[B3/Typ 89] Światła przednie
[B3/Typ 89] Światła przednie
Witam posiadam Audi 80 B3 91r. 1.8S PM. Niestety moje przednie lampy zaczynają się powoli kończyć, chcę kupić nowe lecz mam problem, wiem że oryginalnie światła w B3 były niezbyt zadowalające, stąd moje pytanie czy może ktoś montował inne lampy do B3? Nie chcę się bawić w przerabianie instalacji świateł tak jak widziałem to na innych forach, szukam lamp które bez większej ingerencji w konstrukcję pojazdu pasowałyby i dawały lepsze światło, cena jaką mogę przeznaczyć to jest +/- 500 zł.
- damianek1234561
- Forum Audi 80
- Szara80tkaTdi
- Forum Audi 80
- Imię: Przemek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.9 1Z
akurat DEPO ma najlepiej wykonane zamiennniki, jesli juz
kamil1485, a czysciles swoje lampy? klosz szklany zdejmujesz , czyscisz denaturatem, odblysnik tylko na sucho przecierasz, niczym wiecej, i tyle
a moze po prostu wzrok jest twoj juz slabszy, nie mozesz przeciez robic oswietlenia zbyt mocnego niz przepisy bo innych bedziesz oslepial, a wiekszosc o tym nie mysli
kamil1485, a czysciles swoje lampy? klosz szklany zdejmujesz , czyscisz denaturatem, odblysnik tylko na sucho przecierasz, niczym wiecej, i tyle
a moze po prostu wzrok jest twoj juz slabszy, nie mozesz przeciez robic oswietlenia zbyt mocnego niz przepisy bo innych bedziesz oslepial, a wiekszosc o tym nie mysli
Co to !!! heee ? !!!kamil1485 pisze:wiem że oryginalnie światła w B3 były niezbyt zadowalające
Napisze jeszcze raz
1 - regulator na alternatorze 14.4 V np. Huco (jeśli masz 14.0 V to go wyrzuć)
2 - wyczyścić wszystkie styki od alternatora do akumulatora oraz odpływy od akumulatora
3 - nowe reflektory - ori Hella lub Bosch lub regeneracja odbłyśników plus delikatna polerka szkła na zewnątrz
4 - żarówki - np philips vision plus, hella light power itp (żadnych niebieskich baniek !!!)
5 - instalacja na przekaźnikach - od akumulatora kabel 4mm2 dalej na lampy 2.5 mm2 na każdą lampę z osobna
6 - kupić światła dzienne byś żarówek nie musiał wymieniać zbyt często
Tym prosty zabiegiem mamy około 13.9 V na żarówkach i palnik taki że hej
Pomiar napięć na moich światłach mijania
alternator -- akumlator -- żarówka
-- 14.35 ------14.32 ---------13.98 -- strata aku-żarówka 0.34 V
Pozdrawiam i przyjemnej pracy
Z napięciem raczej jest wszystko ok chociaż, nie sprawdzałem, odbłyśniki są już nie pierwszej świeżości, co do regenerowania nie wiem czy jest sens, bo moje lampy są chyba nie oryginalne, wątpię w to, że po dzwonie mechanik zamontował oryginały. Kupię chyba zamienniki, i lepsze żarówki jeśli to wiele nie da będę szukać dalej.
A co do wzroku niedawno się badałem więc raczej nie jest zły :mrgreen:
A co do wzroku niedawno się badałem więc raczej nie jest zły :mrgreen:
Wymiana lamp
Witam
Chciałbym się podłączyć do tematu gdyż myślę, że post jak najbardziej mi odpowiada. Otóż chciałbym wymienić przednie lampy w B4 mam teraz oddzielone z kierunkami. Moje pytanie brzmi następująco czy mogę gdzieś dostać oryginalne lampy niekoniecznie nowe przystosowane pod xenon? Czy wogóle wychodziły z fabryki do B4 lampy xenonowe? Ewentualnie czy ktoś z klubowiczów specjalizuje się w przerabianiu lamp pod xenon albo bixenon?
Chciałbym się podłączyć do tematu gdyż myślę, że post jak najbardziej mi odpowiada. Otóż chciałbym wymienić przednie lampy w B4 mam teraz oddzielone z kierunkami. Moje pytanie brzmi następująco czy mogę gdzieś dostać oryginalne lampy niekoniecznie nowe przystosowane pod xenon? Czy wogóle wychodziły z fabryki do B4 lampy xenonowe? Ewentualnie czy ktoś z klubowiczów specjalizuje się w przerabianiu lamp pod xenon albo bixenon?
Światła przednie
Witam
Panowie nie chcę tworzyć nowego tematu bo jest ich o tym "tytule" sporo, więc podłączam się pod wasz temat. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Mianowicie chodzi mi o to czy ktoś z kolegów w klubie zajmuje się przerabianiem lamp soczewkowych zespolonych do B4 na xenon albo bi-xenon?
Panowie nie chcę tworzyć nowego tematu bo jest ich o tym "tytule" sporo, więc podłączam się pod wasz temat. Mam nadzieję, że nie macie mi tego za złe. Mianowicie chodzi mi o to czy ktoś z kolegów w klubie zajmuje się przerabianiem lamp soczewkowych zespolonych do B4 na xenon albo bi-xenon?