie, gdzie mogę podłączyć ów kabelek (do której kostki licznika, do którego pinu, wyraźne zdjęcie mile widziane) żeby podświetlało? Z góry dziękuję wszystkim i bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Gruby :) [/u]

Awatar użytkownika
Jarek3601
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Jarek3601 » 11 lis 2014, 07:48

według mnie prawdopodobnie nie masz jeszcze podświetlenia tablicy rejestracyjnej :) sprawdzałeś bezpiecznik od podświetlenia zegarów? może być tak że wiązka w klapie jest do regeneracji i dlatego spaliło bezpiecznik, który odpowiada także za podświetlenie zegarów.

grubyy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grubyy » 11 lis 2014, 09:39

Podswietlenie rejstracji jest, wszystkie bezpieczniki sa ok. Poprostu chcialbym podlaczyc te zegary tak jak pokretla nadmuchy, bo ten samochod to niezla żeźba w elektryce i nie mam nerwow zeby dojsc tu do czetokolwiek he dlatego chce obrac najprostrzy patent

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 11 lis 2014, 10:30

Pin 1 żółtej kostki licznika kabel szaro-zielony.
Jak będzie tam prąd to zobacz czy ściemniacz nie jest ściemniony na max albo zmostkuj go (te dwie śrubki które go trzymają).

grubyy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grubyy » 11 lis 2014, 10:46

na tym pinie powinien być prąd po włączeniu świateł tak?

[ Dodano: 2014-11-11, 10:48 ]
a co chodzi o mostkowanie, to potencjometr wyjąć czy niech siedzi?

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 11 lis 2014, 11:06

grubyy pisze:a co chodzi o mostkowanie, to potencjometr wyjąć czy niech siedzi?
Niech siedzi bo słupek od regulacji jasności będzie latać.
grubyy pisze:Poprostu chcialbym podlaczyc te zegary tak jak pokretla nadmuchy, bo ten samochod to niezla żeźba w elektryce i nie mam nerwow zeby dojsc tu do czetokolwiek he dlatego chce obrac najprostrzy patent
To pokrętła od ogrzewania ci się podświetlają a liczniki nie? Jak dobrze pamiętam to podświetlanie tych pokręteł idzie przez liczniki (wychodzi z nich prąd na te pokrętła innym pinem). Jak tak to ktoś nieźle nagrzebał w elektryce. Jak prąd idzie od strony zasilania pokręteł (5 pin żółta kostka) to omija potencjometr.

grubyy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grubyy » 11 lis 2014, 11:54

Pokretla nawiewu swieca poniewaz podlaczylem je na krotko pod pajaka, i tak samo chcialb podswietlenie licznika podlaczyc, o to chodzi.

[ Dodano: 2014-11-11, 11:56 ]
I nie wiem do ktorego pinu w liczniku tak samo podlaczyc na krotko z pajaka.

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Audi 80 Polska » 11 lis 2014, 12:07

grubyy pisze: I nie wiem do ktorego pinu w liczniku tak samo podlaczyc na krotko z pajaka.
Wcześniej pisałem. Jak podłączysz pod 1 albo 5 to powinno świecić. Pod pierwszym masz przez ściemniacz a 5 to już prosto do żarówek bez ściemniacza. Ale coś musisz mieć sknocone albo popalone ścieżki licznika.

To podłączenie na krótko też może być problematyczne jeśli dałeś zasilanie z czegoś co nie świeci się razem z podświetlaniem tablicy bo wtedy zasilanie na żarówki które nie są zasilane z podświetlaniem licznika idzie przez zagary i potencjometr licznika a co może być niszczycielskie dla nich.

Rozbierz zegary i zobacz czy nie spaliło gdzieś jakiejś ścieżki.

grubyy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grubyy » 11 lis 2014, 12:45

Ok, dzieki wielkie kolego, jutro rozbiore i zobacze co jest bo dzisiaj nie wypada he

sokraal

Post autor: sokraal » 11 lis 2014, 15:02

Z własnego doświadczenia radzę uważać z podłączeniem tego podświetlenia "na krótko" Kiedy tak zrobiłem u siebie bo nie miałem podświetlenia to po paru dniach miałem przygodę pod tytułem zespawany ebonitowy potencjometr jasności podświetlenia (gdybyście wiedzieli jak to śmierdzi).

Co do szachermacherów z elektryką to polecam poświecić trochę czasu i cierpliwości żeby sobie poznajdywać co jak jest przerobione (to się na prawdę potem zwraca).

Przede wszystkim zobacz czy masz na płytce licznika w okolicy potencjometru elementy takie jak tranzystor i parę diod (to właśnie układ regulacji podświetlenia) U mnie uzupełnienie braku tych elementów ożywiło oświetlenie i nawet działa regulacja jasności :D

Awatar użytkownika
dzikx
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jurek
Model: Audi 90 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.6 ADA+lpg

Post autor: dzikx » 11 lis 2014, 20:51

problem może tkwić w owym potencjometrze też, wyjmij zegary i sprawdź ścieżki, probówka czy do żarówek idzie prąd, lub do samego potencjometru.

grubyy
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grubyy » 12 lis 2014, 12:56

siema koledzy, jest dobrze osiągnąłem cel. dzięki wszystkim za pomoc a zwłaszcza ALDI, w żółtej kostce na 5-tym pinnie nie było prądu a żeby szukać przyczyny to za długo, i puściłem kabel z pająka z włącznika świateł do żółtej kostki (5pin) i mam świecący licznik :) o to chodziło, jeszcze raz dzięki i pozdrawiam. temat można zamknąć.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Przełączniki zespolone, zegary, stacyjka.”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl