[sprzedawca] Nie polecam! " xyz" OLX
[sprzedawca] Nie polecam! " xyz" OLX
Witam. Sprawa ma sie następująco
Znalazłem zderzak z S2 http://olx.pl/oferta/zderzak-audi-cabri ... 6Vp3j.html
Jednak brak było tel. kontaktowego
Napisałem maila po jakimś czasie się odezwał.
Poprosiłem o wysłanie za pobraniem ,jednak on chciał przelew na konto razem z przesyłka 500 zł.
Wysłał wiadomość sms z danymi do przelewu 5 list. przelew doszedł ok. 7 list.
Dzwonie na podany nr. z smsa po jakiś 4 dniach zero odzewu(nie osiągalny) , i kilka razy w okresie następnych dni ... nic...
Posiadam całą rozmowę z olx i na kom. przez tego sms
Jeśli ktoś ma kontakt z ta osobą proszę o info
Dane;
Adam Sawicki Dębno
Oczywiście posiadam resztę danych.
Następna aukcja
http://olx.pl/oferta/reflektory-lampy-a ... 0e64755708
Znalazłem zderzak z S2 http://olx.pl/oferta/zderzak-audi-cabri ... 6Vp3j.html
Jednak brak było tel. kontaktowego
Napisałem maila po jakimś czasie się odezwał.
Poprosiłem o wysłanie za pobraniem ,jednak on chciał przelew na konto razem z przesyłka 500 zł.
Wysłał wiadomość sms z danymi do przelewu 5 list. przelew doszedł ok. 7 list.
Dzwonie na podany nr. z smsa po jakiś 4 dniach zero odzewu(nie osiągalny) , i kilka razy w okresie następnych dni ... nic...
Posiadam całą rozmowę z olx i na kom. przez tego sms
Jeśli ktoś ma kontakt z ta osobą proszę o info
Dane;
Adam Sawicki Dębno
Oczywiście posiadam resztę danych.
Następna aukcja
http://olx.pl/oferta/reflektory-lampy-a ... 0e64755708
Ja miałem podobną sytuacje, ale zakup za pobraniem. W sumie 3 w tym 1 że kasa poszła i brak towaru.
W 1 napisałem do typa że spr zgłosiłem na policje, podałem jego dane. Koleś zwątpił i oddał kase.
2 policja zajechała na drugi dzien od zgłoszenia do typa i od razu oddał kase na konto.
3 sprawa w sądzie. Oszukanych było sporo wi3cej. Nie musiałem być na sprawach nawet. Koleś został skazany. Po ok 2 latach listonosz przyniósł mi kase do domku z kwitami z sądu co to za kasa.
Miałem też sytuację podobną w pracy. Z tym że koleś oszukał mojego klienta z białorusi. Jak rozmawiał z polakiem, to kpił w żywe oczy jak rozmawiał przez tel po fakcie. Jak tel przejoł mój klient... Kasę oddał tego samego dnia.
Jak kupuję coś na olx, to każdego sprzedawce przestrzegam przed tym, że po taka kase nie bedzie mi szkoda pkfatygować się potem osobiście w wrazie oszustwa. Adresata łatwo namiwrzyć po ip. Mało który jest na tyle bystry żeby o tym pomyśleć i większość ogłoszeń jest wystawianych z tel lub z domowego kompa.
Zgłaszaj spr na policję. Inaczej kasy nie odzyskasz.
W 1 napisałem do typa że spr zgłosiłem na policje, podałem jego dane. Koleś zwątpił i oddał kase.
2 policja zajechała na drugi dzien od zgłoszenia do typa i od razu oddał kase na konto.
3 sprawa w sądzie. Oszukanych było sporo wi3cej. Nie musiałem być na sprawach nawet. Koleś został skazany. Po ok 2 latach listonosz przyniósł mi kase do domku z kwitami z sądu co to za kasa.
Miałem też sytuację podobną w pracy. Z tym że koleś oszukał mojego klienta z białorusi. Jak rozmawiał z polakiem, to kpił w żywe oczy jak rozmawiał przez tel po fakcie. Jak tel przejoł mój klient... Kasę oddał tego samego dnia.
Jak kupuję coś na olx, to każdego sprzedawce przestrzegam przed tym, że po taka kase nie bedzie mi szkoda pkfatygować się potem osobiście w wrazie oszustwa. Adresata łatwo namiwrzyć po ip. Mało który jest na tyle bystry żeby o tym pomyśleć i większość ogłoszeń jest wystawianych z tel lub z domowego kompa.
Zgłaszaj spr na policję. Inaczej kasy nie odzyskasz.
- M4teusz
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Brat miał ostatnio równie nie ciekawy incydent związany z OLX.pl a mianowicie potrzebował jedną ori alufelgę do Laguny II i znalazł właśnie na w/w serwisie po zdjęciach ori felga na 5 srób razem z dekielkiem wszystko w ładnym stanie i ponoć proste. Przyszła paczka pobraniowa niestety bez możliwości otwarcia przy kurierze. W paczce alufelga nie wiadomo z jakiego auta na 6 śrób a krzywa taka że bliżej jej było do kwadratu niż do koła tel. delikwenta cały czas wyłączony i tyle. Co na to policja? "Proszę Pana serwis OLX.pl nie jest serwisem ogłoszeniowym a jedynie informacyjnym i w takiej sprawie nie możemy nic zrobić". Szczęka mi opadła. Koniec końcem za felgę zapłacił 150 z wysyłką a na szrocie (bo nigdzie indziej się ten kawał aluminium nie nadawał) dostał 40 zł
- Spietyq
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
Przemek, krótko i temat zgłaszaj zdarzenie na policję, to jest tzw. wyłudzenie, a na to jest artykuł przestępstwo z art. 286. kk . Przestępstwo o takiej nazwie nie występuje w polskim prawie. Ani kodeks karny, ani karny skarbowy nie wspominają o przestępstwie wyłudzenia. Popularne wyłudzenie to - przestępstwo z art. 286. kodeksu karnego.
Mateusz wyżej napisał -
Mateusz wyżej napisał -
Mylisz się. Policja ma obowiązek podjąć temat z uwagi na to, że jest to przestępstwo, a to jest karalne. Mają przyjąć od Ciebie zgłoszenie przestępstwa. Przy zgłoszeniu najlepiej żebyś miał przy sobie wszystkie informacje dotyczące tej transakcji: sms-y, wyciąg z twojego rachunku na kwotę, oczywiście z jego danymi o ile były prawdziwe. I nie odpuszczaj policji i typowi, bo pożegnasz się z kasą.M4teusz pisze:Co na to policja? "Proszę Pana serwis OLX.pl nie jest serwisem ogłoszeniowym a jedynie informacyjnym i w takiej sprawie nie możemy nic zrobić"
-
- Moderator
- Imię: Michał
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
kamsta pisze:Dlatego mimo że korzystam z olx to wolę towar odbierać osobiście. Nie ma wtedy problemu z nieuczciwym sprzedawcą.
Bo po to ten portal jest... sam tam wystawiam i nikt nie odebral jeszcze osobiscie... no dobra jeden staly odbiorca zderzakow... heh
To wszystko jest na wlasne zyczenie - ludzie sa bezmyslni i tyle <buu>