[B4 1.9 1Z 90KM] zwiekszone spalanie
[B4 1.9 TDI] duże spalanie
Zmartwiłem sie wynikiem spalania mojego audi.Zatankowałem do pełna na stacji Jiffy w Radomiu.[moze to nie był najlepszy pomysł ale nastepnym razem zaleje na Statoilu i tak juz zostanie] Po przejechaniu 100 km w miescie .[obroty dochodziły do 2.200;2.400;jazda w 2,3 osoby]
Pojechałem zatankowac zeby sprawdzic ile spaliła wyszło 7.40l. wczesniej jeżdziłęm na oszczędnościach.robiłem kilometry a wskazówka stała w miejscu,Na tym paliwie w spada w oczach.Wcześniej wymieniłem olej i fitry.Aż nie chce myśleć ile by spaliła podczas ciśniecia.
Czym może być to spowodowane.Moze ma ktos jakiś pomysł???
Pojechałem zatankowac zeby sprawdzic ile spaliła wyszło 7.40l. wczesniej jeżdziłęm na oszczędnościach.robiłem kilometry a wskazówka stała w miejscu,Na tym paliwie w spada w oczach.Wcześniej wymieniłem olej i fitry.Aż nie chce myśleć ile by spaliła podczas ciśniecia.
Czym może być to spowodowane.Moze ma ktos jakiś pomysł???
Ostatnio zmieniony 29 sty 2016, 19:51 przez Neo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Moim zdaniem pomiar na 100 km nie jest zbyt wiarygodny. Wystarczy że zatankowałeś litr więcej niż przedtem a już twój wynik spalania właśnie o tyle wzrośnie. Czasem zatankujesz bez problemu 67l a czasem 68l bez odbijania dystrybutora. Takie jest moje zdanie na ten temat. Jeśli chcesz znać dokładne spalanie auta to tylko przy większych przebiegach.
Ja już jakiś czas temu jak w zbiorniku było sucho spisałem swój przebieg i od tamtego czasu zapisuje ile paliwa do niego wlewa. W każdej chwili przy małym stanie paliwa mogę sprawdzić ile tak na prawdę auto mi pali bo przy przejechaniu 2-3tyś km 1-2 litry w tą czy tamtą nie robi żadnej różnicy, wynik jest wtedy najbardziej dokładny.
Ja już jakiś czas temu jak w zbiorniku było sucho spisałem swój przebieg i od tamtego czasu zapisuje ile paliwa do niego wlewa. W każdej chwili przy małym stanie paliwa mogę sprawdzić ile tak na prawdę auto mi pali bo przy przejechaniu 2-3tyś km 1-2 litry w tą czy tamtą nie robi żadnej różnicy, wynik jest wtedy najbardziej dokładny.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
jakiej zimy?? przeciez temperatura przez dzień jest +10...a wgóle nawet w zimie tyle nie powinno palić.ja tez kiedys chciałem sprawdzić ile spala mój samochód po przejechaniu 100km.zalałem do odbicia ,przejechałem 100km i znów wlałem do pełna i tak chyba ze 3 razy i za kazdym razem wlewałem różne wartości.najlepiej wlej do pełna i przejedź z 1000km i znów wlej (zrób tak z dwa razy dla porównania) i wtedy wyjdzie ci najbardziej przyblizona wartość spalania...7,40 to troche za duzo...Solskier pisze:Może podwyższone spalanie jest powodem zimy.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Silnik: 2,2 AAN
- Kontakt:
Właśnie wróciłem z tankowania i mój wynik na 100km około miasto 50% trasa 50% z tym że mało spokojna jazda tzn miasto 80km/h trasa 120-140 z przebłyskami nawet 180 generalnie cieżka noga obroty 2500-4000 to wyszło pod sam korek 7.8l ciekawe czy chip zwiekszył ten wynik czy zmniejszył. Wydaje mi sie ze jak na dość ostrą jazde to nie jest duży winik, co o tym sądzicie? Teraz śmiało moge powiedzieć ze miejski wynik kolegi 7.4l przy spokojnej jezdzie to za wiele.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
nie wiem czy taki niezły wynik.ja tez mam ciężka noge i więcej niz troszke ponad 6 litrów mi nie spali i to żadko bo srednio pali 5,5. w lecie jechałem nad morze w 4 osoby z bagarzami (nie jechałem szybko bo do 120km/h) i objechałem tam i z powrotem na jednym baku.z moich obliczeń wyszło że spalił 5,5 litra.
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
hudy, Mam chipa na 130PS wiec być moze przez to jest zwiekszone spalanie, na dniach montuje końcówki wtrysków od 150konnego AXG wiec bede miał soporo wicej jeszcze mocy (nawet do 50PS) to na pewno bedzie już wiecej palił przy mojeje cieżniej nodze. Dodam że ten wynik co napsiałem 7.8l chyba nie jest aż tak zły biorąc pod uwage iż nie raz w mieście na budziku było 4tyś obr. a w trasie miejscami 180km.h Dzisaij robie kolejny eksperyment i stara sie jedzic jak na mnie bardzo spokojnie, zobacze na ile bede opanowany i ile spali
- Solskier
- Forum Audi 80
- Kontakt:
przemik, Cena to około 170zł za kompletną końcówke, efekt na pewno bedzie kosmiczny, wiem bo kolega ma tak zrobione u siebie.
Dziś zrobiłem drugą próbe spalania, przy spokojnej jeździe trasa miasto 50/50 było cieżko ale udało mi sie bez pałowania w miare spokojnie, wynik jest nastepujący 4.90l z tego samego dystrybutora i pod sam korek. Czy to świadczy o tym iż chip zmniejszył spalanie? Czy takie spalanie jest standardowe?
Dziś zrobiłem drugą próbe spalania, przy spokojnej jeździe trasa miasto 50/50 było cieżko ale udało mi sie bez pałowania w miare spokojnie, wynik jest nastepujący 4.90l z tego samego dystrybutora i pod sam korek. Czy to świadczy o tym iż chip zmniejszył spalanie? Czy takie spalanie jest standardowe?