[ b4 1,9 TDI 1Z] Osłona intercoolera
[ b4 1,9 TDI 1Z] Osłona intercoolera
Od niedawna jestem posiadaczem audi 80 kombi. Mam pytanko czy na intrcoolerze fabrycznie jest jakaś osłona bo u mnie od strony koła jest nie osłoniety i boję się że może jakiś kamień go uszkodzić. Jesli coś takiego jest to proszę o namiary gdzie to można kupić.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak to niby wygląda według ETKI. Kierownica powietrza jest, ale to jest chyba ta która doprowadza powietrze do IC a mi chodziło o tą którą wyprowadza to powietrze (może sformułowanie kierownicy powietrza w tym wypadku było nie właściwe). Wojtek pisze że IC jest osłaniany przez nadkole, tak samo jest u mnie w B3. Rozmyślam właśnie nad zrobieniem takiej kierownicy powietrza która odprowadzała by powietrze od IC, wyciąłbym wtedy tą część nadkola która osłania IC a w tej "kierownicy" zrobiłbym jakąś siatkę, albo jakieś krateczki chroniące IC przed syfem z kół ale zapewniających dobry przepływ powietrza.
Bo obecnie wygląda to tak że powietrze przepływa przez IC, część odbija się od nadkola a kolejna część idzie w komorę silnika. Lepiej by było gdyby całość powietrze przepływającego przez IC szła na zewnątrz.
Aha i jeszcze taka moja rada. Ja przy każdym myciu wykładam wąż z wodą we wlot IC i przemywa go strumieniem wody, bo szczególnie przy takiej pogodzie IC lubi za syfić się błotem itp a przez lata nie mycia może się nieźle przepchać. Zaraz po kupnie wyciągałem IC i powiem wam że nie ciekawie to wyglądało. Wiele tych szczelinkach przez które ma przepływać powietrze było zapchanych błotem i innym syfem co na pewno zmniejszyło jego wydajność. Teraz zawsze go przemywam żeby nie powrócił do takiego stanu.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
a po co panowie robicie dziury w nadkolu by było lepsze chłodzenie jak przeciez powietrze dostaje sie podczas jazdy z przodu samochodu a nie z tyłu.chyba ze chcecie by było lepsze chłodzenie podczas jazdy na wstecznym :mrgreen: ja nadkole kupiłem w sklepie.koszt ok 30 zł. tu masz cos takiego:
http://moto.allegro.pl/item278298005_au ... d_tyl.html
http://moto.allegro.pl/item278298005_au ... d_tyl.html
Dzis obejrzałem sobie jeszcze raz jak to wygląda u mnie i jest u mnie nadkole ale ono przykrywa tylko połowę IC a od strony silnika około połowa jest odkryta a na nadkolu są widoczne plastikowe kołki które nic nie trzymają i wygląda to tak jakby miała tam być jeszcze jakaś osłona czy może jakaś kratka. Czekam na pomoc w tej sprawie.
pozdrawiam
pozdrawiam
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
a czy jesli te otwory które robicie były by takie skutwczne to czy w fabryce nie zrobili by jakiejś kratki by przepływ powietrza był lepszy?? ja czyściłem u siebie IC bo był cały zasyfiony śmieciami i błotem.zajeło mi to chyba z dwie godziny.mozolne przedmuchiwanie kompresorem wszytkich otworów w IC i co... i nic żadnej różnicy nie odczułem wiec tymbardziej nie odczuje robiąc jakies tam otwory.jedynym plusem była swiadomośc że kolejna część samochodu mam czysta...
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Takie kratki w nadkolach widziałem w nowszych samochodach.
A co do odczuwalnej różnicy to jasne że nie będzie to odczuwalne. Każdy kto myśli że zrobi dziurki w nadkolu wsiądzie do samochodu z którego nagle zrobi się rakieta jest w błędzie. Są to minimalne różnice. Na przykład wzrostu mocy o 1KM raczej nikt nie odczuje co nie świadczy że go nie ma. Nie wiem czy a jeśli tak to na ile to pomaga ale zawsze chodź minimalnie to jest to coś
A co do odczuwalnej różnicy to jasne że nie będzie to odczuwalne. Każdy kto myśli że zrobi dziurki w nadkolu wsiądzie do samochodu z którego nagle zrobi się rakieta jest w błędzie. Są to minimalne różnice. Na przykład wzrostu mocy o 1KM raczej nikt nie odczuje co nie świadczy że go nie ma. Nie wiem czy a jeśli tak to na ile to pomaga ale zawsze chodź minimalnie to jest to coś