Cześć.
Jestem nowy na forum. Postanowiłem napisać na forum ponieważ potrzebuję pomocy z samochodem.
A więc: Mam zamiar kupić audi od ciotki, prawie za darmo lecz auto ma jedną usterkę. (Jest to 2.0 benzyna, 115koni) Auto dość długo stało pod blokiem i teraz w momencie próby odpalenia pojawia się problem. Gdy wkładam do stacyjki kluczyk i próbuję uruchomić samochód od razu po przekręceniu włącza się alarm i nie można go wyłączyć w żaden inny sposób oprócz odłączenia akumulatora. (Nie reaguje na naciskanie guzika na kluczyku.)
Najpierw myślałem, że to coś z akumulatorem, więc go wymieniłem, jest nówka ale problem występuje nadal.
Wydaje mi się, że to albo wina kluczyków albo immobilizera. Niestety posiadam tylko jeden zestaw kluczyków (ten niedziałający) i nic nie mogę zrobić. Dodatkowo auto stoi 50 km od mojej miejscowości i nie mogę go sprowadzić.
Kluczyki oddałem do znajomego mechanika, który stwierdził, że nie wysyłają one żadnego sygnału. (Bateria w kluczyku była wymieniana lecz dalej nic.)
Czy ktoś miał może podobny problem ? Lub może ktoś pomoże mi zdiagnozować co jest nie tak ? Czy muszę zakupić nowe kluczyki ? Jeśli tak to gdzie + to, że słyszałem, że trzeba je jakoś zakodować.
Proszę o pomoc!
Kilka zdjęć:
[B4 2.0 ABK] Problem z kluczykiem, immo albo alarmem ?
Alarm jest oryginalny.
Nieco poszperałem i wychodzi na to, że to kluczyki.
Teraz pytanie co muszę mieć i co zrobić żeby zaprogramować kluczyki i zakodować immo, żeby palił ?
Wiem, że będę potrzebował pilota i dorobionego grotu od kluczyka. Gdzie mogę kupić pilot, nie mogę znaleźć na allegro.
Coś jeszcze jest konieczne ? I problem będzie też z tym, że do auta mam 50 km, więc nie wiem za bardzo jak zakodować to immo...
Nieco poszperałem i wychodzi na to, że to kluczyki.
Teraz pytanie co muszę mieć i co zrobić żeby zaprogramować kluczyki i zakodować immo, żeby palił ?
Wiem, że będę potrzebował pilota i dorobionego grotu od kluczyka. Gdzie mogę kupić pilot, nie mogę znaleźć na allegro.
Coś jeszcze jest konieczne ? I problem będzie też z tym, że do auta mam 50 km, więc nie wiem za bardzo jak zakodować to immo...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Pewnie chodzi im o kostkę stacyjki?
Wygląda to tak: http://obrazki.elektroda.net/82_1233907575.jpg Od spodu widać bo jest zaraz za stacyjką ale i tak aby wyciągnąć trzeba wyjąć licznik bo od góry wykręca się śrubki które to trzymają.
Wygląda to tak: http://obrazki.elektroda.net/82_1233907575.jpg Od spodu widać bo jest zaraz za stacyjką ale i tak aby wyciągnąć trzeba wyjąć licznik bo od góry wykręca się śrubki które to trzymają.