[B4 ABT] Plyn hamulcowy.
[B4 ABT] Plyn hamulcowy.
Witam, niedługo będę zmuszony wymienić pompę od ABSu , a przy okazji płyn hamulcowy w całym systemie, mam pytanie ile wchodzi litrów tego płynu, bo muszę zakupić, dzięki.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
wymiana płynu wygląda w ten sposób że przepompowujesz po ok 500 ml z każdego koła zaczynając o najdalej położonego od pompy + ze 200 ze sprzęgła i wtedy masz płyn wymieniony. Oczywiście piszę tu o wymianie płynu bez jego wcześnjeszego spuszczania bo już słyszałem takie opcje że ktoś spuścił płyn potem jeszcze przedmuchał sprężarką cały układ.i dopiero zalewał nowy.kuba1990 pisze: a przy okazji płyn hamulcowy w całym systemie, mam pytanie ile wchodzi litrów tego płynu,
Tak czy inaczej 1 l to wydaje mi się za mało biorąc po uwagę fakt że troszkę może Ci uciec przy odpowietrzaniu, a przynajmniej tak mi się wydaje.
Kolego PieterB, nie za bardzo jest sens przepuszczać 0.5 l płynu zprzednich kół. Jest dość krótka droga tego płynu. Możemy założyć że odległość przednich kół od pompy jest taka sama jak sprzęgła więc po 200 ml można przetoczyć. Ja opróżniłem cały układ z płynu więc był pusty. Wlałem nowy płyn i odpowietrzyłem układ do momentu aż nie było w nim powietrza. Na tą operację wyszło mi 1 litr płynu. Została może jakąś setka.
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
no tak tylko weź pod uwagę że te płyny częściowo się wymieszają. Ja taką procedurę wyczytałem gdzieś kiedyś w jakiejś instrukcji obsługi i tego się trzymam.kamsta pisze:Kolego PieterB, nie za bardzo jest sens przepuszczać 0.5 l płynu z przednich kół.
No ale mniejsza o to jak akurat w przednich spuściłem po 400 bo uznałem że to wystarczy tak aby zmieścić się w 2 l
Proszę na ten dowód co by nie było że tu mój wymysł.