Tweetery na podszybiu
- Doc
- Administrator
- Imię: Andrzej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK
- Kontakt:
Tweetery od Alpharda
Cześć.
Co sądzicie o tych tweeterkach ? Właśnie je zakupiłem i jadą do mnie pocztą.
zdjęcie 1
zdjęcie dwa, faktycznie jakby kewlar
zdjęcie 4 - wygodne do montażu dzieki maskownicy.
Niestety mój budżet nie pozwala na zakup czegoś droższego. Miałem duży dylemat.
Nie chciałem oczywiście piezoeletryków trzeszczących za 8 zł. Ciekawe jak dźwięczy ta kewlarowa kopułka. Wygląda faktycznie na kewlar.
W tej cenie nie mogłem znaleźć nic z jedwabną, a z kolei jakieś philipsy od VW czy inne tego typu głośniczki byłoby mi bardzo ciężko ładnie zamontować z powodu braku maskowniczy.
Dwie sztuki chcą dać w tylnych drzwiach, a dwie na podrzybiu w miejsce oryginalnych 10tek.
Ktoś słuchał ich ?
Po dotarciu do mnie opiszę wrażenia.
I jeszcze ....
MKT 3,3 uF czy może jeszcze mniejszej pojemności dać do tego w torze ? Dorzucić rezystor ? Czy nie ? Jakieś sugestie ? Glośniki nie mają zwrotnic, a nawet gdyby miały to w tej cenie byłby to elektrolityczny kondensator, który i tak bym wywalił/zmienił.
Napędzam je Sony CDX-GT616U w taschkach przód i tył Helixy blue 16cm, kufer skrzynka basowa.
Co sądzicie o tych tweeterkach ? Właśnie je zakupiłem i jadą do mnie pocztą.
zdjęcie 1
zdjęcie dwa, faktycznie jakby kewlar
zdjęcie 4 - wygodne do montażu dzieki maskownicy.
Niestety mój budżet nie pozwala na zakup czegoś droższego. Miałem duży dylemat.
Nie chciałem oczywiście piezoeletryków trzeszczących za 8 zł. Ciekawe jak dźwięczy ta kewlarowa kopułka. Wygląda faktycznie na kewlar.
W tej cenie nie mogłem znaleźć nic z jedwabną, a z kolei jakieś philipsy od VW czy inne tego typu głośniczki byłoby mi bardzo ciężko ładnie zamontować z powodu braku maskowniczy.
Dwie sztuki chcą dać w tylnych drzwiach, a dwie na podrzybiu w miejsce oryginalnych 10tek.
Ktoś słuchał ich ?
Po dotarciu do mnie opiszę wrażenia.
I jeszcze ....
MKT 3,3 uF czy może jeszcze mniejszej pojemności dać do tego w torze ? Dorzucić rezystor ? Czy nie ? Jakieś sugestie ? Glośniki nie mają zwrotnic, a nawet gdyby miały to w tej cenie byłby to elektrolityczny kondensator, który i tak bym wywalił/zmienił.
Napędzam je Sony CDX-GT616U w taschkach przód i tył Helixy blue 16cm, kufer skrzynka basowa.
- radziobiker
- Forum Audi 80
Tweetery na podszybiu
Witam. Ma ktoś może pomysł jak zamontować tweetery na poszybiu w B4?
- Oofol
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Tak, zobacz jak ja to zrobiłem -->http://picasaweb.google.pl/Oofol31/Foto ... 4930959874
- radziobiker
- Forum Audi 80
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Oofol, wybacz jeśli urażę, ale mi ten wystający cycek przy lusterku bardzo się nie podoba.
Moim zdaniem dobrze zamontowanie tweeterów w B3, B4, to słupki ( tu trzeba ładnie wyrezać, aby nie wyglądało to ordynarnie, lub z ciut gorszym efektem odsłuchowym schowanie je w miejscu oryginalnych 10tej jeśli midbas ma sie w drzwiach. )
Jak już pisałem w którymś temacie, zakupiłem głośniki, które można w prosty sposób dzięki opcji mocowania zamontować w miejscu ori 10tek
http://cartexim.home.pl/allegro/T15.jpg
Tak też planuję zrobić. Ori 10tki są u mnie odłączone i niech sobie tam siedzą i gniją Wszystko to pod oryginalna maskownicą,aby nie szpeciło wyglądu.
Tweeter odbijający się siła rzeczy od szyby jest głośniejszy ciut, wiec i tak zmienię w nich kondensatory, bo 3.3 mikro z elektrolita to delikatna tandeta. Praca tych tweeterów na podszybiu jest może ciut rozmyta, ale i tak jest to satysfakcjonujący dźwięk.
Moim zdaniem dobrze zamontowanie tweeterów w B3, B4, to słupki ( tu trzeba ładnie wyrezać, aby nie wyglądało to ordynarnie, lub z ciut gorszym efektem odsłuchowym schowanie je w miejscu oryginalnych 10tej jeśli midbas ma sie w drzwiach. )
Jak już pisałem w którymś temacie, zakupiłem głośniki, które można w prosty sposób dzięki opcji mocowania zamontować w miejscu ori 10tek
http://cartexim.home.pl/allegro/T15.jpg
Tak też planuję zrobić. Ori 10tki są u mnie odłączone i niech sobie tam siedzą i gniją Wszystko to pod oryginalna maskownicą,aby nie szpeciło wyglądu.
Tweeter odbijający się siła rzeczy od szyby jest głośniejszy ciut, wiec i tak zmienię w nich kondensatory, bo 3.3 mikro z elektrolita to delikatna tandeta. Praca tych tweeterów na podszybiu jest może ciut rozmyta, ale i tak jest to satysfakcjonujący dźwięk.
- radziobiker
- Forum Audi 80
- Krycha
- Forum Audi 80
- Imię: Krystian
- Silnik: 2.6 ABC
- Kontakt:
viewtopic.php?t=4704
Kupować nie warto bo to koszty około 100-180zł. Zależy jak i czy wysyłasz komuś słupki do roboty czy ktoś daje Ci nowe.
Kupować nie warto bo to koszty około 100-180zł. Zależy jak i czy wysyłasz komuś słupki do roboty czy ktoś daje Ci nowe.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Szybko, łatwo i skutecznie.
Tweetery Magnat w miejscu 10tek ori. Wymienione jedynie kondensatory, których na fotkach nie widać ( są za radiem ). Na zamontowany tweeter zakładamy ori maskownicę.
Tweetery Magnat w miejscu 10tek ori. Wymienione jedynie kondensatory, których na fotkach nie widać ( są za radiem ). Na zamontowany tweeter zakładamy ori maskownicę.
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Zadowolony... chyba tak. Spełniają moje oczekiwania - może takAUDI_A6 pisze:Zadowolony z grania tweeterów?
Z oryginalnymi kondensatorami byłyby za głośne troszkę. Ja ponieważ je zmieniłem z elektrolitów na foliowe stały się milsze. Generalnie grają jak przystało na Magnata za 50 zł czyli przeciętnie ( jak dla mnie ), ale myślę, że wielu byłoby zadowolonych.
Wcześniej miałem ori 10tki z wyciętym pasmem do ok 4khz. Teraz gra to lepiej, ale nie zmienię zdania o firmie Magnat. Badziewie
radziobiker pisze:A jak zrobić takie słupki, albo gdzie kupić?
Kupić hmm to raczej nie za bardzo ale zrobić domowym sposobem się da i to nie jest skomplikowane aczkolwiek czasochłonne i praco chłonne. Ale efekt jest bardzo dobry.
Pozdrawaim
[ Dodano: 2007-12-12, 10:57 ]
Doc pisze:Szybko, łatwo i skutecznie.
[url=http://images26.fotosik.pl/124/de22a73f58f0dfa1m.jpg]Obrazek[/URL]
[url=http://images25.fotosik.pl/123/cac980b84c8c95cfm.jpg]Obrazek[/URL]
No fajnie, ale zadam pytanko czy konstrukcja jest usztywniona czy tak jak widać na focie??
Moim zdaniem gdyby był sztywniejszy (montaż) charakterystyka dźwięku była by inna, teraz podczas puszczania dźwięku wprawiasz w drgania ten głośniczek. A jeżeli gra za głośno przytnij go rezystorem bądź podaj mu sygnał przez zwrotnicę efekt murowany. . To tak co do sugestji kolegi.
Montaż jak najbardziej, ale z usztywnieniem. ale najlepiej osadzić go na maskownicy ori bez jego siatki zabezpieczajacej (maskownicy), je`zeli już miał by być tam zamontowany. Osobiście wolę rezanie słupka
Pozdrawiam
- Doc
- Administrator
- Kontakt:
Jest zamocowany z dwóch stron. Drgania które mogą się pojawić nie powodują zmiany dźwięku dla moich uszu, podobnie jak nie słyszę różnicy miedzy takim lub innym przewodem głośnikowym, bądź innym efektem audio voodooamcataudio pisze:Moim zdaniem gdyby był sztywniejszy (montaż) charakterystyka dźwięku była by inna, teraz podczas puszczania dźwięku wprawiasz w drgania ten głośniczek.
Mam. Strach pomyśleć jakby grało to bez rezystora. Pewnie jak piezoelektryki STXa ( no może przesadzam )amcataudio pisze:A jeżeli gra za głośno przytnij go rezystorem bądź podaj mu sygnał przez zwrotnicę efekt murowany.
W torze teraz jest kondensator i rezystor "betonowy" ze zwrotnic.
O nie, nie. To by mi szpeciło osiemdziesiątkę. Wiesz... gusta i guściki Z bólem serca montowałem tylne tweetery. Z przodu bym na zewnątrz ich już nie zdzierżyłamcataudio pisze:najlepiej osadzić go na maskownicy ori bez jego siatki zabezpieczajacej (maskownicy)
Dzięki, pozdrawiam.
- radziobiker
- Forum Audi 80
A gdzie można kupić takie drewnine pierścienie?AUDI_A6 pisze:viewtopic.php?t=4704