[B4 2.6 ABC] potencjometr przepustnicy
[B4 2.6 ABC] Szarpie, muli
Witam kolegów.
Proszę o pomoc w temacie mojego abc
mam taki problem iż auto szarpie w czasie jazdy (równy gaz) najbardziej odczuwalne w okolicach 2 - 2,5 tyś obrotów, po za tym dławi się w momencie dodania gazu (np przy wyprzedzaniu) oraz przy dodaniu gazu z wolnych obrotów np podczas ruszania, czasami słychać jak kichnie pod maska na lpg (instalacja sekwencyjna).
po podpięci kompa wyszło coś takiego - " zwarcie potencjometru przepustnicy"
Może ktoś miał podobne objawy, zastanawiam się czy wystarczy czyszczenie przepustnicy (ostatnio było czyszczona z 4 lata temu) czy wymiana. Wiem że nie każda przepustnica podejdzie - trzeba dobiera po numerach chyba.
Z góry dzięki za pomoc
POZDR
Proszę o pomoc w temacie mojego abc
mam taki problem iż auto szarpie w czasie jazdy (równy gaz) najbardziej odczuwalne w okolicach 2 - 2,5 tyś obrotów, po za tym dławi się w momencie dodania gazu (np przy wyprzedzaniu) oraz przy dodaniu gazu z wolnych obrotów np podczas ruszania, czasami słychać jak kichnie pod maska na lpg (instalacja sekwencyjna).
po podpięci kompa wyszło coś takiego - " zwarcie potencjometru przepustnicy"
Może ktoś miał podobne objawy, zastanawiam się czy wystarczy czyszczenie przepustnicy (ostatnio było czyszczona z 4 lata temu) czy wymiana. Wiem że nie każda przepustnica podejdzie - trzeba dobiera po numerach chyba.
Z góry dzięki za pomoc
POZDR
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
PieterB pisze:ale po co się czepiać przepustnicy jak tu masz podane co się zepsuło i czyszczenie ani wymiana nic tu nie dadzą chyba że razem z potencjometremkaco pisze:po podpięci kompa wyszło coś takiego - " zwarcie potencjometru przepustnicy"
wlasnie z tąd moje pytanie o przepustnice ponieważ potencjometr i przepustnica to jedno. czy sie mylę?
-
- Forum Audi 80
wlasnie o to mi chodzilo.dzieki za pomoc.jak wymienie i problem zniknie to napiszę. pozdraldi pisze:Tutaj jest jeszcze osobno i bez problemu można odkręcić ten potencjometr. Tylko trzeba wykręcić przepustnicę albo cały kolektor bo inaczej będzie ciężko bo jest na dole.kaco pisze:potencjometr i przepustnica to jedno. czy sie mylę?
-
- Forum Audi 80
Jak będziesz przykręcał nowy to nie nie zapomnij ustawić tak aby klikał po lekkim otwarciu przepustnicy. Bo inaczej nie będziesz miał wolnych obrotów.
Jak nie będzie słychać klikania to ustaw z pomocą miernika aby między pinem 4 a 6 pojawiało się przejście przy zamkniętej przepustnicy i znikało po jej lekkim otwarciu.
Jak nie będzie słychać klikania to ustaw z pomocą miernika aby między pinem 4 a 6 pojawiało się przejście przy zamkniętej przepustnicy i znikało po jej lekkim otwarciu.
[B4 2.6 ABC] potencjometr przepustnicy
Witam, postanowiłem podzielić się informacją co sie zmieniło po wymianie ponieważ temat w którym pisałem o problemie został zamkniety.
Może sie komuś przyda
- auto dobrze reaguje na gaz
- spalanie z 17-20 litrów lpg sadło do 13,5
- nie rozladowuje akumulatora (potencjometr powodowal zwarcie)
- nie muli przy przyspieszaniu
Mam nadzieje ze komuś kto ma podobne objawy info sie przyda.
pozdr
Może sie komuś przyda
pozdr
Po rozgrzaniu bylo znacznie gorzej. Na zimnym jakos jechałMieszek pisze:Słuchaj a czy miałeś z tym problem przez cały czas po odpaleniu auto czy może tylko po rozgrzaniu ? Czy objaw czasami zanikał na parę minut i potem znowu się pojawiał ?
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, 16:02 przez kaco, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: potencjometr przepustnicy
kaco pisze:Witam, postanowiłem podzielić się informacją co sie zmieniło po wymianie ponieważ temat w którym pisałem o problemie został zamkniety.
Może sie komuś przyda
pozdr
jak to możliwe ze niby rozladowywal aku ? kiedy na wylaczonym zapłonie ??
Re: potencjometr przepustnicy
na kostce do potencjometru jest zasilanie niezależnie od zapłonu. a potencjometr miał zwarcie na masę. to musiało rozładować.bzibzi pisze:kaco pisze:Witam, postanowiłem podzielić się informacją co sie zmieniło po wymianie ponieważ temat w którym pisałem o problemie został zamkniety.
Może sie komuś przyda
pozdr
jak to możliwe ze niby rozladowywal aku ? kiedy na wylaczonym zapłonie ??