[All] Jakie postojówki - kolor ?
[All] Jakie postojówki - kolor ?
kupiłem niedawno zielone żarówki postojowe do auta . jednak zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem ? bo wcale nie zalieży mi na tym ,żeby drogówka się przyczepiła do nich i zabroniła mi dalszej jazdy ...
Ostatnio zmieniony 25 paź 2012, 17:27 przez coupe80, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/item279044222_zarowki ... lips_.htmlSolskier pisze:Wg przepisów przednie światło pozycyje powinno byc białego koloru i żadnego innego, jeśli chcesz fajne postojówki to polecam philips blue vision są zgodne z prawem i fajnie wyglądają. <ok>
o takie Ci się rozchodzi ?
Tak o takich mówił. Tyle że te są T4W..mają być W5W, przynajmniej ja mam takie w lampach z soczewami.MIODEK pisze:o takie Ci się rozchodzi ?
BYLO JUZ NA FORUM! Nie sa zgodne z prawem..przeszkadzają (najczęściej niebieskie, najbardziej "tuningowe ") jadącym z przeciwka. Zdecydowanie zakładaj BLUE VISION - Frano ma u siebie jakbyś chciał zdjęcia..żadnych innych.coupe80 pisze:kupiłem niedawno zielone żarówki postojowe do auta . jednak zastanawiam się czy to jest zgodne z prawem ? bo wcale nie zalieży mi na tym ,żeby drogówka się przyczepiła do nich i zabroniła mi dalszej jazdy ...
Niestey nie bedziesz mół zainstalować sobie zielonych żarówek, gdyż zgodnie z Ustawą Prawo o Ruchu Drogowym dopuszcza się jedynie światła:
białe, żółte selektywne, ksenony ( gdyż maja białą żarówkę, a dają jedynie niebieski łuk świetlny)
Używanie wszelkich innych świateł inż te ww. przeze mnie może skutkować mandatem karnym w wysokości od 50 do 500 PLN ( policjant ma tzw. widełki , jednak najczęsciej takie wykroczenia sa karane MK w kwocie 150 PLN), poza tym może być zatrzymany dowód rejestracyjny i można zostać zobowiązanym do wykonania przeglądu technicznego pojazdu z uwagi na nie spełnienie warunków technicznych.
białe, żółte selektywne, ksenony ( gdyż maja białą żarówkę, a dają jedynie niebieski łuk świetlny)
Używanie wszelkich innych świateł inż te ww. przeze mnie może skutkować mandatem karnym w wysokości od 50 do 500 PLN ( policjant ma tzw. widełki , jednak najczęsciej takie wykroczenia sa karane MK w kwocie 150 PLN), poza tym może być zatrzymany dowód rejestracyjny i można zostać zobowiązanym do wykonania przeglądu technicznego pojazdu z uwagi na nie spełnienie warunków technicznych.