[Audi 80 B4, 1,9TDI, 90km] problem z wbijaniem biegów
[Audi 80 B4, 1,9TDI, 90km] problem z wbijaniem biegów
Witam. Moje auto to Audi 80 B4, 94r. 1,9TDI, silnik 1Z. Mam problem ze skrzynią biegów lub sprzęgłem. Sytuacja wygląda tak, że jak jest ciepło i są dodatnie temperatury to biegi wchodzą dobrze, jak temperatura jest ujemna, jak jest zimno zaczynają się kłopoty z wbiciem biegów z postoju. Problem występuje jak jest zimno po nocy jak samochód całą noc nie był jeżdżony, bardzo ciężko wbić jedynkę lub wsteczny, dwójkę też ale ciut lżej niż 1 i wsteczny. Jak były mrozy w tamtym roku ok. -20 to ledwo co dało się wbić bieg. Podczas wbijania słychać takie głuche uderzenie jakby ktoś gumowym młotkiem w podłogę stuknął i aż lekko budą bujnie przy dużych mrozach jakby sprzęgło nie wysprzęglało. Czasami np. jak wsteczny nie chce wejść wystarczy lekko do przodu ruszyć bo jedynkę uda się wbić i wtedy wsteczny już wejdzie. Po tym jak rano już uda się ruszyć po nocy i przejechaniu się z 10km to biegi potem już lepiej wchodzą. Olej w skrzyni wymieniony. Luzów nie wyczuwam na drążku od biegów. Co może być przyczyną?
Ostatnio zmieniony 30 lis 2014, 11:48 przez grzes133, łącznie zmieniany 1 raz.
-
OnlineKrzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z