Ostatnio rozmyślałem nad swapem silnika , pierw chciałem 1.8T ale ostatnio wpadła mi myśl nad 2.8 AAH , jednak dzwiek V6 jest nie do porównania z 4 garowcem <ok> Co musiałbym zmienic oprócz silnika w moim Cabrio z ABK?
Chyba że polecicie inny silnik

Ja bym nie szedł w tę stronę pod górę tylko brał 1.8T. Większy potencjał, więcej silników do wyboru, mniej rzeźbienia.Viteknt pisze:pierw chciałem 1.8T ale ostatnio wpadła mi myśl nad 2.8 AHU , jednak dzwiek V6 jest nie do porównania z 4 garowcem <ok>
Nie każdy musi być drogowym bandytą z setkami koni pod maską i cały czas wykorzystywać 100% mocy jako alegorię środkowego palca wystawionego do innych.Monster_C4 pisze:Ja bym nie szedł w tę stronę pod górę tylko brał 1.8T. Większy potencjał, więcej silników do wyboru, mniej rzeźbienia.
Powtarzam to za każdym razem przy dywagacjach o wyższości V6 lub R5 nad 1.8T - dźwiękiem się nie jeździ!
Chłodnicę tak bo ba z innej strony dolny króciec. Tylko też tanich zamienników brak jeśli chciałoby się nową.jacek199315 pisze:prawdo podobnie chłodnice
chyba ze chcesz się bawić to pakuj ng do tego elektroniczny wtrysk i kompresor lub turboSzczerze polecam 1.8T.
też radzę wsadzić 1.8 T , 2.8 30 V to są olejarki ciękną strasznie , ciężki ten silnik jest , a takie 1.8 T po programie będzie fajnie lataćLeo pisze:ACK ale nie idź w koszty.
Zmieniaj na 1.8T dobrze radzę, szczególnie, że pod nosem masz kolegę, który chyba 4x 1.8T wymieniał w swoim A4 i zna się na nim jak mało kto w naszej okolicy.
Przeróbka mechanicznego na elektroniczny to 1200 zł. jak w ogłoszeniach tutaj wisi.
Szczerze polecam 1.8T.
W którym momencie wychodzi taniej 1.8T?Leo pisze:ACK ale nie idź w koszty.
kupujesz angola 1.8 T i Cie wychodzi na 0 trochę przesadziłeś z kosztami pod liftowy zderzak też można normalnie wsadzić większy intercooler , i nie trzeba wydawać 900 zł na s2 , jak dla mnie koszta porównywalne a i w 1.8T mniej rzeźby z mocowaniami bo po 1.8 ADR pasuje P&Pmaciek889 pisze:W którym momencie wychodzi taniej 1.8T?Leo pisze:ACK ale nie idź w koszty.
Słupek z głowicą 1.8T 1500zł
osprzęt silnika bez turbosprężarki 700zł
turbosprężarka 600zł
instercooler 300-400zł
lepszy filtr stożkowy 200-300zł
zderzak S2 w którym zmieści się konkretny intercooler 900zł (chyba że upchnąć coś małego w zderzak cabrio bo chyba jest pojemniejszy niż ten z sedana i avanta)
orurowanie, spawanie, złączki gumowe i opaski intercoolera 300-400zł
wydech można zrobić budrzetowo albo bardziej profesjnalnie
Razem 3600-4800zł
2.8 30V
słupek z głowicami 1500zł
osprzęt 700zł
lepszy filtr stożkowy 200-300zł
zrobienie mocowania silnika - trochę metalu i spawarka
wydech można zrobić budrzetowo albo bardziej profesjnalnie
Razem 2400-2500zł
W obu przypadkach trzeba zostawić sobie na dużo drobnych wydatków rezerwę ok 1000-1500zł
Jedynie na plus 1.8T jest spalanie i koszty związane z 2 garami mniej. Ale i tak koszt mniejszej ilości oleju w przypadku 1.8T zrekompensuje to że trzeba lać lepszy oraz najlepiej częściej wymieniać.